Zondag versloeg Max Verstappen rivaal Lewis Hamilton in de laatste ronde, in een even knotsgekke als spannende strijd om de wereldtitel. Rijden onze studenten net zo goed als het racefenomeen, of gaan ze ook wel eens de fout in? We vroegen ze naar hun grootste verkeersblunder. “Door mijn navigatie kom ik vaak op plekken terecht waar ik eigenlijk helemaal niet naar toe hoefde.”
‘’Ik kom heel vaak op industrieterreinen terecht, terwijl ik gewoon in het centrum van de stad moet zijn’’
Samantha van den Berg (22) zit in het derde jaar van verpleegkunde. ‘’Ik rij altijd met navigatie, maar toch kom ik op plekken waar ik eigenlijk helemaal niet wilde zijn. Op de een of andere manier kom ik vaak op industrieterreinen terecht, terwijl ik gewoon in het centrum van de stad moet zijn. Dat gebeurde ook toen ik een keer naar Arnhem moest, daar was ik nog nooit geweest, dus zoals gewoonlijk had ik de navigatie aan. Maar in Arnhem hebben ze zo veel banen naast elkaar! En ja hoor, ik kwam op de verkeerde terecht en uiteindelijk dus wéér op een industrieterrein. Ik heb toen een goede vriend gebeld, die me vervolgens via de telefoon de weg heeft gewezen.’’
‘’Samen met de tankstationhouder duwde ik de auto de laatste twee meter naar de pomp’’
Carmen Leusink (21) zit in het vierde jaar van Creative Business. ‘’Toen ik nog een vooropleiding deed moest ik vaak naar Tilburg. Ik ging altijd met de auto naar het station in Deventer om dan de trein te pakken. Tijdens een van deze ritjes stond op het dashboard dat ik nog vijf kilometer kon rijden. Maar ik was al laat, dus dacht ik: dat is een zorg voor later. Ik had bedacht dat ik gelijk zou tanken als ik terug was. Alleen had ik toen nog niet zolang mijn rijbewijs en wist niet dat een teller per vijf kilometer gaat, dus vijftien, tien, vijf. Het kan dus heel goed zijn dat vijf kilometer niet echt vijf is, maar veel minder.
Op de terugweg reed ik zoals bedacht gelijk naar het tankstation, maar er was een auto voor mij en ik moest wachten. Toen ik eindelijk aan de beurt was en de laatste twee meter wilde rijden, lukte dat niet meer. De tank was volledig leeg. Samen met de tankstationhouder duwde ik de auto naar de pomp . Hij legde me gelijk uithoe je moest tanken, want dat had ik ook nog nooit gedaan. Daarna wist ik niet hoe snel ik weg moest komen.’’
‘’Ik kon echt niet meer stoppen, dus moest ik wel iemand aanrijden"’’
Laura Kuiper (22) is vierdejaars student fysiotherapie. ‘’Ik heb geen rijbewijs, maar op de fiets heb ik wel een blunder begaan. Ooit viel de ketting van mijn fiets er opeens af en toen reed ik per ongeluk iemand heel hard aan. Ik ging net een heuvel af, dus ik ging heel hard en de fiets had een achteruittraprem, dus ik kon niet stoppen. Toen ben ik van de fiets afgesprongen, want ik zag al dat ik iemand ging aanrijden en dat ik hem niet kon ontwijken. De jongen op de fiets voor mij zag het te laat en viel, maar hij had gelukkig niks. Uiteindelijk was het wiel van zijn fiets zo’n 90 graden gebogen.’’
‘’Het was een domme fout, ik denk dat het niet was gebeurd als hij oplettender was geweest”
Jonas Virsila (25) is vierdejaars student Creative Media and Game Technologies. “Zelf heb ik nog geen grote blunders in het verkeer gemaakt, maar mijn vader wel. Meerdere zelfs. Eén van die blunders gebeurde toen ik naast hem zat: hij is toen tegen een andere auto aangereden. Iedereen was gelukkig oké. Ik heb er niks aan over gehouden, maar ik ben er natuurlijk wel van geschrokken. Ik vond vooral vervelend voor de mensen waar hij tegenaan reed. Het was een domme fout en ik denk dat als hij oplettender was geweest, het niet was gebeurd.”
"Dan probeer ik ze uit de auto te praten, soms met getrokken vuurwapen"
Niek ten Hove (28) is eerstejaars student rechten. Hij volgt deze studie deeltijd, en is daarnaast politieagent. “Omdat ik zelf bij de politie werk, kan ik me niet heel veel blunders veroorloven. Ik word hooguit een keer geïrriteerd als mensen te traag voor me rijden. Wel heb ik bij de politie het een en ander meegemaakt in het verkeer. Zo heb ik vaak genoeg mensen op moeten pakken die drank en drugs hadden gebruikt of zonder rijbewijs in een auto reden. Soms hebben ze ook wapens bij zich. Daar rijd ik dan achteraan en ik probeer ze dan uit de auto te praten, soms ook met mijn vuurwapen getrokken. Dat zijn natuurlijk geen blunders, maar is gewoon crimineel gedrag.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.