koen de vries

Na anderhalf jaar laptop-les: “Verstand op nul en doorgaan: dát sleepte me er door”

Wat heeft anderhalf jaar van online onderwijs gebracht? En wat heeft het gekost? SaxNow kijkt met studenten terug en vooruit, nu het oude normaal na de zomervakantie weer in zicht is. In de derde aflevering Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek-student Koen de Vries (21), die sinds kort weer een aantal lessen mag volgen op locatie. “Ik moest erg wennen om met mensen te praten.”

“Het begin van de online lessen vond ik eigenlijk wel fijn, je kon gewoon je laptop op je schoot zetten en je lessen volgen. Maar al snel werd het erg saai, omdat je niks kon. Ik kreeg het gevoel dat de leraren er alles aan deden om het zo goed en comfortabel mogelijk te maken voor ons, alleen was het lastig om van de situatie iets leuks of interessants te maken. Je wordt snel afgeleid, gaat wat anders doen, en als je camera uitstaat kun je eigenlijk gewoon weglopen van je les.

Dit zorgde er bij mij voor dat ik meer tijd stopte in zelfstudie. Ik zie dan ook gelukkig niks terug van de corona-situatie in mijn cijferlijst. Wel vond ik het lastig dat ik mijn behaalde cijfers achter mijn bureau terugkreeg. Het voelde niet echt alsof je wat bereikt had. Het fijne gevoel van een goed cijfer halen verdween voor mij wel.

Ik had momenten dat ik er klaar mee was. Voor mij was dit het heftigst toen de horeca weer open mocht. Daardoor kon ik weer aan het werk. Ik vind het altijd wel fijn om alleen te zijn, maar moest erg wennen om met mensen te praten. Dat hoort natuurlijk bij de horeca en ik werd er flink moe van. Ik moest echt mijn energie opsparen, en die energie was er niet meer op dat moment. Ook was het wel heel veel in één keer. Ik was buiten school om opeens zes keer per week aan het werk. Mijn slaap begon er soms ook onder te leiden. Het was een ongezonde combinatie. Gelukkig gaat dit nu allemaal beter, het zit weer wat meer in mijn routine.

Mooie kans

Door de corona-situatie kreeg ik een mooie kans. In oktober kreeg ik van school een mailtje, dat ze bij een laboratorium waar de coronatesten werden gedaan hulp nodig hadden. Ik heb daar toen van oktober tot eind juni gewerkt. Dit vond ik supergaaf, want dit is precies het vakgebied waar ik voor studeer. Ik heb hierdoor voor mijn gevoel meer geleerd dan dat ik op school zou hebben gedaan. In de praktijk werkt het natuurlijk altijd anders dan in theorie. Het voelde als een unieke kijk in het vakgebied.

Ik vind dat Saxion goed en snel gehandeld heeft tijdens de online lessen, de school heeft de best gedaan om het zo comfortabel mogelijk te maken voor iedereen. Je moest nou eenmaal roeien met de riemen die je had. Het neemt alleen niet weg dat het gewoon een erg vervelende situatie was. Ik merkte aan zowel de studenten als docenten dat ze er geen zin meer in hadden.

Verstand op nul en doorgaan: dát sleepte me er door. Toen ik fysiek mijn lessen volgde was zeker niet mijn instelling waarmee ik naar school ging. Normaal heb ik veel plezier in school. Het samen leren, dat kan gewoon heel erg leuk zijn."

Hoofd Lente.jpg

Lente de Kruyk

Gerelateerde artikelen

Gerrit Beumkes

Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”

Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.

“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten

Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.

Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien

Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.