ahmed

SaxPraat over psychische klachten: “Corona deed een flinke schep op mijn vermoeidheid en stresslevels”

Ruim de helft van de Nederlandse studenten had in het voorjaar psychische klachten en een kwart ervaarde zelfs levensmoeheid. Dat blijkt uit de eerste landelijke ‘Monitor mentale gezondheid en middelgebruik’. Nu de corona-maatregelen weer zijn aangescherpt én het er niet al te best uitziet, vraagt SaxNow: hoe is het jouw mentale gezondheid?

“Als ik gestrest ben stap ik op de motor”

Douwe Klumpers (18) studeert werktuigbouwkunde en zit in het tweede jaar. “Ik ervaar zeker klachten door corona, voornamelijk vermoeidheidsklachten. Dit soort klachten had ik eigenlijk niet voor de coronaperiode. Het komt vooral omdat ik steeds in dezelfde ruimte zit, je slaapkamer is opeens ook je werkkamer. Hierdoor kwam ik wel behoorlijk in een sleur terecht. Als ik super gestrest ben, stap ik op de motor. Of ik ga juist iets rustigs doen, bijvoorbeeld opruimen ofzo. Zolang het maar niet te maken heeft met school.

Ik ben zeker niet levensmoe, daarvoor zijn er nog zoveel andere mooie dingen in het leven. Dan is school eigenlijk maar zo’n klein iets.”

douwe

“Ik ben wel moe, maar niet levensmoe”

Ahmed Qasim (20) is tweedejaars chemie. “Ik deal wel vaak met stress, maar eigenlijk ga ik er soms ook wel lekker op. Ik kan met zekerheid zeggen dat mijn stresslevels door corona een stuk omhoog zijn gegaan. Door school zelf ben ik regelmatig vermoeid, maar corona heeft hier wel echt een flinke schep bovenop gedaan. Maar dat wil niet zeggen dat ik levensmoe ben.

Door het thuiswerken en studeren voel ik bijvoorbeeld een bepaalde druk erbij. Als de stress me te veel wordt ga ik een stukje wandelen. Wat ook een goede tip is: echt even je telefoon wegleggen. Hierna probeer ik dan weer langzaam op te bouwen waarmee ik bezig was, zodat het niet teveel in één keer is.”

ahmed

“Corona heeft niet zoveel invloed op mijn mentale gezondheid”

Femke Abbink (19) studeert verpleegkunde (tweede jaar). “Ik heb eerlijk gezegd nooit zoveel last van stress, behalve in tentamenweken. Maar ik heb niet het gevoel dat corona veel invloed heeft op mijn psychische gezondheid. Ik vond ‘t vorig jaar, toen ik niet op school kon komen, wel erg vervelend. Ik kende de school en mijn medestudenten hierdoor niet. Ook baal ik wel flink als een feestje niet door kan gaan door de maatregelen. Verder heeft de pandemie gelukkig niet erg veel invloed in mijn leven.”

femjke

“Met ADHD is het een moeilijke tijd”

Max Venhuis (19) is eerstejaars creative business. “Ik heb ADHD, dus voor mij is het moeilijker in deze coronasituatie dan voor andere mensen. Ik vind dat daar meer begrip voor zou moeten komen. Niet alleen vanuit de school, maar ook vanuit de overheid. Als je aan ADHD denkt, gaat het meestal om slechte concentratie en niet stil kunnen zitten. Maar er zijn zo veel meer dingen die het veel moeilijker maken om aan het werk te gaan of überhaupt aan het werk te beginnen. Een studentenpsycholoog zou in het begin wel kunnen helpen, maar zodra je meer specifiek wordt, is het moeilijker om hulp te krijgen. 

In vergelijking met vorig jaar heb ik minder schoolstress, omdat ik een goede studiebegeleider heb. Ze helpt me om hulp te krijgen binnen de school, en we hebben wekelijkse afspraken om de schoolweek te bespreken. Ik denk dat studiebegeleiders studenten goed kunnen begeleiden om hulp te vinden binnen en buiten Saxion. Ik sta zelf nog in de wachtrij voor de studentenpsycholoog. Ik merk niet dat er veel mensen om me heen psychische problemen hebben. Maar misschien komt dat doordat we er niet over praten.”

max

“Ik ben niet zo gevoelig voor stress”

Elçin Çoraklar (23) is tweedejaars creative business. “Ik ben niet echt gevoelig voor stress, ook niet binnen de studie. Als je goed kunt plannen, kun je het volgens mij gewoon aan. Ik heb zelf nooit gebruik gemaakt van studentenpsychologen of studiebegeleiders. Ik denk wel dat studenten soms in zo’n dieptepunt komen, dat ze veel studiestress ervaren.

Vorig jaar was het niet moeilijker voor mij met corona, mentaal gezien. Ik vond het zelfs fijner om thuis te werken, want hier op school word ik sneller afgeleid. Niet dat ik me minder comfortabel voel tijdens fysieke lessen, het is hier juist gezelliger.”

elcin

Linde Verschoor

joris

Joris Kok