Chelsey

SaxPraat: "De overheid zou iets aan studieschulden moeten doen, niet een tv-programma"

De razendpopulaire serie Squid Game is de best bekeken Netflix-show ooit: 111 miljoen kijkers wereldwijd. In Squid Game speelt een groep arme Koreanen kinderspelletjes op leven en dood om uit de schulden te komen. John de Mol maakte bekend ook met een schuldenspelletje te komen: een quiz waarmee deelnemers hun studieschuld kunnen afbetalen. Wat vinden Saxion-studenten van deze hype, en belangrijker nog: hoever zouden ze zelf gaan om van hun schulden af te komen?

"Ik heb echt een winnaarsmentaliteit, maar er zijn grenzen"

Hoewel CMGT-student Jop Lohuis de serie vermakelijk vond, had hij toch een behoorlijk aantal irritatiepunten. "Ik vond het leuk dat ze kinderspellen deden, maar op een gegeven moment stapten ze daar vanaf. Dat had dan niks meer met kinderspellen te maken. Ik moest wennen aan de Koreaanse acteurs en de manier van acteren, heel overdreven. Wel vond ik het prettig dat de serie niet zo lang was, maar 9 afleveringen. En dat ze in de vaste groep karakters ook offers brachten, want dat gebeurt in andere series niet altijd. Je zag echt dat ze elke keer hun best deden om te eindigen met een cliffhanger, daardoor wilde je echt verder blijven kijken.

Zelf ben ik een persoon die graag aan quizzen meedoet. 4 is te veel lijkt me leuk om aan mee te doen, hoewel ik geen studieschuld heb. Als ik die had, zou ik me misschien opgeven. Dit soort spelshows trekken mij aan. Ik denk alleen dat ik voor de camera echt minder presteer. Hoewel ik echt een winnaarsmentaliteit heb, zijn er grenzen. Ik ben degene die sneller wegrent dan kiest voor geweld. Dus als puntje bij paaltje komt zal ik niet degene zijn die de trekker overhaalt. Maar ik zal er alles aan doen om te winnen!"

Jop2

"Ik vind dat de overheid iets aan de studieschuld moet doen en niet een tv-programma"

Chelsey Taken zit in het tweede jaar van Creative Business. "Ik heb Squid Game nog niet gezien, maar ik ben van plan de serie te gaan kijken. Het is een trend en daarom ben ik nu ook nieuwsgierig. Ik twijfel alleen nog of dit het genre is dat ik leuk vind. Dit soort series kijk ik normaal gesproken namelijk niet, maar omdat het zo hip is wil ik het proberen. Ik ben een beetje verslaafd aan Netflix en ik kijk ook veel videoland, momenteel kijk ik La Casa De Papel. Ik zit zo’n twee uur per dag voor het scherm, als ik een avondje niks te doen heb, is dat vaak meer.

Ik zag gisteren inderdaad iers over het nieuwe programma van John de Mol voorbij komen. Tim Hofman heeft er ook iets over geschreven, hij ging er helemaal op in. Het is fijn als je studieschuld weg is, maar ik weet niet of een tv-programma de juiste oplossing is. Ik vind dat de overheid iets aan studieschulden moet doen en niet een tv-programma. En nee, natuurlijk zou ik niks gewelddadigs overwegen voor een schone lei."

Chelsey

"Onderhandelen kan nog wel, maar ik ga zeker geen mensen slaan of neersteken"

Maureen van Baak is tweedejaars student Creative Business. "Ik heb de serie nog niet gezien, maar hij staat op mijn lijst. Ik ben nu nog bezig met een andere serie en ik kan niet goed twee verschillende series tegelijkertijd kijken. Mij lijkt het heel vet en niet te gewelddadig. Ik kijk veel true crime, dus het past bij wat ik kijk. Ik ben zeker verslaafd aan Netflix, maar heb geen idee hoeveel uur ik kijk. Ik denk ongeveer twee uur per dag.

Nee, ik heb nog niet gehoord van dat nieuwe programma van John de Mol, 4 is te veel. Als het gewoon een quiz is zou ik wel mee willen doen, maar als er meer bij komt kijken, dan niet, denk ik. Hoever ik zelf zou gaan om met een schone lei te kunnen beginnen? Een beetje onderhandelen op een of andere manier kan nog wel denk ik, maar ik ga zeker geen mensen slaan of neersteken."

Maureen2

"Binnen drie dagen was ik door het seizoen heen"

Lindy Habers, studeert International Business en is enthousiast over de toch wat controversiële serie. "Ik vond het leuk. De afwisselende spellen, de personages, de verhalen die ze hebben: het maakt het een mooie mix en erg boeiend. Binnen drie dagen keek ik de hele serie uit. Er waren totaal negen afleveringen, dus ik keek er drie per dag. Je wordt er gewoon zo in mee gesleept. Ook al had ik in het begin wel moeite met de hoofdpersoon, omdat hij heel egoïstisch was. En het einde vond ik wat teleurstellend. Maar al met al: een goede serie.

Op zich zou ik wel meedoen aan zo’n programma als dat van John de Mol, als ik mijn studieschuld dan kwijt zou kunnen raken. Maar zo ver gaan als in de Squid Game is geen optie voor mij. Ik zou zelf niet dood willen en zelf ook niemand willen vermoorden of beschadigen."

Lindy

"Het is goed dat de spelers een kans krijgen om hun schulden af te lossen"

Renze Kroeze is student Gezondheid & Technologie en laat er gelijk een hele analyse op los. "De serie is boeiend en het is interessant om te zien wat ze doen. In principe hebben de mensen in de rode pakken – de organisatoren – een punt, vind ik. Daardoor komen de deelnemers ook allemaal weer terug. Door deze spellen krijgen zij alsnog een kans hun schulden af te lossen, dat vind ik goed. Alleen de manier waarop dat gebeurt is slecht. Toch wil je steeds weten hoe het afloopt en blijf je dus verder kijken. Ik keek de serie binnen een paar dagen helemaal uit.

Ik had nog niet gehoord over die kennisquiz van John de Mol, maar ben positief. Ik denk dat ik mee zou doen. Het is natuurlijk aantrekkelijk, om door een quiz te spelen geld verdienen en zo je studieschuld weg te werken. Maar het ligt er aan wat je dan moet doen. Ik zou persoonlijk geen geweld gebruiken, ik blijf bij onderhandelen."

Renze

SaxPraat!

In SaxPraat vragen we de mening van Saxion-studenten over actualiteit die hen aangaat. Deze week bevroegen studentredacteuren Annabel Essink en Danique Koekoek hun medestudenten over de superpopulaire Netflix-serie Squid Game. Hoe ver zouden ze zelf gaan om van hun schulden af te komen?

danique

Danique Koekoek

Annabel Essink

Annabel Essink