Halloween wint al jaren in populariteit in Nederland. Sterker: met festivals, spooktochten, ‘fright nights’ en versierde straten lijkt de opkomst van het vanuit de VS overgewaaide griezelfeest nauwelijks te stuiten. Aanstaande zondag is het zover, maar wat wordt er dan eigenlijk gevierd? Hebben de studenten zelf nog gruwelijke plannen, of is het feest vooral goed voor de portemonnee van de winkeliers? We vroegen het in Deventer.
"Feestdagen zijn niet mijn ding"
Julia Sloetjes (eerstejaars Ruimtelijke Ontwikkeling) heeft niks met Halloween. “Nee, ik vier geen Halloween, wanneer is dat eigenlijk? Feestdagen zijn niet helemaal mijn ding. Ik hou niet zo van drukte, zelfs niet op mijn eigen verjaardag. Met kerst ben ik bij mijn familie, maar dat is meer omdat het verplicht is en omdat het gek zou zijn als ik er niet bij ben. Ik weet niet wat we vieren met Halloween. Dat we dat niet weten is ook niet zo belangrijk in Nederland, toch?
Ik vind het slim van supermarkten en andere winkels dat ze inspelen op deze feestdag. Ik denk dat ze er goed aan verdienen. Als mensen Halloween willen vieren moeten ze dat n doen, maar van mij hoeven al die reclames niet zo.”
“Alle commercie is een slimme manier om meer omzet te draaien”
Caitlin Doeschotte zit in het eerste jaar van Facility Management. “Ik heb eigenlijk nooit echt Halloween gevierd. Ik heb eens een feestje gehad in het thema van Halloween, maar daar blijft het bij. Als ik dan verkleed ging was het iets basics; iets duivels ofzo. Met Halloween hoor je verkleed te gaan als iets engs. Waarom we Halloween vieren weet ik eigenlijk niet. Is het om geesten weg te jagen ofzo? Geen idee.
Halloween vieren we in Nederland alleen omdat het een extra reden is voor een feestje. Alle commercie om Halloween heen is een slimme zet van winkels om meer omzet te draaien.”
“Leuk dat we het vieren, ook al komt het feest oorspronkelijk niet uit Nederland’’
Sanne van Leeuwen is derdejaars Tourism Management. “Met Halloween heb ik af en toe een huisfeestje, dat vind ik een leuke manier om het te vieren. Verder doe ik er niet echt iets mee eigenlijk, het is niet dat ik zelf dingen organiseer. Als ik verkleed ga doe ik dat meestal samen met anderen. Dan beslissen we in een groepje wat voor kostuum we aandoen. Het hoeft niet per se iets engs te zijn, het kan ook een grappig thema zijn.
Ik vind Halloween een gezellig feest. Ik vind het leuk dat we het hier vieren, al komt het oorspronkelijk niet uit Nederland. Naast Sinterklaas en Kerst wordt het druk in de winkels met alle decoratie en reclames. Dat is zo aan het eind van het jaar wel erg veel allemaal.”
"Wanneer je er niet mee opgroeit is het niet vanzelfsprekend”
Ella van den Bos zit ook in het eerste jaar van Ruimtelijke Ontwikkeling en viert net als Julia geen Halloween. "Toen ik opgroeide deden we er thuis niet aan, dus voor mij is het feest niet vanzelfsprekend. Ik weet ongeveer wat mensen vieren met Halloween. Het gaat erom dat de goden worden afgeschrikt. Oorspronkelijk Ierse goden, dacht ik. Het is een leuk en gezellig feest voor kinderen, ik heb er niks op tegen.
Ik vind de commercie eromheen helemaal niet erg. Winkels verdienen er goed aan en dat is heel slim. Als Halloween meer gevierd gaat worden in Nederland is dat natuurlijk leuk voor kinderen, maar ik denk niet dat het ooit echt een traditie gaat worden."
“Halloween kan het feest voor studenten worden”
Amber Leukenhaus studeert Toegepaste Psychologie in Deventer en viert geen Halloween. "Mijn vrienden vieren het niet, en het is eigenlijk niet in mij opgekomen om zelf iets te organiseren of iets voor te stellen. Wat we tijdens Halloween vieren? Dat weet ik zo niet. Althans, ik heb het wel ergens gelezen, maar ik kom er nu niet op. Ik vind Halloween op zich best leuk, vooral dat je dan even iemand anders mag zijn. Het horrorgedeelte spreekt me aan.
Dat winkels hierop inspelen vind ik prima, het is een leuk feest. En ik vind het prima dat we het in Nederland vieren. Sinterklaas is meer iets voor een wat jongere doelgroep; Halloween kan het feest voor studenten worden. Ik denk dat het zelfs leuk zou zijn als het nog wat groter wordt in het land.”
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
SaxPraat: De langstudeerboete, goede motivatie om snel te studeren?
De langstudeerboete zou zo maar terug kunnen komen. De wat? Een boete van drieduizend euro die je krijgt als je langer dan vijf jaar over je studie doet. Dat plan staat in het hoofdlijnen akkoord van de coalitiepartijen.
SaxPraat: Zijn onze studenten zich bewust van hun alcoholgebruik?
Biertje? Volgens de GGD is 26 procent van de jongeren in Twente een zware drinker. Want als je een drankje afslaat, ben je al gauw een mietje of ongezellig. Hoe zit het bij de Saxion-studenten, drinken zij wel eens te veel? En ervaren zij wel eens ‘peer pressure’? “Als al je vrienden drinken ga je zelf sneller meedoen.”
SaxPraat: Ben jij weleens opgelicht?
Het beheerste het nieuws in Twente: de student die in een cryptodrama tientallen of honderden mensen benadeelde. Want die mensen raakten stuk voor stuk hun inleg kwijt aan de ‘cryptotovenaar’. Hoe zit dat bij de Saxion-studenten, zijn zij wel eens opgelicht, of hebben ze zelf weleens iemand beet genomen?