ch

SaxPraat over de basisbeurs (nu met video!): “Ik ben een pechstudent’’

Komend studiejaar kom je weer in aanmerking voor de basisbeurs. Studenten die deze de afgelopen jaren misten krijgen een tegemoetkoming. Maar is die compensatie wel genoeg? Studentredacteuren Guus en Pip gingen het plein op, dit keer ook met de camera (hilarisch). “Ik koop er schoenen van.”

h

Thijs Tijsterman (25), vierdejaars Technische Bedrijfskunde

Thijs is blij dat andere studenten weer recht hebben op een basisbeurs.  

Is het goed dat de basisbeurs weer terugkomt?
‘’Ik vind vooral de compensatie erg goed. Ik ga het bedrag investeren in mijzelf. Heel terecht dat we een compensatie krijgen, want ik heb bijvoorbeeld twee oudere zussen en die hadden vroeger een basisbeurs én een uitwonende beurs. Ik kreeg die net niet, dus fijn dat íe weer terugkomt.”

Vind je het terecht dat studenten nu weer in aanmerking komen voor een basisbeurs?
‘’Ik ben blij voor andere studenten, die weer een basisbeurs krijgen. Onrecht brengt alleen maar negatieve energie met zich mee en dat moeten we niet hebben. Het kan zijn dat ik ook nog even profiteer van de beurs, ik moet nog een paar vakken afronden. Maar ik heb nog geen idee wat ik met het geld ga doen. Ik ga het in ieder geval investeren in mezelf. Of het materialistisch, studiegericht of een investering in een nieuw huis wordt weet ik nog niet, maar ik ga het in ieder geval niet verdrinken.”

Vind je de compensatie voldoende, of zou het meer moeten zijn?
‘’Ik vind dat mensen die weinig tot niets verdienen best gecompenseerd mogen worden in deze tijden. Kijk naar de lonen, die stijgen veel te langzaam terwijl de kosten wel hard omhoog gaan. Ik vind het goed dat ze daar nu een noodmaatregel voor nemen. Ik kan natuurlijk niet in de portemonnee van een ander kijken, dus ik kan niet precies peilen of de compensatie voldoende is.”

ch

Chimene van den Berg (23), derdejaars Fysiotherapie

Chimene vindt het oneerlijk dat zij geen basisbeurs heeft gekregen en vindt de compensatie te laag.

Wat vind je ervan dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd?
“Ik weet niet of de basisbeurs meerwaarde voor mij heeft. Maar oneerlijk voelt het allemaal wel. Ik bedoel: ons is gezegd dat we konden lenen en dat we geen rente hoefden te betalen. Maar dat moet nu ineens wel. Dus wij vallen daar precies tussenin: anderen die voor ons studeerden kregen een beurs en die na ons ook. Ik val dus echt onder de pechgeneratie.”

Wat vind je van de compensatie die je krijgt?
“Die compensatie is te karig. Voor mij maakt het nog niet zoveel uit, ik heb nog niets met het geleende geld gedaan. Natuurlijk moet ik het ook wel terug betalen, maar heel veel mensen hebben maximaal geleend en dat geld uitgegeven. Voor hen is deze compensatie niet genoeg.”

Hoe ga je het geld van de compensatie besteden?
“Ik denk dat ik met de compensatie de rente van mijn lening kan terugbetalen. Dus ja, dan heb ik er nog steeds niks aan.”

r

Robin Issa (31), vierdejaars Podotherapie

Robin kreeg eerder de basisbeurs en vindt het goed dat deze weer terug komt.

Heb je een studieschuld?
“Ja, maar niet heel hoog. Mijn studieschuld ligt denk ik rond de 25 duizend euro, dat valt relatief mee voor een student. Maar het geeft wel te denken. Ik vraag me bijvoorbeeld af: heeft dit invloed op de dingen die nog op mijn pad komen, zoals een hypotheek.”

Wat vind je ervan dat je zelf geen basisbeurs hebt gekregen en dat deze nu weer wordt ingevoerd?
“Ik had de basisbeurs al, nog voor dat deze werd afgeschaft. Het geld gebruikte ik voor school en uitgaan. Ik spaarde sowieso niet, het was ook niet genoeg om van te leven. Ook toen moest je gewoon een bijbaan hebben. Het is goed dat de beurs weer terugkomt, want studeren moet aantrekkelijk zijn voor iedereen. Anders twijfel je toch al snel of je wel moet studeren, of dat je beter meteen kunt gaan werken.”

Vind je het oneerlijk voor de mensen die de basisbeurs zijn misgelopen?
“Niet per se, soms is het zo dat dingen veranderen in de wetgeving. Daar moet je je bij neerleggen. De compensatie voor de pechgeneratie is wel heel weinig, dat is eigenlijk niks.”

Pip ten Velde Linkedin.jpeg

Pip ten Velde