ploy

SaxPraat (met video!) over ov-stakingen: “Ik begrijp het personeel wel”

Het regionale openbaar vervoer in Nederland is weer volop aan het staken. Volgens de vakbonden is de maat vol en moet er een goede CAO komen. Maar een beperkt openbaar vervoer maakt ook dat het lastig is om naar school te komen. Hoe denken studenten over deze stakingen? Studentredacteuren Guus en Pip gingen de school rond om studenten hierover te bevragen.

ploy

Ploy Poljaroen (18), tweedejaars Forensisch Onderzoek

Ploy heeft zelf niet te maken met de stakingen, maar kan zich inleven in zowel haar medestudenten als het ov-personeel.

Wat vind je van de stakingen?
“Ik snap heel goed dat het ov-personeel staakt voor een goede cao. Maar doordat zij staken missen anderen weer dingen, zoals wij studenten school. Ergens kun je het staken dus een beetje egoïstisch vinden, maar ik begrijp het ov-personeel wel.”

Hoe moeten studenten nu naar school komen?
“Als je ver weg woont, dan wordt het lastig om op school te komen. En je kunt er niet zoveel aan doen. Je kunt je ouders vragen of ze je willen brengen, of je moet lessen online volgen. Maar online lessen zijn ook niet heel praktisch. Ik vond het zelf een goed idee als de buschauffeurs wel rijden, maar de passagiers niet hoeven in te checken. Dat is ook een soort staking, iedereen kan dan op locatie komen en je geeft nog steeds een signaal af.”

Wat zou jij doen, als je buschauffeur was?
“Als ik buschauffeur was, had ik de stakingen vervelend gevonden voor de studenten en had ik medelijden met ze gehad. Studenten betalen collegegeld om de lessen te kunnen volgen, dan wil je graag fysiek bij een les aanwezig kunnen zijn. Online les vind ik zelf niet fijn. Maar ik zei al: ik heb wel begrijp voor de stakers.”

dw

Jitske Knops (21), derdejaars Social Work

Jitske komt uit Beltrum en moet drie kwartier met het ov reizen om op Saxion te komen.

Heb jij last van de ov-stakingen?
“Ja, omdat de bussen niet rijden komt de helft van de klas vaak niet op school. Daarom volgen mijn medestudenten en ik de lessen regelmatig online. Als ik echt op school moet zijn probeer ik met mijn zusje of iemand anders met een auto mee te rijden.”

Vind je de stakingen terecht?
“Ik vind het terecht dat het ov-personeel staakt om meer loon te krijgen. Als zij te weinig verdienen moeten ze staken om te krijgen waar ze recht op hebben. Het is vervelend dat wij studenten daar dan last van hebben, maar ik neem het ov-personeel niks kwalijk.”

Wat zou voor jou een reden zijn om te staken?
“Ongelijke lonen tussen mannen en vrouwen zou voor mij een reden zijn om te staken. Als in mijn werk een mannelijke collega voor hetzelfde werk meer betaald krijgt dan ik, dan zou dat een reden zijn om samen met mijn vrouwelijke collega’s te staken.”

mick

Mick Hurrebrink (18), tweedejaars Creative Business

Mick vindt het vervelend dat hij zo afhankelijk van het openbaar vervoer is.

Hoe kom je op dit moment naar school?
‘’Normaal gesproken ga ik altijd met dezelfde bus, maar door de stakingen lukt dat me niet. Ik vraag eerst of ik mee kan rijden met mijn vrienden die hier ook op school zitten. Daarna vraag ik mijn ouders, maar die moeten ook gewoon naar het werk. Zij moeten een hele andere kant op en daardoor is dat ook geen optie.”

Het is dus moeilijk om school te bereiken, brengt dit ook complicaties?
‘’Gisteren moest ik cameraspullen inleveren, maar door de stakingen kon ik niet op school komen. Ik moest dus wachten tot de bussen weer reden. Het is gewoon vervelend dat ik zo afhankelijk ben van het openbaar vervoer. Ik heb ook geen rijbewijs, dus het wordt erg lastig om school te bereiken.’’

Vind je het terecht dat het regionale ov staakt?  
‘’Als ze zelf vinden dat ze te weinig geld verdienen vind ik het wel terecht, maar dit geldt ook voor andere beroepen zoals het onderwijs. Alleen is het vervelende bij het openbaar vervoer dat het zoveel mensen aangaat die afhankelijk zijn van dat vervoer. Het is fijn dat sommige buschauffeurs ervoor kiezen om wel te rijden, zo is het tenminste nog mogelijk om op school te komen. Maar als chauffeur zou ik dus goed nadenken voordat ik meedeed met een staking.’’

Pip ten Velde Linkedin.jpeg

Pip ten Velde

Guus Nijhuis2

Guus Nijhuis