Praten over eenzaamheid, depressie en suïcide – het is ontzettend belangrijk. In het kader van de week tegen eenzaamheid werd het onderwerp besproken in de bibliotheek Enschede, met daarbij twee ervaringsdeskundigen met een sterke Saxion-band. Oud-studente Noortje Sanders vertelde over haar boek Jong en Suïcidaal, en oud-directeur Theodor van der Velde over zijn vrouw en zoon, die hij beide aan zelfdoding verloor.
De cijfers liegen er niet om, 57 procent van de jongvolwassenen in Enschede is sociaal eenzaam, en 67 procent is emotioneel eenzaam. Met die cijfers werd de bijeenkomst afgetrapt. Daarbij kampt 1 op de 3 jongvolwassenen met suïcidale gedachtes.
Na de korte introductie ging de bijeenkomst van start, beginnend met gastspreker Noortje Sanders. De oud-Saxionstudente worstelt al jaren met autisme, een bipolaire stoornis type 2 en suïcidale gedachten, over dit laatste schreef ze ook een boek: Jong en Suïcidaal. Sanders vertelde over haar ervaringen met de gezondheidszorg en haar jarenlange zoektocht naar oplossingen.
Na haar verhaal mocht het publiek, zo’n dertig bezoekers, vragen stellen. De dobbelsteenmicrofoon vloog heen en weer door de kleine zaal, Sanders had veel nieuwsgierigheid aangewakkerd. De vraag die er uit sprong kwam van een moeder waarvan de zoon vorig jaar een zelfmoordpoging had gedaan: “Als moeder wil je natuurlijk elk moment vragen hoe het met je kind gaat, maar hoe erg moet je er bovenop zitten?”
Heel bevrijdend
Hierop vertelde Sanders dat je het ook los moet kunnen laten, zodat je iemand als normaal mens blijft behandelen en niet als een patiënt. “Toch is het niet erg om mensen af en toe te vragen hoe het met ze gaat en of ze ooit last hebben van suïcidale gedachten”, zei ze. “Dit is niet triggerend maar juist heel bevrijdend voor iemand die hier tegen aanloopt.”

Foto's: Marlene Mahn
Het thema social media kwam tijdens de bijeenkomst meermaals terug. Een negatief algoritme kan ervoor zorgen dat iemand zich nog slechter gaat voelen. Het zorgt in sommige gevallen zelfs voor besmettelijkheid. “Soms komt een jongvolwassene binnen met het idee dat hij of zij een depressie heeft, maar dit blijkt niet altijd zo te zijn”, zei GGD-medewerker Wafae Lasfar Hamzi.
Oud-directeur van Saxion en ervaringsdeskundige Theodor van der Velde verloor zijn vrouw en 27-jarige zoon door zelfdoding. De vrouw van Van der Velde, Diane, kreeg na haar derde kind extremere klachten van een depressie. De artsen zeiden dat het ging om een postnatale depressie, maar Diane kampte al 34 jaar met de klachten. “Ze had een gevoel van eenzaamheid, schaamte en schuld”, vertelde Van der Velde.
Nadat Diane een goedwerkend medicijn niet meer mocht innemen door een wetswijziging, ging het bergafwaarts. “Ik blijf altijd trots op Diane. Als je doodziek bent in je hoofd, is dat zo moeilijk te verhelpen”, aldus Van der Velde.
Zijn zoon Joost kreeg op zijn 23ste te horen dat hij teelbalkanker had. Van zijn 24ste tot zijn 27ste levensjaar kampte hij met een manische depressie. “Hij heeft zelf hulp gezocht. Hij wilde ons als ouders van kopzorgen besparen”, vertelde Van der Velde. De medicijnen die Joost voorgeschreven kreeg, hadden als (mogelijke) bijwerking een verhoging van suïcidale gedachtes. Dit was bij Joost het geval, en hij is toen uit het leven gestapt. “Het gebeurt, het is geen verwijt naar de gezondheidszorg. Joost was een briljant mens en een geweldig kind”, zegt Van der Velde.
Van der Velde draagt zijn zoon elke dag letterlijk op zijn rug met zich mee. Hij heeft namelijk een tas laten maken van de kleren van Joost. “Ik mis hem elke dag, maar ik weet dat hij met een grote glimlach bij mij is.”
Er was genoeg ruimte om verder te praten na het programma. Dat werd een half uurtje ingekort, zodat de sprekers en het publiek met elkaar in gesprek konden.
Last van suïcidale gedachten?
Blijf hier niet alleen mee lopen en zoek hulp, ga naar de website van www.113.nl of bel met 0900 8113 (gratis) of met 113 (betaald).
Wat ook kan: praat met andere jongeren, die zelf ervaring hebben op dit gebied. Dat kan via https://www.letztalk.online/
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.