Een modieuze meid met een knalrode broek, een wit met zwart geruite jas en een klein schoudertasje in plaats van een zware rugtas. Onze stijlcriticus Eline Droppers spreekt eerstejaars rechten Fleur Leijssenaar (19) aan over haar kledingstijl.
Haar outfit is opvallend. En dat komt niet alleen door haar felrode broek, maar vooral door de manier waarop ze die combineert. Stoer om te kiezen voor een geruite jas in plaats van een simpele zwarte coat. Ze vertelt dat ze het belangrijk vindt dat haar kleding een statement-item bevat, zodat haar outfit nét iets meer opvalt.
Kraak & Smaak: Eline kijkt naar De Stijl Van
Studentredacteur Eline Droppers bevraagt medestudenten over hun kledingkeuze.
Eline Droppers verbaast, verwondert én laat zich verrassen door kledingkeuzes van mede-studenten. En ze bevraagt die studenten over hun couture. Eline heeft recht van spreken. Ze voltooide de opleiding Fashion Design & Management, werkt part-time in modezaak Lynn Wear in Lichtenvoorde en droomt van een baan als redactrice bij toonaangevend modetijdschrift.
Maar nu is ze gegaan voor maar liefst drie statement-pieces? “Ik had eigenlijk heel erg haast vanochtend, vandaar mijn outfit”, zegt ze. Wat voor haar een statement-item is? “Alles wat opvalt. Al kies ik zelf toch het liefst voor een mooie tas. Dat maakt mijn outfit af.”
Weloverwogen keuzes
Het valt me op dat Fleur heel bewuste keuzes maakt bij het kopen van kleding. Zo koopt ze bijna iedere twee weken iets bij de Zara, haar favoriete winkel. Maar dat doet ze niet lichtvaardig. “Ik heb eigenlijk nooit een miskoop gedaan. Ik koop kleding niet erg snel, omdat ik er vaak goed over nadenk. Als het dan bij de andere items in mijn kast past, dan koop ik het. Anders niet. Ik maak daar echt weloverwogen keuzes in.”

Betekent dit dat ze investeert in duurzame en duurdere items? Dat niet. “Ik koop niet echt dure kleding. Ik koop liever meerdere kledingstukken die goedkoop zijn, dan één dure broek.”
Onzekerheid
Wanneer ik haar vraag of ze zich druk maakt over de meningen van anderen over haar outfits reageert ze open en eerlijk: “Ik maakte me daar eerder wel druk over. Dat kwam door mijn eigen onzekerheid, waardoor ik mezelf wat meer op de achtergrond plaatste. Ik ging tijdens mijn vorige studie om met de ‘populaire meiden’ van de school. De dingen die zij droegen vond ik heel gaaf, maar ik had altijd het gevoel dat hun kledingkeuze niet bij mij paste. Uiteindelijk ben ik het gewoon gaan dragen en heb ik die stijl mijn eigen gemaakt.”

Heel tof en erg knap, vindt uw stijlcriticus. Ik geef u graag dit mooie citaat van Fleur mee: “Waarom zou het mij niet goed staan, terwijl ik het gewoon mooi vind en me er goed in voel. Gelukkig maak ik me daar nu niet meer druk om en draag ik alleen nog maar items die ik fijn vind.”
En wat zou Fleur tegen haar jongere zelf zou zeggen? “Let niet te veel op anderen en draag wat je zelf mooi vindt.”
Oja, voor de geïnteresseerden. Haar felrode broek komt van Distrikt Nobero. Graag gedaan.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
De Stijl Van: Voor Azra Çelik geldt less is more
Azra (17) had vanochtend weinig tijd om over haar outfit na te denken. Is dat terug te zien? Totaal niet, ze heeft het voor elkaar gekregen om in de haast een tijdloze outfit aan te trekken. Neutrale kleuren en texturen met hier en daar een opvallender kleurtje. “Mijn stijl is gewoon heel basic.”
De Stijl Van: Beth Deacon zorgt voor kleur tijdens een grijze dag
Een vrolijke meid met een felblauw vest en een kleurrijke broek komt door de draaideuren gelopen. Ze draagt een winterse outfit met zomerse kleuren, maar als ik nog een keer kijk zie ik dat ze helemaal geen winterjas draagt (!). Een gevalletje wie mooi wil zijn moet ‘kou’ lijden? “Ja, ik heb geen zin om een jas bij mij te dragen als ik op school ben, dus dan maar even afzien”
De stijl van Alexander Budde: “Nederlanders kiezen eerder voor basic”
Net buiten het hoofdgebouw in Enschede staat een groepje mensen te kletsen. Mijn oog valt op een student met een look die ik zou omschrijven als een jonge Leonardo DiCaprio in Berlijnse streetwear. Het verbaast me dan ook niet als ik hoor dat hij een Duitse student is.