ella
Mensen

De stijl van Ebba Ooijman: “Ik zette me tegen mijn ouders af”

Eline's auteursfoto
Eline Droppers Leestijd Minuten

Haar zwarte jas van teddystof, haar lichte wijde jeans en haar felgroene schelpoorbellen vallen onze stijlcriticus Eline Droppers meteen op. Reden genoeg om studente toegepaste psychologie Ebba Ooijman aan de tand te voelen over haar kledingstijl.

Ebba (19) woont én studeert in Deventer. Of haar studie toegepaste psychologie de juiste is, weet ze nog niet. Maar dát ze psychologie interessant vindt, dat weet ze heel zeker.

Rebelse fase

Natuurlijk ben ik weer benieuwd of deze outfit tot stand kwam door liefde voor mode. Ik moet een lichte teleurstelling onderdrukken als ze vertelt dat ze haar outfit gisteren ook al droeg en het  gewoon comfortabel zit.

Kraak & Smaak: Eline kijkt naar De Stijl Van

Studentredacteur Eline Droppers bevraagt medestudenten over hun kledingkeuze. 

Eline Droppers verbaast, verwondert én laat zich verrassen door kledingkeuzes van mede-studenten. En ze bevraagt die studenten over hun couture. Eline heeft recht van spreken. Ze voltooide de opleiding Fashion Design & Management, werkt part-time in modezaak Lynn Wear in Lichtenvoorde en droomt van een baan als redactrice bij toonaangevend modetijdschrift. 

Toch vindt ze mode erg leuk. Ze zoekt naar inspiratie via Instagram, om ideeën op te doen voor haar eigen outfits. En ze praat graag met haar vriendinnen over de laatste trends. Ebba wil niet te basic gekleed gaan en zorgt er maar al te graag voor dat ze er niet bij loopt zoals ieder ander. Al is haar outfit, volgens haar, deze keer niet de meest opvallende.

Ze vertelt dat ze zich niet vasthoudt aan een bepaalde stijl. “Ik draag eigenlijk van alles en nog wat.” Wel weet ze heel goed waar haar eclectische stijl vandaan komt. “Toen ik jonger was, ging ik door verschillende fases. Als klein kind droeg ik wat mijn ouders mij voorlegden. Toen ik ouder werd, ging ik door een rebelse fase, waarin ik mij afzette tegenover mijn ouders. Ik begon meer te dragen wat ik zelf wilde en haalde nieuwe inspiratie uit de mensen om mij heen.”

oorbel

De felgroene schelpoorbellen van Ebba || Foto: Naoussa Karssies

Vriendinnen spelen een belangrijke rol

Naast Instagram en de mensen op straat, haalt ze ook inspiratie van online webshops, waarbij ze kijkt naar de verschillende setjes en combinaties die daarbij worden gebruikt. Ook ziet ze haar vriendinnen als grote inspiratiebron en die spelen een belangrijke rol in haar kledingkeuzes. “Ik luister altijd naar hun mening over mijn outfits en ik kan altijd rekenen op hun eerlijke mening. Verder luister ik naar niemand, als het om kleding gaat. Dat deed ik eerder wel, maar naarmate je ouder wordt krijg je écht meer schijt.”

Ebba winkelt het liefst fysiek. Ze vindt Arnhem, Amsterdam en Utrecht leuke winkelsteden. Al geeft ze toe dat wanneer ze in deze steden komt, ze toch gauw de standaard-winkels bezoekt. Heel herkenbaar.

Ze vertelt met veel enthousiasme dat de Zara haar favoriete winkel is. “Je kunt er altijd terecht, wat je stijl ook is. Dat vind ik prettig, omdat je altijd wel iets vindt dat bij je past. Wel is de winkel meestal chaotisch. Op Instagram zie je vaak leuke setjes voorbijkomen die gekocht zijn bij de Zara. Het zou mooi zijn als ik zo’n setje bij elkaar kan vinden, maar dat lukt zelden.”

Tommy Hilfiger-trui

De favoriete items van Ebba zijn jeans, effen shirts en truien. Gebreid of sweatshirts, het maakt haar allemaal niet uit zolang het maar comfortabel zit. In haar vrije tijd draagt ze het allerliefst een joggingbroek. Je zou kunnen zeggen dat comfortabel haar tweede naam is.

Ebba vindt duurzaamheid belangrijk. Toch gaat ze er niet gericht naar op zoek. Ze shopt veel op United Wardrobe, een tweedehands kleding-verkoopsite. “Ik hou van bepaalde vintage stijlen die ze op United Wardrobe laten zien. Ook haal ik er wel eens kleding, die ik normaal te duur vindt. Zo heb ik een mooie Tommy Hilfiger-trui gekocht van een meisje die ‘m niet meer droeg. De trui zag er als nieuw uit, maar dan voor een veel betere prijs.”

Ze denkt lang na als ik vraag wat haar favoriete winkel in Deventer is, toch haar stad. Maar Ebba gaat doorgaans naar andere plekken om te winkelen. Als ze toch een winkel moet kiezen, dan is het Eindelijk. Een luxe winkel, die verschillende merken verkoopt. Maar de prijs is een obstakel voor Ebba.

Oké, dan is deze winkel misschien niet de beste tip als je op zoek bent naar budgetwinkels. Maar ze heeft nog een mooie wijsheid in petto:

“Draag lekker wat je zélf wil.” En dat is toch de beste tip die je kunt krijgen?

Eline's auteursfoto

Eline Droppers

Gerelateerde artikelen

Eline Achtergrond

Eline's uitdaging: Meer rust door een maand lang elke dag te mediteren?

1 december 2020
Ronald Humanitas (4).jpg Achtergrond

Hoe overleef je een pandemie als opa en oma je huisgenoten zijn?

30 november 2020
Floris Nieuws

Sinterklaas op Saxion: Wat staat er op jouw verlanglijstje?