Esther Zanderink1

Esther Zanderink in Opgevallen: “Als je niet jezelf bent loopt je les gegarandeerd in de soep”

In deze aflevering van Opgevallen: Esther Zanderink (29), docente op de Pabo. Zanderink geeft het vak natuur en techniek en is stage- en afstudeerbegeleider en studiecoach. Daardoor komt ze met veel studenten in contact. Haar behulpzaamheid maakt haar populair. “Ik zie ze in het eerste jaar binnenkomen als onzekere puber, en in het laatste jaar als volwassen leerkracht de deur uitgaan.”

Na intern overleg komt studievereniging Elucido met de naam Esther Zanderink. Volgens de leden staat Esther er bekend om altijd behulpzaam te zijn, met name voor de eerstejaars en de afstudeerders.

Dat Esther geliefd is onder studenten, wijst zich al snel wanneer je met haar door de gangen van Edith Stein loopt. “Hoe was je bruiloft?”, vraagt een studente. Een kort persoonlijk gesprek volgt, wat volgens Zanderink de normale gang van zaken is. “We zijn hier allemaal heel open, ook de docenten.”

Waarom denkt u dat u bent opgevallen?
“Als eerste wil ik zeggen dat ik enorm vereerd ben. Ik denk dat ik ben opgevallen omdat ik veel persoonlijk contact heb met de studenten. Als stage- en afstudeerbegeleider en studiecoach voor de thuisgroepen in jaar één en vier spreek ik veel studenten. Ik maak onderdeel uit van hun ontwikkeling, en ik denk dat de studenten zich daar ook heel bewust van zijn.”

Hoe zou u uw stijl van lesgeven omschrijven?
“Ik denk - en hoop - enthousiast en energiek. Als je voor de klas staat moet je honderd procent jezelf zijn, je kan geen masker opzetten. Als je niet jezelf bent loopt je les gegarandeerd in de soep. Er kan natuurlijk altijd iets aan de hand zijn in je privéleven waardoor je misschien afgeleid bent, maar ik kies er dan voor om dit te delen met mijn studenten. Ik vind het belangrijk om open te zijn over alles, studenten mogen me ook altijd alles vragen. Ik vertel ze wat ze willen weten.”

Esther - IMG_6184 - 09 oktober 2023- SaxNow - Tijmen Bartels - 2023.jpg

Esther Zanderink begon op haar 23e als docente op de Pabo en werkt daar inmiddels zeven jaar. Foto's: Tijmen Bartels

Waarom is het zo belangrijk om open te zijn?
“Toen ik begon met lesgeven op Saxion, zeven jaar geleden, was ik net 23. Door mijn leeftijd konden studenten zich goed aan mij spiegelen en gingen persoonlijke gesprekken makkelijker. Ik wilde studenten het gevoel geven dat ik ze echt zie. Als studenten bij je komen als studiecoach hebben ze negen van de tien keer alleen maar even een luisterend oor nodig.

Ze vertellen me ook wel heftige dingen, maar ik vind dat geen last. Ik vind het alleen maar mooi dat ik daar onderdeel van uit mag maken. Ik ben natuurlijk niet opgeleid als psycholoog, dus als ze echt advies nodig hebben stuur ik ze alsnog door naar de decaan.”

Wilde u altijd al docent worden?
“Ja, ik wilde altijd al juf worden. Alleen vlak voordat ik ging studeren begon ik opeens te twijfelen. Ik had nooit nagedacht over iets anders en toen was er opeens zoveel keuze in opleidingen. Gelukkig is het toen alsnog de Pabo geworden. Als ik nu een ander beroep zou moeten kiezen, dan zou ik echt geen flauw idee hebben. Dat bewijst wel dat ik op de goede plek zit.”

Wat is er zo leuk aan docent zijn?
“De ontwikkeling van de student zien. Ik zie ze in het eerste jaar binnenkomen als onzekere puber, en in het laatste jaar als volwassen leerkracht de deur uitgaan. En ik vind het heel bijzonder dat ik daaraan kan bijdragen. Ik heb dat proces van dichtbij meegemaakt, en dat maakt mijn werk ook zo leuk. Eigenlijk zijn de minder leuke dingen alleen het administratieve werk en het nakijken.”

Wat is iets dat u iedere student probeert mee te geven?
“Dat is heel simpel: doe waar je gelukkig van wordt. Jouw eigen geluk is het allerbelangrijkste. Dat proberen we ook mee te geven tijdens de opleiding. Is in het onderwijs werken iets wat jou echt gelukkig gaat maken?”

Op­­­ge­­­val­len

Welke docent maakt voor jou het verschil, gaat door waar anderen ophouden of doet precies wat anderen juist niet doen?

In Opgevallen dragen studenten, studieverenigingen of medewerkers zelf docenten aan die zij heel bijzonder vinden. Wij vragen ze vervolgens het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Waarom doen ze dingen anders? Wat drijft ze? Hoe ziet hun privéleven eruit? 

Heb je ook een docent die je is opgevallen? Mail ons dan via saxnow@saxion.nl 

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

Frank Braamhaar in Opgevallen: “Ik hoop niet dat ze mijn stoel gaan versieren”

In deze aflevering van Opgevallen: Frank Braamhaar (37). ‘Met sportieve groet’, dat is hoe de Sportmarketing-docent zijn mails afsluit. Al bijna tien jaar geeft hij les bij de academie School of Commerce & Entrepreneurship (SCE), waar hij inmiddels een heleboel fans heeft verzameld. Vanuit de academie werd hij genomineerd voor de Docent van het Jaar-verkiezing. “Het is toch vreemd, je wint een competitie waar je jezelf niet voor hebt opgegeven.”

Mark Spanjer in Opgevallen: “Lesgeven is een optreden voor mij”

In deze aflevering van Opgevallen: Mark Spanjer (57), docent Archeologie. Al bijna zestien jaar loopt hij rond in de gangen van Saxion Deventer, waar hij niet te missen valt. Grote man, grijs haar: dat is hoe hij zichzelf omschrijft. Verhalen vertellen doet hij het liefst, en dan met de studenten als publiek. “Ik probeer het spannend te maken.”

Frank Evers

Frank Evers in Opgevallen: “Tatoeages, een hoge kuif en nagellak, ik lijk niet op de gemiddelde docent”

In deze aflevering van Opgevallen: Frank Evers (45), docent Marketing. Al bijna twintig jaar geeft hij les aan de hotelschool op Saxion Apeldoorn. Opvallen doet hij niet alleen door zijn uiterlijk, maar ook door zijn manier van lesgeven. Met zijn scherpe humor probeert hij het randje op te zoeken. “Tijdens een hoorcollege probeer ik de studenten het gevoel te geven dat ze op de eerste rij zitten bij een cabaretier.”