Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.
Jos Eertink is lid van het collectief Dichters in Enschede – een groep oud-stadsdichters en andere poëzieliefhebbers. Zij brengen jaarlijks een bundel uit. Zelf was hij van februari 2019 tot mei 2021 stadsdichter van Enschede. Hij dichtte over gebeurtenissen die de inwoners van de stad raakten, in die tijd vooral over de coronacrisis: de verlaten straten en de impact op bewoners. Voor deze speciale jubileumbundel vormde Eertink samen met Bram Geerlings en Arthur Adam ten Cate de redactie.
‘Enschede 700 – Enschedese gedichten door de eeuwen heen’, heet de bundel. De geselecteerde gedichten nemen de lezer mee op een tijdreis door zeven eeuwen stadsgeschiedenis. Iedere eeuw heeft zijn eigen hoofdstuk, ingeleid met een gebeurtenis die die eeuw typeert.
Vervlogen tijden
Volgens Eertink was er genoeg te schrijven over de afgelopen eeuw. Denk alleen al aan de coronacrisis, de vuurwerkramp of het nieuwe Roombeek. “Het hoofdstuk over de afgelopen eeuw is daarom ook het dikste van ze allemaal,” vertelt hij. De eerdere eeuwen waren een grotere uitdaging. Teksten van dichters uit vervlogen tijden brengen die eeuwen tot leven. “De bundel bestaat dus uit bijdrages van dichters van toen én nu.”
“Het mooiste vind ik dat we het verleden tot leven hebben kunnen brengen met deze gedichten”, zegt Eertink. Als voorbeeld noemt hij een gedicht over het vangen van een wolf, die daarna werd ingeruild voor geld. “Vroeger was dat de normaalste zaak van de wereld. Het laat mooi het contrast tussen verschillende tijden zien.”
Eertink is, naast zijn werk, een gepassioneerd dichter en een aantal van zijn gedichten zijn opgenomen in de bundel. Hij rekent zichzelf tot de club van semi-professionals, zoals hij het noemt. Hoewel zijn baan en zijn liefde voor poëzie gescheiden werelden zijn, weet hij zijn passie af en toe een plek te geven in zijn werk als redacteur: “Soms formuleer ik een zinnetje net wat poëtischer dan normaal. Het is echt een cadeautje als dat lukt.”
Leeft dichten eigenlijk onder studenten? Volgens Jos Eertink wel. “Steeds meer eigenlijk. De groep liefhebbers is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid,” vertelt hij. “Poëzie is niet gebonden aan leeftijd. Het enige wat je nodig hebt, is iets te zeggen hebben en een eigen stem om dat te doen.”
Volgens Eertink hoef je een gedicht echt niet altijd helemaal te begrijpen. “Het zijn geen raadsels die je moet oplossen,” zegt hij. Voor studenten die twijfelen of poëzie iets voor hen is, heeft hij een simpele vergelijking: “Denk aan muziek. Een liedje is eigenlijk ook gewoon een poëtische tekst en daar luisteren we allemaal dagelijks naar.”
Een bundel kan volgens hem een fijne eerste stap in de poëzie zijn. “Als je van lezen houdt, maar nog niet zo bekend bent met poëzie, is een bundel als deze een prima begin.”

Foto's: Saxnow
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.