Voor de derde keer was Saxion woensdag onderdeel van de Workplace Pride Webinar. Door haar eigen (internationale) LGBTQIA+ studenten het woord te geven, kregen ze de kans om hun verhaal te doen over acceptatie op de werkvloer en op school. Maar, zegt student Gert-Jan Wiggers in dit ingezonden opinie-artikel, waarom ligt de nadruk zo op Enschede? “Moedig LGBTQIA+ studenten in Deventer toch ook vooral aan om samen te komen. Nog te vaak worden studenten, al dan niet achter hun rug om, belachelijk gemaakt of buitengesloten.”
Op een rustig moment op stage scrolde ik door het nieuwsoverzicht van Saxion en zag de aankondiging voor de Workplace Pride Webinar. Nooit eerder van gehoord, maar na wat inlezen meldde ik me aan. Tijdens de webinar kregen zowel Nederlandse als internationale studenten de gelegenheid hun ervaringen te delen. Veel situaties over acceptatie, of eigenlijk het niet (volledig) worden geaccepteerd, werden als herkenbaar gezien. Ook in de live chat deelden veel studenten hun ervaringen met elkaar en met de mensen in de zaal.
Na afloop van de webinar dook ik wat in de activiteiten en studieverenigingen binnen Saxion die gericht zijn op de bewustwording, acceptatie en vereniging van LGBTQIA+ studenten. Tot mijn verbazing zag ik, als student op de locatie Deventer, dat er in Enschede een jongeren- en studentenvereniging is (Exaltio) speciaal voor de LGBTQIA+ studenten, dat Th!nk with Pride is opgezet en dat er in Enschede regelmatig activiteiten rondom LGBTQIA+ acceptatie worden georganiseerd.
Paarse vrijdag
In Deventer ontbreekt dit helaas. Ja, aan Paarse vrijdag wordt al zo lang als ik op Saxion Deventer rondloop jaarlijks aandacht besteed door middel van posters, stickers en polsbandjes. Maar daar houdt bij op. En ik ontdekte dat Saxion de eerste hogeschool in Nederland was die een overeenkomst met de Workplace Pride Foundation ondertekende in 2018. Hiermee gaf Saxion een duidelijk signaal af naar haar studenten en medewerkers: wij omarmen diversiteit en inclusie van iedereen, ongeacht geslacht, geaardheid en afkomst.
Uiteraard vind ik het geweldig dat Saxion zich inzet voor haar LGBTQIA+ studenten, waar ikzelf ook onderdeel van ben (surprise surprise!). Ik was eerlijk gezegd nogal verrast dat Saxion voor dit event niet meer uit de kast haalde (pun intended!) om studenten en medewerkers hiervan op de hoogte te stellen. Ik vind het jammer dat Saxion wel mails rondstuurt over de NSE (Nationale Studenten Enquête), maar niet over acceptatie van de LGBTQIA+ studenten en medewerkers binnen de school, waarbij het uiteindelijk gaat over gelijke rechten voor iedereen. Dan krijg ik toch een beetje het gevoel ‘’Eigen belang gaat voor belang van anderen’’, terwijl er echt nog een wereld te winnen is.
Biseksualiteit
Ik mag van geluk spreken dat mijn medestudenten en docenten nooit een probleem hebben gemaakt van mijn biseksualiteit. Desondanks hield ik toch zaken voor mijzelf, omdat ik bang was dat wellicht iemand mij anders zou behandelen door mijn geaardheid. Ik moet bekennen dat ik wel een hechte community miste, waarin ik volledig open kon zijn. Ik heb genoeg LGBTQIA+ vrienden leren kennen, maar om activiteiten te doen met een grote groep van deze studenten van verschillende opleidingen – dat had ik echt tof én nuttig gevonden.
Met zelf nog een paar maanden op Saxion te gaan zal er voor mij niets meer veranderen. Toch hoop ik dat Saxion haar LGBTQIA+ studenten in Deventer meer gaat aanmoedigen om samen te komen voor activiteiten en dat er meer wordt stilgestaan bij acceptatie binnen de school. Nog te vaak worden studenten, dan al niet achter hun rug om, belachelijk gemaakt of buitengesloten vanwege hun geaardheid en voelen zij zich niet in de positie om hierover openlijk te spreken. Door als school aan deze studenten kenbaar te maken dat er voor hen een veilige community is waar ze kunnen zijn wie ze willen zijn, zullen deze studenten zich hopelijk meer gehoord en bovenal veiliger voelen.
Gert-Jan Wiggers is vierdejaars biologie en medisch laboratoriumonderzoek
Gerelateerde artikelen
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.