Vorige week zag ik een beleidsstuk voor een niet nader te noemen gemeente in Twente dat als hoofdstuk 7 het kopje ‘efficiënte en effectieve organisatie’ had. Nu kom ik deze woorden wel vaker tegen, in die volgorde (3,5 miljoen hits op Google) maar blijkbaar komt andersom - effectief en efficiënt - nog vaker voor (4 miljoen hits).
Overigens komt de Engelse vorm efficiency dan ook weer regelmatig voor, terwijl effectiviteit vaak onvertaald blijft. Dit was dan toch denk ik de druppel die de emmer effectief deed overlopen, want ineens vroeg de Neerlandicus in mij zich af wat die woorden nu precies overal doen, wat ze betekenen (bestaat er een werkelijkheid waarin de ene variabele wel is en de ander niet, en andersom, of zijn ze voorwaarden van elkaar) en of dat niet enorm normatief is.
Ik vind het altijd bijvoorbeeld erg effectief (of efficiënt?) om de hele week allemaal rommel in mijn huis te laten slingeren om dat vervolgens één keer per week op te ruimen, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat vindt.
Op de opleiding was het WNT (Woordenboek der Nederlandse Taal, een soort VanDale voor nerds) hét naslagwerk. Een kleine zoekopdracht hierin leert mij dat het woord effectief al voor het eerst in 1659 werd gebruikt, maar dan in de betekenis van effectievelijk ‘”Voor ende aleer … dat de vrede daerop effectivelijck tot besluyt gebracht sal sijn”. Het woord betekent dan eigenlijk zoveel als daadwerkelijk efficiënt, als leenwoord uit het Latijn is zo mogelijk nog ouder, met eerste vermelding al in 1290. De meest gebruikte betekenis hiervan is werkend of werkzaam. Vooral die laatste kan dan ook betrekking hebben op organisaties, handelingen of middelen, terwijl de eerste vooral als bijwoord gebruikt werd.
Managementkringen
Tegenwoordig lijkt het woord vooral in managementkringen hip te zijn. Effectief gaat dan over het bereiken van doelen en efficiënt meer op de manier waarop dat gebeurt. Even een doordenkertje in één zin: ‘Ook met niet-efficiënt werken kun je effectief zijn, maar je bent dan wel meer tijd en energie kwijt’. Er bestaan vele sites die het verschil tussen beide uitleggen, overigens met allemaal namen als rendement.nl, jobbird, managementboek of leventje.nl (echt waar, dit verzin ik niet).
Ook op mijnsaxion.nl gaat het over efficiënt werken, en er bestaat zelfs zoiets als effectief onderwijs. Heel mooi natuurlijk, maar ik vraag me vooral af: Wie bepaalt wat doelmatig is en wat is dan de beste weg ernaartoe? Het gevaar van vaagtaal is dat het tegelijkertijd alles en niets zegt, en leeg is zonder betekenis. Oftewel, als je altijd maar bezig bent met iets efficiënter maken, verlies je uiteindelijk de reden uit het oog waarom je het in eerste instantie deed.
De Britse BBC-serie Yes minister laat zien dat het meest efficiënte ziekenhuis geen patiënten heeft. Zo heeft de meest efficiënte hogeschool vast geen studenten, en de niet nader genoemde Twentse gemeente geen inwoners. Effectief.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.