Column: Uni versus hbo

De balans is sinds dit jaar teruggekeerd in Huize LP. Waar ik vorig jaar nog in m’n eentje het hbo representeerde, wonen we drie om drie: drie homies die studeren aan de Universiteit van Twente en drie huisgenoten studeren aan hogeschool Saxion. Hoewel we allemaal even goed door één deur kunnen, merk ik toch een verschil.

De Wo-huisgenoten zijn veel meer op zichzelf en kunnen daardoor afstandelijker overkomen. Hbo-huisgenoten die juist graag een praatje maken en soms wat meer sturing nodig hebben. Dan vraag ik me af: komen deze verschillen echt door opleidingsniveau of ligt het gewoon aan verschillende karakters?

Om te beginnen bij het belangrijkste: de studielast. Het hbo staat er om bekend dat het meer praktijkgericht is dan de universiteit, waar je over het algemeen meer theoretische kennis opdoet. En dit merk ik ook in mijn huis. Op het hbo ken ik namelijk niet anders dan doen, doen, doen.

Of dat nou een bedachte case is, assessments of in de vorm van een stage, dat maakt niet uit. Gerdien, Marcel en Alfred kregen dit een stuk minder mee vanuit hun universitaire opleiding. Ja, er wordt hier en daar een groepsopdracht gemaakt of een proef uitgevoerd. Maar de meeste studiepunten worden binnen geharkt door middel van tentamens.

Praatje maken

Een ander verschil: het sociale aspect. Omdat je op de uni veelal zelfstandig werkt, merk ik dat mijn uni-homies ook veel minder in contact staan met de mensen om hun heen. Waar ik maar al te graag een praatje maak met mijn medestudenten of docenten, doen Marcel, Gerdien en Alfred dit een stuk minder snel.

Zo kon ik vol verbazing luisteren over hoe zij een professor níet wilden aanspreken, omdat dit ‘raar’ was. Dit is nu typisch iets waar ook nooit over na zou denken en twijfelen om een prof aan te spreken. Dat ik mijn docenten aanspreek met ‘je’ en gewoon naar hun weekend kan vragen, is weer iets dat deze huisgenoten zich van hun leven niet kunnen voorstellen.

Nu zal dit verschil zeker niet alleen liggen aan opleidingsniveau, maar ook aan karakter. Ik kan me namelijk maar al te goed voorstellen dat een opleiding zoals Creative Business een heel ander soort student aantrekt dan Technische Geneeskunde. Wanneer de interesses ergens anders liggen, liggen prioriteiten dat immers ook.

Als ik mezelf als voorbeeld neem, houd ik me bezig met maatschappelijke problemen en projecten waar ik m’n creativiteit in kwijt kan. Daarentegen kunnen Alfred, Gerdien en Marcel hun geluk halen uit onderwerpen zoals mechanica en dynamica waar ze helemaal in kunnen duiken. En ja, bij dat laatste past ook inderdaad beter een theoretische en specifieke opleiding die daarop ingaat.

Dus, om dit verhaal rond te maken, ik denk uiteindelijk niet dat de verschillen komen door opleidingsniveau. Het stereotype van een creatieve extravert zul je nou eenmaal minder snel tegenkomen op een technische universiteit. En andersom geldt het ook. Door opleidingsniveau worden studenten alleen in een hokje geplaatst op basis van hun interesses en hun kwaliteiten. Dus het verschil zit ‘m voornamelijk in het karakter van eenieder.

Kyra Gent

Kyra Gent (20) is vierdejaars Creative Business. Ze komt oorspronkelijk uit Amersfoort, maar ging op kamers in Enschede om het maximale uit haar studententijd te halen. Ze woont met vijf huisgenoten in Huize LP. Voor SaxNow schrijft ze columns over alles wat haar verwondert, beweegt of raakt.