Tijdens de Studium Generale van gisteren kreeg het publiek antwoord op de vraag: verdwaald – hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water? SaxNow zette de ultieme tips van professioneel wildplukker Edwin Flores en navigeerexpert Michel van Dongen voor je op een rij in een mini-survivalgids. Handig, mocht je ooit moeten overleven “als de pleuris uitbreekt in Nederland,” zoals presentator Richard Engelfriet het noemde.
De eerste spreker was Michel van Dongen. Als stafofficier bij de Koninklijke Landmacht en geoefend oriëntatieloper is hij dé expert in kaartlezen en navigeren in onbekend terrein. Daarna volgde Edwin Flores, Nederlands eerste professionele wildplukker. Je zou hem de Freek Vonk van de bessen en paddenstoelen kunnen noemen.
SaxNow destilleerde zes gouden tips uit het advies van deze twee experts. De eerste drie zijn van Michel van Dongen, de laatste drie van Edwin Flores. Sommige adviezen liggen misschien voor de hand, andere minder. Hoe dan ook: doe er je voordeel mee, al hopen we natuurlijk dat het niet nodig is.
1. Make a cup of tea
In het Britse leger is de gouden regel bij verdwalen: ‘make a cup of tea.’ Niet letterlijk natuurlijk. Een kop thee gaat je niet redden, maar kalm blijven wel. Volgens Van Dongen schieten de meeste mensen namelijk totaal in de stress wanneer zij verdwalen, logisch, maar het maakt de situatie alleen maar erger. Dus: “ga niet als een kip zonder kop rondrennen, blijf zitten waar je zit, neem even rust, eet of drink eventueel wat, en maak dan een plan.” Je put jezelf niet alleen minder snel uit, je zorgt er zo ook voor dat hulpdiensten je sneller kunnen vinden.
2. Herkenningspunten!
Let goed op je omgeving. Dit begint eigenlijk al voordat je überhaupt bent verdwaald, zegt Van Dongen. “Mocht je de weg kwijt zijn, is simpelweg teruglopen een van de beste manieren om die weer terug te vinden.” Maar goed, dan moet je dus wel opletten. Ongeacht waar je bent, kun je altijd wel een paar opvallende dingen onthouden, zowel groot of klein. “In een bos kan je denken aan een opvallende boom of rots.” Maar ook in eigen stad is het volgens hem belangrijk dat je bepaalde herkenningspunten weet te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het dichtstbijzijnde ziekenhuis of AED.
3. Blijf bij elkaar
Met een groep op stap en toch plots de weg kwijt? Wat je ook doet; blijf bij elkaar. Volgens Van Dongen is op zichtafstand van elkaar blijven het best, over het algemeen is dat zo’n 150 meter. “Let er wel op dat weersomstandigheden zoals regen of mist voor minder zicht zorgen, blijf dan gewoon zo dicht mogelijk bij elkaar.”
4. Basiskennis = de sleutel
Het allerbelangrijkst is volgens Edwin Flores om een goede basiskennis te hebben. En hij gooit de bekende term: ‘wat een boer niet kent, eet hij niet’ erin. Die mentaliteit is goed om te hebben in geval van nood, zegt hij. “Stop niet zomaar wat in je mond, want voor je het weet is het bam, dood.” Je hoeft heus niet alles te weten wat je niet mag eten, zolang je maar weet wat je wél mag eten. “Let erop dat je wel basiskennis opdoet van de Nederlandse natuur, anders heb je er alsnog niks aan.”
5. Water is essentieel
Naast eten is water natuurlijk essentieel. Rivieren en slootjes klinken misschien als een voor de hand liggende optie, maar die kun je volgens Flores maar beter skippen. “Die zitten vol met bacteriën waar je gegarandeerd ziek van wordt, of erger.” De beste optie? “Alles wat uit de lucht komt vallen is schoon genoeg om te drinken, dus vang regenwater op met een zeil of het water uit je regenpijp met een panty en een emmer.”
6. Proteïne
Als je wilt overleven in een noodsituatie ga je het niet redden met alleen een handje bramen of noten. Vlees is een goede bron van proteïne en houd je langer op de been. Volgens Flores is het cru maar waar: “Huisdieren zijn de eersten die gaan.” Mocht je dat echt niet over je hart kunnen verkrijgen, dan kan je volgens hem altijd achter de eenden in het park aangaan. Vegetariërs hebben in dit geval pech. “Ze kunnen het proberen, maar als de situatie echt dringend is, moeten ook zij eraan geloven, ben ik bang.”

Michel van Dongen in gesprek met moderator Richard Engelfriet.

Edwin Flores deelt een stuk van een plant uit die deels eetbaar is.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
Bepaalt het algoritme wie we zijn? Een SG over de macht van Big Tech
Jantien Borsboom, directeur van PublicSpaces, en oud-politicus Marietje Schaake waarschuwden donderdagmiddag voor de macht van Big Tech tijdens een Studium Generale. Is die machtsgreep ook terug te draaien? “Kom ook eens offline samen. Geef een feestje.”
Lale Gül op Saxion bij bijeenkomst over zondebokdenken: “Geloof is een ideeëngoed, daarop mag je kritiek hebben”
Schrijfster en columniste Lale Gül was woensdagmiddag een van de gasten bij een drukbezocht programma van Studium Generale. Het thema: zondebokdenken. Waar Gül voor de één als heldin geldt, omdat ze brak met de islam, zien anderen haar als verrader of zondebok. Met grote gevolgen.
Veerkracht, dode goudvissen en geurende herinneringen: SG over rouwen
Rouwen, hoe doe je dat eigenlijk? Naar het antwoord op die vraag ging dinsdagmiddag een volle theaterzaal op Saxion in Deventer op zoek. In deze Studium Generale wordt gewerkt aan het (beter) bespreekbaar maken van rouw. Want hier krijgen we allemaal wel eens mee te maken: of het nou de dood is van een geliefde of huisdier, of het verliezen van je baan, woning of je gezondheid. “Het mag wel een tandje luchtiger.”