Mondkapjes zelf maken

Geen mondkapjesplicht, wel mondkapjesadvies bij verplaatsing op Saxion

Saxion adviseert vanaf vandaag studenten en medewerkers mondkapjes te dragen in de openbare ruimtes van gebouwen. Dat advies is geheel vrijwillig, mailt CvB-voorzitter Anka Mulder aan alle Saxion-studenten en medewerkers, en geldt vooral bij verplaatsing in de gebouwen. Eenmaal in de kantine, op de werkplek of het klaslokaal hoeft het kapje niet op, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden.

In een videoboodschap aan alle studenten en medewerkers geeft de bestuursvoorzitter aan dat de ruimte voor onderwijs op locatie er blijft en dat die ook benut zal worden waar dat kan. Ze noemt dat onder meer van groot belang voor studenten. ''Het gaat om jouw studievoortgang." 

Donderdag werden na de laatste persconferentie van het kabinet de thuiswerkregels al aangescherpt.  Wanneer mensen voor onderwijs(activiteiten) op locatie aanwezig moet zijn, mag dat. Anders is thuis werken en studeren de norm, zo stelt Saxion. 

Volgens woordvoerder Karin Effing sluit het mondkapjesadvies van Saxion aan bij de richtlijnen van de Rijksoverheid. Volgens haar vertrouwt Saxion erop dat studenten zelf verantwoordelijkheid nemen en elkaar aanspreken. "Wij creeëren de randvoorwaarden.  En we laten het via allerlei communicatie terugkomen om ze zo bewust te maken van het belang ervan en dit in gedrag ook te blijven stimuleren. Soms op een ludieke manier of door ze daar zelf over aan het woord te laten."

Versnippering 

Landelijk zitten er grote verschillen tussen het mondkapjesbeleid op onderwijsinstellingen. Zo maakte de Hogeschool Rotterdam deze week bekend mondkapjes verplicht te stellen: daarvoor moet wel eerst de medezeggenschapsraad akkoord geven op een aanpassing van de huisregels.

Dichterbij huis maakte de Universiteit Twente juist bekend geen mondkapjesadvies te geven. Ook veel andere universiteiten laten hun studenten en medewerkers de vrije keus. Bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool adviseren net als Saxion iedereen wel een mondkapje bij verplaatsing in de gebouwen.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”