Saxion adviseert vanaf vandaag studenten en medewerkers mondkapjes te dragen in de openbare ruimtes van gebouwen. Dat advies is geheel vrijwillig, mailt CvB-voorzitter Anka Mulder aan alle Saxion-studenten en medewerkers, en geldt vooral bij verplaatsing in de gebouwen. Eenmaal in de kantine, op de werkplek of het klaslokaal hoeft het kapje niet op, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden.
In een videoboodschap aan alle studenten en medewerkers geeft de bestuursvoorzitter aan dat de ruimte voor onderwijs op locatie er blijft en dat die ook benut zal worden waar dat kan. Ze noemt dat onder meer van groot belang voor studenten. ''Het gaat om jouw studievoortgang."
Donderdag werden na de laatste persconferentie van het kabinet de thuiswerkregels al aangescherpt. Wanneer mensen voor onderwijs(activiteiten) op locatie aanwezig moet zijn, mag dat. Anders is thuis werken en studeren de norm, zo stelt Saxion.
Volgens woordvoerder Karin Effing sluit het mondkapjesadvies van Saxion aan bij de richtlijnen van de Rijksoverheid. Volgens haar vertrouwt Saxion erop dat studenten zelf verantwoordelijkheid nemen en elkaar aanspreken. "Wij creeëren de randvoorwaarden. En we laten het via allerlei communicatie terugkomen om ze zo bewust te maken van het belang ervan en dit in gedrag ook te blijven stimuleren. Soms op een ludieke manier of door ze daar zelf over aan het woord te laten."
Versnippering
Landelijk zitten er grote verschillen tussen het mondkapjesbeleid op onderwijsinstellingen. Zo maakte de Hogeschool Rotterdam deze week bekend mondkapjes verplicht te stellen: daarvoor moet wel eerst de medezeggenschapsraad akkoord geven op een aanpassing van de huisregels.
Dichterbij huis maakte de Universiteit Twente juist bekend geen mondkapjesadvies te geven. Ook veel andere universiteiten laten hun studenten en medewerkers de vrije keus. Bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool adviseren net als Saxion iedereen wel een mondkapje bij verplaatsing in de gebouwen.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.