WhatsApp Image 2021-08-18 at 15.49.37.jpeg

Anderhalve meter zorgt voor nieuwe valse start: ‘Voor studenten is dit een enorme domper’

Het is misschien lastig uit te leggen, zeker aan nieuwe studenten: in Leiden, Groningen en Rotterdam geniet een verse lading leeftijdsgenoten deze week volop van hun fysieke introdagen, volgende week geldt hetzelfde voor studenten van de Universiteit Twente. Saxion ziet zich echter genoodzaakt het fysieke deel van de introweek vrijwel geheel te schrappen, doordat de anderhalve meter in het onderwijs tot 1 september geldt. “Het is een zware domper, maar de ruimte ontbreekt simpelweg.”

Volgens Caroline de Graaf, projectleider van de introweek, zorgde die beslissing bij de organisatie voor een enorme teleurstelling. Vorig jaar was het introductieprogramma ook al volledig online. “We hadden juist ingebed dat fysieke ontmoeting dit jaar kleinschalig wel kon. Natuurlijk hielden we met dit scenario van begin af aan rekening, maar dit was wel even schakelen.”

Na de persconferentie afgelopen vrijdag ging een streep door het fysieke deel van de introductie. Daarbij spelen een aantal factoren een rol, leggen De Graaf en mede-organisator Debby van der Kamp uit. “Het feit dat we verdeeld zijn over drie locaties en drie gemeentes, de beperkte grootte van ons eigen terrein, en het feit dat er tijdens de introdagen ook alweer hertentamens zijn. In totaal moeten we zo’n 8.000 nieuwe studenten herbergen tijdens de introdagen, met anderhalve meter hebben we daar geen ruimte voor.”

Burgerweeshuis
Toch is dit jaar is wel iets meer mogelijk dan vorig jaar. Zo zijn er in Deventer in samenwerking met poppodium Burgerweeshuis en de Gemeente Deventer drie besloten concerten voor nieuwe studenten, telkens via Testen voor Toegang. Aanstaande woensdag is plek voor 700 studenten in de tuin van het Burgerweeshuis op een hiphopavond met Hef, ADF Samski en Raw Roets. De donderdag erop is plek voor twee keer 500 studenten in twee sessies met feestact de Dirty Daddies, bekend van tentfeesten en bijvoorbeeld de Zwarte Cross. Ook zijn er kroegentochten, georganiseerd door KOSS en de studieverenigingen.

De hoofdmoot van de intro wordt dit jaar echter opnieuw gevormd door het online programma. Waar het decor vorig jaar een online festivalterrein was, is het dit jaar een online camping, ook als symbool van de reis die ze samen aangaan. Dat online programma is uitgebreid en behoorlijk volledig, leert een blik op de website van de organisatie. De hal van Saxion in Deventer wordt daarvoor drie dagen lang omgebouwd tot ‘CampingLife Studio’, met pubquizzes, sprekers, live-muziek en workshops. Van der Kamp: “We hebben een heel tof online platform, met nog meer mogelijkheden dan vorig jaar.”

Toch blijft er na het schrappen van het grootste deel van de fysieke introdagen een grote wens over, zeggen beide, en het kan geen kwaad om dat uit te spreken. “Wat wij als introductie-organisatie echt hopen: dat we iets groots mogen organiseren als het wel weer mogelijk is. We willen niets liever dan een feestje organiseren voor de studenten.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

saxion.jpg

Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie

Hier had bijna een verhaal gestaan over grensoverschrijdend gedrag binnen Saxion. Een verhaal waar SaxNow met tussenpauzes meer dan een half jaar aan werkte. Maar dat verhaal volgt hier niet. Wat wel volgt: een verhaal over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s. Over een geraffineerd web van feit en fictie, waarvoor geen middel geschuwd werd, van videocall tot prepaidkaart. En een bekentenis. Die volgt ook.

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.