Niet meer, maar minder meters: Saxion verlaat Randstad- en SVB-gebouw

Saxion verlaat de komende jaren zowel het Randstadgebouw in Enschede als het SVB-gebouw in Deventer. De hogeschool heeft minder vierkante meters onderwijsruimte nodig, door voorspelde lagere studentaantallen en meer thuiswerkers.

Dat blijkt uit de huisvestingsstrategie voor de komende tien jaar, die nog wel goedgekeurd moet worden door Raad van Toezicht (RvT). Waar Saxion tot voor kort vaak inzette op nieuwbouw en uitbreiding, wordt nu juist ingezet op minder onderwijsruimte.

Volgens bestuurder Ineke van Oldeniel is niet uitgesloten dat Saxion de komende jaren eigen vastgoed afstoot of gaat verhuren, naast het vertrek uit het SVB-gebouw en Randstadgebouw, waar Saxion ruimte huurt. Met name in Twente is de voorspelling dat door bevolkingsontwikkelingen het aantal studenten de komende tien jaar zal afnemen.

20,6 miljoen

Voor onderzoekswerk is de komende jaren waarschijnlijk meer ruimte nodig, maar verwachting is dat die binnen het bestaande vastgoed gevonden kan worden. Met de huisvestingsstrategie is een investering gemoeid van 20,6 miljoen. In de plannen staat het verlaten van het Randstadgebouw voor volgend jaar ingetekend, de huur van het SVB-gebouw in Deventer loopt een jaar later af. Van Oldeniel noemt de aanpak compleet anders dan in eerdere jaren bij Saxion. “Toen ging het vaak over grootschalige nieuwbouw, bijvoorbeeld over de vraag hoe de kosten van een nieuw gebouw van 12 miljoen euro naar 10 miljoen euro konden. Nu gaat het over hoe we het maximale uit ons bestaande vastgoed halen.”
 

Het Randstadgebouw in Enschede is één van de gebouwen die Saxion gaat verlaten. Foto: Saxion

Daarbij gaat het om verduurzaming, vergroening, uitstraling, maar ook om verbinding met de steden. In Deventer staat het hoofdgebouw aan de Handelskade gevoelsmatig met de rug naar de binnenstad gekeerd: de entree is op het spoor gericht. “Door alle uitbreidingen in de jaren negentig is de achterkant voorkant geworden. Dat kunnen we niet helemaal oplossen, maar we kunnen wel kijken of we die uitstraling opener kunnen maken.”

Studenten lopen achter de bebouwing langs de Handelskade naar het station, compleet aan de stad en het zicht onttrokken. Van Oldeniel: “Dat zouden we graag anders zien, maar daarbij zijn we ook afhankelijk van de verdere ontwikkelingen rond de Handelskade. Het is wel een wens dat die looplijn straks voor het pand is.”

Tegelvlakte

Op korte termijn staat het ‘vergroenen’ van de gevel aan de Handelskade gepland. Dat geldt zeker ook voor het plein bij het Ko Wierengagebouw in Enschede; nu is dat nog vooral een tegelvlakte. Dat plein gaat veel en veel groener worden. Van Oldeniel: “Dat helpt dan bijvoorbeeld om waterproblemen bij het spoorviaduct aan te pakken.”

Een ander concreet plan is het verbeteren van de uitstraling van de centrale hal in zowel Enschede als Deventer. “Je komt er plezierig en royaal binnen, maar mensen die er iets organiseren ervaren het als ontzettend kaal. Daar gaan we iets aan doen”, zegt Van Oldeniel.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Frank Futselaar Column10062022

Column: Hoera! Kennis is terug

Onlangs was ik op een tweedaags congres over toetsen in het hoger onderwijs. Het congres verliep zoals zulke congressen verlopen. Goede sprekers, slechte sprekers, levendige workshops, saaie workshops, mensen die met grote passie over iets praten en mensen die proberen je iets te verkopen.

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”