ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, investeert in de fossiele industrie. Dat geeft geen pas, vinden Saxionners Ruud Steltenpool (informatie-analyticus) en Ronald Visser (docent/onderzoeker archeologie). “Als organisatie zetten we volop in op de energietransitie. Daar past investeren in vervuilende industrie niet in.”
Zowel Steltenpool als Visser tekenden de petitie ABPfossielvrij en twitterden daarover. De petitie stelt dat ABP 17,4 miljard investeert in olie, kolen en gas. “Terwijl onze grootste uitdaging het klimaat is”, zegt Steltenpool. “Dat ons pensioenfonds die klimaatvervuiling in de hand werkt, valt niet te billijken.”
Steltenpool werkt, zo zegt hij, in de publieke sector omdat hij betrokken is bij de maatschappij. “Ik zit in het onderwijs omdat ik de wereld een stukje beter wil maken. Ging ik voor het geld, dan zat ik in het bedrijfsleven. Juist daarom is het zuur dat het geld dat ik reserveer voor de toekomst naar vervuilende technologie uit het verleden gaat.”
Sustainable Development Goals
Visser heeft dezelfde mening. “Als Saxion ondersteunen we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We praten al sinds de club van Rome in de eind jaren ’60 van de vorige eeuw over vervuiling en de toekomst van de planeet. Dat gaat mij aan het hart. Het past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ABP dat ons geld geïnvesteerd wordt in de toekomst.’
Als ABP haar investeringen verschuift naar duurzame energie, zouden deze Saxionners dan een hogere premie willen betalen? Volmondig ja, zegt Steltenpool. “Als we op deze voet doorgaan is er nauwelijks meer een planeet richting mijn pensioen. Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is? Maar investeren in duurzame energie is helemaal niet duurder. Geld in groen rendeert doorgaans beter dan geld in fossiel.”
Volgens Visser moet er nodig een herijking komen bij zijn pensioenfonds. “Nu gaat het over duurzaamheid, zes jaar geleden was er ophef omdat ABP investeert in kernwapens”, zegt hij. “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willen dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”
"Wat heb ik aan een bak geld als er geen wereld meer is?"
Gerelateerde artikelen
Evi komt eten bij Noor: een busblunder, virale TikTok-pasta en een stierenring
Evi gaat eten bij Noor Buisman (21), een sportieve studente Social Work die haar hele leven al in Bornerbroek woont, waar de muren net zo kleurrijk blijken als haar verhalen. Van een septumpiercing, een busblunder (van Evi), tot Noors opvallende haarverleden: er staat genoeg op het menu. “Op mijn werk in de ouderenzorg zeggen ze dat ik op een stier lijk.”
Column: Digital footprint
“Ik heb je gevonden op het internet”, zei een van mijn cliënten – ik werk in de zorg - uit het niets tegen mij. Ik raakte in de war en eerlijk gezegd schrok ik er een beetje van. Vrijwel al mijn social media-accounts staan namelijk ingesteld op privé, om te voorkomen iedereen alles zomaar kan zien.
Docent Ahank Kano-Tarah geeft met podcast stem aan jongeren: “Ze verliezen hoop op een andere baan dan die van fietskoerier”
Eén thema staat centraal in het leven van Ahank Kano-Tarah: jongeren. Ze werkt als docent bij de academie Mens en Maatschappij, is raadslid van de gemeente Enschede en heeft sinds kort een eigen podcast. Daarmee wil ze een stem geven aan een generatie die niet goed gehoord wordt. “We nemen jongeren niet serieus.”