De voorlopige contouren van de Saxion Introductie 2021 worden zichtbaar. Waar vorig jaar het welkomstprogramma voor nieuwe studenten zich noodgedwongen volledig online afspeelde, lijkt dit jaar veel meer mogelijk. Naast een online campingterrein is er een klassikale kennismaking en trekken studenten in kleine groepjes langs hotspots in hun nieuwe steden. De organisatie durft zelfs te dromen van optredens, al is daarvoor wel de medewerking van én het coronavirus en de verschillende gemeentes nodig.
De Saxion Campsite vormt dit jaar de basis voor de introductieweek op dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 augustus. Een camping als online uitvalsbasis, waar dat vorig jaar een compleet online introductiefestival was. Net als vorig jaar is er één centrale Saxion-introductie; de opleidingsintroductie is verweven in het totale programma. Waar vorig jaar fysieke activiteiten totaal uit den boze waren, is er nu wél ruimte voor lijfelijke ontmoeting. Caroline de Graaf: “We zetten in op kleinschaligheid. Wat zeker is dat klassen elkaar dit jaar weer echt gaan ontmoeten, op Saxion. Dat vinden we heel belangrijk.”
De Graaf is samen met Debby van der Kamp, Anneke Höfte, Joy Douma en vijf studenten dit jaar verantwoordelijk voor de organisatie. Het campingterrein als thema van dit jaar is een symbool van ontmoeting, maar net zo goed van de reis die studenten aangaan bij de start van hun studie. Douma: “Van de thema’s die uit onze brainstorm kwamen vonden studenten dit de leukste.”
Bij het bedenken van de activiteiten zijn de studentorganisatoren heel belangrijk. Wij kunnen het wel bedenken, maar wat vinden zij leuk?
Buiten Saxion hebben de verse studenten de mogelijkheid om in groepjes langs hotspots in hun nieuwe studiesteden te trekken. Er zijn activiteiten op vier vlakken: sport, entertainment, cultuur en horeca. Dat wordt verdeeld over de drie introdagen, om te voorkomen dat de duizenden nieuwe studenten tegelijkertijd de steden overspoelen. De Graaf: “Bij het bedenken van de activiteiten zijn de studentorganisatoren heel belangrijk. Wij kunnen het wel bedenken, maar wat vinden zij leuk?”
Daar blijft het niet bij, mits de coronagoden meewerken. Als het virustechnisch mogelijk is, staat er in Enschede zelfs weer introductieconcert op de rol. In Deventer werkt de organisatie samen met het Burgerweeshuis aan een alternatief programma. De Graaf: “Pin ons er zeker niet op vast, maar de plannen zijn er. Of dat plaats gaat vinden, en waar dat eventueel kan, dat hangt ook af van de gemeentes en waar ze toestemming voor geven.” Artiesten kan de organisatie nog niet prijsgeven.
We horen van heel veel studenten dat ze niet meer online willen, maar dingen fysiek doen
In de plannen wordt vooralsnog uitgegaan van een introductieweek zonder anderhalve-meter-beperkingen. Dat kan nog veranderen, beseffen de organisatoren, zoals corona voor het hele fysieke deel nog roet in het eten kan gooien. Daarvoor liggen verschillende scenario’s klaar.
Van der Kamp: “We kunnen schakelen naar een anderhalve meterversie en in het uiterste geval kunnen we terugschakelen naar een volledig online intro met de online camping als basis. Dat is het noodscenario.”
Gezien de virusprognoses lijkt dat niet nodig. Dat is maar goed ook, want de behoefte aan ontmoeting is groot, zegt Douma. “We horen van heel veel studenten dat ze niet meer online willen, maar dingen fysiek doen. Dit wordt een van de eerste momenten waarbij dat weer kan, zo lijkt het dus. We verwachten dus meer aanmeldingen. Heel leuk én heel uitdagend.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.