coronapas

Een coronatoegangsbewijs is voor Saxion ‘niet wenselijk’

Vanaf zaterdag moeten studenten en medewerkers weer een mondkapje op als ze door de gebouwen lopen. Een coronatoegangsbewijs is niet van toepassing, maar het demissionaire kabinet laat die mogelijkheid wel open. Een ‘onwenselijk’ scenario, vindt Saxion in navolging van de Vereniging Hogescholen. “Hoger onderwijs moet in eerste instantie toegankelijk zijn voor iedereen.”

Woordvoerder Karin Effing hoopt dat het hoger onderwijs open kan blijven. Ze noemt het ‘niet wenselijk’ als studenten een QR-code moeten laten zien om toegang te krijgen tot de gebouwen en leslokalen. “Want toegankelijkheid is een van de belangrijkste voorwaarden voor ons onderwijs”, zegt ze. “Bij een invoering van een coronatoegangsbewijs is het belangrijk om een volwaardig alternatief aan te kunnen bieden voor studenten die geen QR-code kunnen of willen laten zien.”

Naast dit principiële bezwaar, ziet Effing praktische obstakels. “We hebben meerdere gebouwen, met meerdere ingangen. Controleren zou lastig zijn.” Maar van het coronatoegangsbewijs is nog geen sprake. In aanloop naar de persconferentie van gisteren, lekte uit dat het demissionaire kabinet dat wel overwoog voor studenten. Effing: “Mocht de politiek alsnog besluiten dat een coronapas in het hbo moet worden ingevoerd, dan is het essentieel dat het een generiek besluit is voor álle hogescholen.”

Medewerkers

Wel wordt het misschien mogelijk dat werkgevers hun medewerkers om een QR-code kunnen vragen. Dat kan gevolgen hebben voor ongevaccineerden. Daarvoor zou eerst de wet aangepast moeten worden  Effing laat weten dat het Saxion-routeteam hierop nog niet wil voorsorteren op deze mogelijke kabinetskoers. Volgende week vrijdag maakt het demissionaire kabinet bekend of ze dit nodig vinden.

Het kabinet geeft verder het dringende advies om thuis te werken als dat kan, minstens de helft van de werkweek. Daarnaast is het advies om buiten de spits te reizen. De anderhalve meter-regel geldt voorlopig niet voor het hoger onderwijs: hogescholen en universiteiten hoeven hun onderwijs niet aan te passen, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Saxion sluit 2024 af met 7,5 miljoen in de plus; maar bezuinigingen blijven nodig

Waar een negatief resultaat van 3 ton begroot was, sluit Saxion 2024 af met een overschot van 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag. Het bedrag is toegevoegd aan de reserves, die daarmee groeien naar 123 miljoen. Maar de financiële zorgen en de miljoenenbezuinigingen blijven bestaan. Bestuurder Richard Wielinga: “Voor 2025 lijken we uit te komen op een negatief resultaat.”

Strengere regels rondom alcohol; voor 16 uur geen druppel en alcoholvrije diploma-uitreikingen

Saxion heeft na evaluatie een nieuwe versie van het alcoholbeleid vastgesteld, dat verder gaat dan het beleid uit 2023. De studieverenigingen mochten al geen alcoholische dranken nuttigen voor 16 uur in de verenigingsruimte, dat geldt nu voor iedereen binnen Saxion – ook medewerkers en bezoekers. Ook diploma-uitreikingen zijn voortaan alcoholvrij en alcohol als relatiegeschenk is verleden tijd.

_DSC5315.jpg

Weinig betrokkenheid? Student Marcel vervult op Saxion zo’n beetje elke rol die je maar kunt bedenken

Waar de hogeschool vaak moet schrapen om studenten te vinden voor functies, vervult Toegepaste Psychologiestudent Marcel van Dongen een enorm aantal rollen in het hart van Saxion. In zijn tweede jaar ontdekte hij dat hij er ‘wel wat bij kon doen’ en dat liep een beetje uit de hand. “Overal aangenomen worden was ook niet helemaal de bedoeling.”