Plaatje podcast header.jpg

SaxNow lanceert eigen podcast over complotdenken: Het Geheim van Saxion

SaxNow lanceert vandaag samen met Studium Generale zijn eerste eigen podcast. In onze vierdelige podcast Het Geheim van Saxion scheren we niet alleen langs de duistere krochten van het complot, maar zoeken we vooral ook naar wat ons bindt. Hoe voorkomen we dat er een tweedeling ontstaat in de samenleving en we elkaar dreigen te verliezen?

Complotten zijn van alle tijden, maar in deze crisistijd zijn ze meer zichtbaar dan ooit. Maar waar liggen de grenzen tussen zorgen, waarheid en waanzin? En hoe ga je met complotdenkers om? En is de een meer vatbaar voor complotdenken dan de ander? 

Het Geheim van Saxion: een podcast over complotdenken in coronatijd is vooral ook een zoektocht, ontstaan uit zorgen over de enorme hoeveelheid informatie en desinformatie die op ons afkomt, en hoe dat kan leiden tot een compleet verschillende werkelijkheidsbeleving. In onze podcast zijn we op zoek naar een antwoord op de vraag hoe we toch in gesprek kunnen blijven.

In de podcast spreken we met experts van binnen en buiten Saxion, met veel studenten, met mensen die zichzelf wappie noemen of juist niet. We waren daarvoor bij demonstraties, hielden tal van interviews, en organiseerden zelfs ons eigen 'experiment'. 

De eerste aflevering heet De Zorgen. Daarin gaat het over de zorgen die de coronapandemie met zich meebrengt. Waar sommige studenten de crisis lijdzaam (of zelfs relaxed) ondergaan, gaan anderen de barricades op. Zij keren zich tegen de maatregelen en zien onze vrijheid voorgoed in het geding komen. Is dat ook zo? 

Het Geheim van Saxion: een podcast over complotdenken in coronatijd is het resultaat van negen maanden journalistiek werk van Bas Klaassen, eindredacteur bij SaxNow, en Sharon Kromotaroeno, journalist en documentairemaakster. De podcast is een samenwerking van SaxNow, het onafhankelijke journalistieke platform van Saxion, en Studium Generale, het culturele programma van Saxion. 

De podcast is onder meer te luisteren via Spotify, via Apple Podcasts, Google Podcasts, en via Springcast (zie onderstaand). Vanaf 25 november verschijnt een maand lang elke donderdag een nieuwe aflevering. 

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow