aa

Daniël (18) kan geen kamer vinden; dan maar met pa op de camping

Op alle mogelijke manieren zoekt kersverse archeologie-student Daniël Noorlander naar een kamer in Deventer. Tevergeefs. Elke dag op en neer reizen vanuit het Friese Kollumerzwaag is geen optie voor hem. Uit nood staat hij nu – met zijn vader – op de camping in het naburige Diepenveen. Niet tussen de huisgenoten, maar tussen de akkers, heggen en recreërende bejaarden. “Ik had me mijn studententijd toch iets anders voorgesteld.”

Al vier weken verblijft Daniël met zijn vader op srv camping De Kleverkamp, in het idyllische buitengebied van Deventer. Klasgenoten reageren verrast als ze horen dat hij op de camping staat. Op de camping is de verbazing over de jonge gast nog groter, zegt zijn vader Ben, nadat hij heeft gewaarschuwd voor de ontzagwekkende hoeveelheid muggen. “In alle eerlijkheid, op deze camping komen toch vooral bejaarden voor hun rust.”

Maar hij staat er toch echt: de 18-jarige Daniël uit Kollumerzwaag. In september begon aan zijn droomstudie archeologie in Deventer. Vlak voor de zomervakantie begon hij te zoeken naar een kamer in die stad, via social media, via Rooms, via groepen op Facebook, via bekenden en zelfs via Marktplaats. Tot nu toe was het nergens raak, en in Friesland blijven was gezien de reistijd van zo’n 2,5 uur enkele reis geen optie.

Dus zit hij nu met vader Ben voor de caravan, allebei op hun eigen tuinstoel. Die maakt er maar een lolletje van. “We zijn deze zomer niet weggeweest, dus zijn we er zo toch even uit.” Hij onderzoekt nu de mogelijkheid om de overwaarde op hun huis te verzilveren, en op basis daarvan een woning te kopen voor Daniël en een paar huisgenoten. Gezien de huidige woningmarkt ook geen sinecure. “Ik zag iets voor 150.000 euro, maar dat was binnen de kortste keren weg, en ver boven de vraagprijs."

aa

Tussen de heggen in Diepenveen, in plaats van in de bruisende binnenstad van Deventer. Foto's: Ronald Hissink

Ondertussen gaat de zoektocht door. Daniël is een man van weinig woorden, die aangeeft dat hij het voorlopig nog wel uithoudt op de camping. “Maar ik had het me toch iets anders voorgesteld, een leuk huisje, dichtbij het centrum, niet dit in ieder geval.” Zijn vader, die gedeeltelijk is afgekeurd en als huisman fungeert in huize Noorlander, kwam mee om de overgang een beetje te verzachten. Zodat Daniël er op de camping niet helemaal alleen voor staat. “Ik doe de boodschappen en ik kook.”

Daniël studeert, werkt online, en sport vooral. Daarnaast reageren ze zich bijna een ongeluk op kamers. “Maar heel vaak krijg je geen reactie, of de kamer is binnen de kortste keren vergeven.” Vader zoekt mee. Ze wanhopen nog niet. Ben: “We proberen overal connecties aan te knopen. Ik hoop binnen een maandje wat te hebben. Voor de kou intreedt, want dan wordt het wel vervelend op de camping.”

Zo vruchteloos als de zoektocht naar een kamer hem voorlopig vergaat, zo positief is Daniël tot nu toe over zijn studie. Hij is al voorzichtig bevriend geraakt met wat klasgenoten, en de stof is waanzinnig interessant. “Ik leer hier wat me echt interesseert, dat scheelt wel.” Hij is niet de enige die een kamer zoekt, zegt zijn vader. “Veel studiegenoten ook nog.” Die komen van heinde en verre, want Deventer is de enige plek in Nederland waar je een hbo-opleiding Archeologie kunt doen.

RHK_210921_39 STUDENT SAXION GEEN KAMER DAN MAAR OP DE CAMPING.jpg

Woordvoerder Karin Effing van Saxion zegt dat bij de school niet veel signalen bekend zijn van een oververhitte kamermarkt in Deventer. In Enschede is de nood hoger, is het beeld. Dat blijkt uit de  cijfers van 'internationals'; vorige week zochten nog tientallen internationale studenten een kamer in Enschede, in Deventer was dat maar een handjevol. Volgens Effing kunnen zoekende studenten voor tips op de website van Saxion kijken, of via platform IntoSaxion aan andere studenten om tips vragen. Voor internationale studenten zoekt Saxion een kamer, voor Nederlandse studenten niet. Vader Ben grapt: “Ach, Friesland is toch ook een beetje buitenland?”

Nadat hij voor deze website met zijn zoon op de foto is geweest, excuseert hij zich. Daniël moet zo sporten, en Ben kookt, zoals elke avond. Pasta bolognese, zonder kaas, want die is gisteren al opgesnoept. “Heerlijk”, zegt Daniël. Toch nog een voordeeltje. Voorlopig dan. Ben: “Als het winter wordt, en echt heel koud, en hij heeft dan nog geen kamer, dan gaan we maar kijken naar een hotel of een B&B. Ik heb goede hoop dat het niet zover komt.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen