Studeren gaat makkelijker als je in goede conditie bent en lekker in je vel zit, schrijft Saxion op de website, ter promotie van Enschede als studentenstad. De belofte aan studenten: “Bij Saxion krijg je aantrekkelijke kortingen op het beoefenen van verschillende sporten.” Een mooie belofte, waar helaas niet veel van wordt waargemaakt, volgens student Creative Business en OC-lid Leander Borgmann (29). “Als Saxion geen goede sportvoorzieningen kan aanbieden, moeten ze dat ook niet zo adverteren op de website.”
Borgmann is studentlid van de opleidingscommissie van Creative Business. In een powerpoint zette hij het sportaanbod van Saxion op een rijtje, een presentatie die de voltallige opleidingscommissie onderschrijft.
Zo biedt Saxion studenten de International Student Identity Card (ISIC) aan. Die kunnen ze kosteloos krijgen: Saxion betaalt. Kortingen tussen de veertig en zestig procent op verschillende cultuur- en sportinstellingen, is het aanbod. Maar de ‘sporten’ in Enschede die je met de kaart kan doen, zijn snooker en bowling. Verder zijn het voornamelijk uitgaansgelegenheden, waar je korting krijgt.
Saxion biedt naast de ISIC nog een aantal andere kortingen aan zoals de samenwerking met ‘Funzone Enschede’. Daar kunnen studenten gratis naar de sauna, maar alleen als ze een jaarabonnement van 180 euro nemen. Ook heeft Saxion een samenwerking met één van de duurste fitnessaanbieders in Enschede, zo staat in de presentatie: de ‘Trifora Sports & Health Club’. Met de korting meegerekend ben je zo’n 400 euro per jaar kwijt aan een lidmaatschap.
Tot slot is er de CampusCard van de UT, voor opgeteld 160 euro kun je als Saxion-student gebruikmaken van 33 sportverenigingen en 16 cultuurinstellingen.
Meer betalen, voor minder
Toch is het aanbod van de CampusCard lang niet zo mooi als dat van de UnionCard, waar Saxion-studenten tot 2019 nog gebruik van konden maken. Nu is de UnionCard voor alle studenten in Enschede, behalve die van Saxion. UT en Artez-studenten zijn met deze kaart maximaal 90 euro kwijt, voor het complete aanbod van de CampusCard, maar ook nog eens met gratis zwemmen, het gebruik van popstudio’s en een biebpas. Meer betalen, voor minder aanbod, is de conclusie van de opleidingscommissie.
Borgmann vond het als lid van de opleidingscommissie van de opleiding Creative Business belangrijk dit onderwerp ter sprake te brengen. “Ik zag iets waar ik het niet mee eens was en ik dacht: eens kijken of we hier iets mee kunnen. Ik vind dat het sportbeleid van Saxion niet aansluit bij de beloftes die ze doen.”
Gelijktrekken
Hij heeft zijn bevindingen ook aangegeven bij het team dat zich bezig houdt met het sportbeleid van Saxion. “Daar kreeg ik te horen gekregen dat Saxion het aanbod gelijk aan het trekken is voor studentenstad, dus ook Deventer en Apeldoorn.”
De beste oplossing zou hij vinden dat Saxion zich weer aansluit bij de UnionCard. “De UnionCard is perfect voor Saxion-studenten”, zegt Borgmann. “Toen deze kaart werd afgeschaft is zelfs nog een petitie opgezet door Saxion-studenten om ‘m toch vooral te behouden. Helaas is daar niets uitgekomen.”
Borgmann vindt de gezondheid het allerbelangrijkste, zo vervolgt hij. “Saxion claimt dat net zo belangrijk te vinden, maar ondertussen worden de meeste kortingen aangeboden op horecagelegenheden. Als ze de studenten geen goede sportvoorzieningen kunnen aanbieden, moeten ze dat ook niet zo adverteren op de website.”
Reactie Saxion: “Aanbod kan zeker worden verbeterd, daar kijken we naar”
Woordvoerder Karin Effing geeft aan dat Saxion het belang erkent van sporten en bewegen voor studenten als onderdeel van het studentenleven en de studie-ervaring. Daarvoor wil Saxion mogelijkheden in Enschede, Deventer en Apeldoorn, zo schrijft ze in een reactie. ‘Uitgangspunt is dat een groot deel van onze studentenpopulatie gebruik kan maken van een aantrekkelijk sportaanbod. Het aanbod en de voordelen die we studenten aanbieden kunnen we zeker nog verbeteren daarom wordt er naar meer en/of andere mogelijkheden gekeken. Helaas is hier mede door de coronapandemie meer tijd voor nodig geweest dan gedacht.’
De dienst Onderwijs en Student Support heeft volgens haar alternatieven verkend die op korte termijn intern breder besproken zullen worden.
Daarnaast kijkt Saxion volgens haar hoe studenten en medewerkers verder te enthousiasmeren om te sporten en bewegen. ‘Zo doen er bijvoorbeeld ruim 150 studenten en medewerkers mee met de ‘Saxion company run’ tijdens de Enschede Marathon deze maand, ondersteunt Saxion initiatieven van partijen binnen het studentklimaat zoals de ‘studentensportclinics’ van DEV&TER-Jong en stimuleren we initiatieven die studie- en studentenverenigingen op het vlak van sporten.’
Ze zegt tot slot dat Saxion toejuicht dat studenten zich betrokken voelen binnen de Saxion gemeenschap en een kritisch geluid laten horen of aanbevelingen doen, zoals in dit geval over het sportaanbod. ‘Daardoor kunnen we samen werken aan passende verbeteringen die aansluiten op de behoeften van onze studenten.’
Gerelateerde artikelen
Zes gouden tips voor ‘als de pleuris uitbreekt’ (met dank aan de laatste Studium Generale)
Tijdens de Studium Generale van gisteren kreeg het publiek antwoord op de vraag: verdwaald – hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water? SaxNow zette de ultieme tips van professioneel wildplukker Edwin Flores en navigeerexpert Michel van Dongen voor je op een rij in een mini-survivalgids. Handig, mocht je ooit moeten overleven “als de pleuris uitbreekt in Nederland,” zoals presentator Richard Engelfriet het noemde.
Teleurstelling in Deventer: geen ‘groene, parkachtige’ omgeving achter Saxion, maar een parkeergarage
Saxion is teleurgesteld door de plannen voor een tijdelijke parkeergarage achter de hogeschool in Deventer. Daarmee gaat voorlopig een streep door een scenario waarin het gebied tussen Saxion en spoor zou transformeren in een soort groene, parkachtige omgeving. Daarvoor had de hogeschool, samen met buren Tauw en Aventus, juist gepleit bij de gemeente. “Dit staat ver af van wat we met elkaar voor ogen hadden.”
Column: Prioriteiten
Hoger onderwijs is voor 90 procent kennisoverdracht en vaardigheden aanleren en voor het overige deel pedagogiek. En misschien wel de meest cruciale les die wij studenten op dat laatste gebied meegeven is leren prioriteiten te stellen, en dan bij voorkeur ook nog de juiste.