Voor het eerst sinds 2019 en na twee jaar online gezwoeg kent het schooljaar 2022/2023 weer een dampende, echte introductieweek. En een primeur in Apeldoorn: qua programma heeft de stad dit jaar een volwaardige intro. In meerdere opzichten is de INTRO van 2022 een bijzondere, vinden de organiserende studenten. En passant blikken ze vooruit op de onderdelen waarop ze zich het meest verheugen. Van de Goldband, tot Antoon, tot Crazy-88. “Uit eigen ervaring zeg ik: uiteindelijk is dit een van de mooiste weken van je hele studie.”
In totaal worden er zo’n 3400 eerstejaars verwacht, die zich uitstorten over Enschede (2000 eerstejaars), Deventer (1200) en Apeldoorn (200). De INTRO – de term HOI-week is niet meer – is van 29 tot augustus tot 2 september. Enschede en Deventer kennen eerst een opleidingsdeel, waarna de INTRO dinsdagavond aftrapt met een kroegentocht georganiseerd door studieverenigingen koepel KOSS.
Apeldoorn kent als enige stad een integraal, algemeen programma, waarbij het opleidingsdeel en het algemene deel vervlochten zijn. Dat geldt als pilot; de kans is groot dat dit de komende jaren ook zo is voor de andere locaties. Met bijvoorbeeld een eigen afsluitend festival is het heen-en-weer-gereis naar Deventer dit jaar bovendien verleden tijd.
Hoi-week? Nee, INTRO is nu de naam
Waarom is de naam HOI-week eigenlijk verdwenen?
De HOI-week was jarenlang een begrip, maar niet voor nieuwe studenten, zegt organisator Caroline de Graaf.
"Tijdens de afgelopen twee coronajaren hebben we Saxion Introductie als naam gehanteerd, waarvoor we vanuit de opleidingen en het algemene gedeelte een online platform hebben gebouwd. Na evaluatie bleek het voor de student veel duidelijker als we een naam hanteren die alles omvattend is. Voor de student die in 2020 is gestart, zegt de naam HOI helemaal niets en ze associëren dit niet met introductie.
Om meer uitstraling te geven aan de Saxion Introductie hebben we dit jaar een nieuw beeldmerk ontwikkeld. INTRO. Die is passend in de huidige tijd en huisstijl van Saxion, met als doel om met INTRO hét gevoel te geven aan studenten dat je hier echt bij wilt zijn."
Kiddo
Antonie Veldwachter (19, Klarenbeek, derdejaars Mechatronica) behoort tot het studententeam van Enschede en is onder meer verantwoordelijk voor de barren en dranken, maar ook voor bijvoorbeeld social media en sponsoring. “Ik weet nog hoe leuk het was om zelfs als kiddo mee te doen. Echt een van de leukste weken van mijn hele studie.”
Hij noemt het Saxion Summer Festival als onderdeel waar hij zich persoonlijk het meest op verheugd. Dat is eigenlijk de traditionele infomarkt, waar Saxion-onderdelen en bijvoorbeeld bedrijven zich kunnen voorstellen. In Enschede pakken ze het dit jaar anders aan. “Dat lijkt me echt heel cool. Dat zijn niet gewoon tafeltjes met info, maar bedrijven doen iets actiefs. Bovendien zijn er twee barren, is er een klimtoren, kantelmuur, volleybalveld, pingpongtafel. Echt een festivalsetting dus.”
Ik weet nog hoe leuk het was om zelfs als kiddo mee te doen.
Antoon
En dan is er nog het introductieconcert, met grote namen, als Froukje, en vooral Antoon. “Die heeft nogal wat fans, ja. Laatst gingen bekenden van mij van SV Hysteria naar een concert van hem. Ik dacht toen; je moest eens weten wie er tijdens de introductie naar Enschede komt.”
Emma Giesen (19, Beek, tweedejaars Hotelmanagement) is lid van het organisatieteam in Apeldoorn. En ‘megadruk’ dus. “We lopen tegen de laatste kleine dingetjes aan, het is hectisch.”
Ze kijkt uit naar ‘het feesten’, maar vooral ook naar de Crazy-88-tour door Apeldoorn. “Voor mij is dat echt de perfecte manier om Apeldoorn te leren en om elkaar te leren kennen, omdat je in allerlei mooie situaties komt doordat je opdrachten moet uitvoeren in de stad.” De afsluiter in Apeldoorn is een festival, met foodtrucks en drie DJ’s. “Eerst twee lokale DJ’s uit Apeldoorn, en dan Tim Hox, die ook onder meer in de Ushuaïa (club op Ibiza, red.) draaide.”
De Crazy-88-tour door Apeldoorn is de perfecte manier om de stad te leren kennen.
Deventer blaast op
Marèl ter Braak (Bentelo, vierdejaars Tourism Management) hoort bij het studententeam van Deventer. Daar loopt het aardig storm, qua aanmeldingen, zegt ze. “Maar we zitten nog niet vol.”
Ze kijkt er naar uit om een echte fysieke introductie te organiseren, zoals ze die zelf ook meemaakte. “Dat is wel grappig, in ons team zitten mensen die dat hebben meegemaakt, zoals ik, maar ook mensen die het alleen online hebben meegemaakt.”
Ze verheugt zich op Deventer Blaast Op, in het centrum van Deventer. Een spektakel met allemaal opblaasattracties op de Brink en de Boreel. Ook mag niet onvermeld blijven: het introconcert in Burgerhaven, het pop-op-podium van het Burgerweeshuis in het Havenkwartier. Met onder meer de Goldband. Die band is helemaal in, alleen al vanwege het optreden op Lowlands dit jaar.
Vrienden
Maar los van alle onderdelen, uiteindelijk vond ze zelf één ding van haar eigen introductie het mooiste. “Dat je gewoon heel veel nieuwe mensen leert kennen.” Daar sluit organisator Antonie Veldwachter (Enschede) zich bij aan. “Je wordt een beetje geforceerd om samen leuke dingen te doen. Het belangrijkste doel is groepsbinding. Mijn eigen vriendengroep hier is toen op de intro ontstaan.”
Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je veel nieuwe mensen leert kennen.
Gerelateerde artikelen
INTRO 2025 gratis als je alleen kennis maakt met de opleiding; “Niet iedereen wil feesten”
Eerstejaars studenten krijgen dit jaar de mogelijkheid om niet de hele INTRO te volgen, maar alleen het opleidingsgedeelte, en dat is dan gratis. “We merken dat niet alle eerstejaars zitten te wachten op een uitgebreid programma”, aldus projectleider Antoinette Lieftink.
Ze durfden zichzelf niet op te geven, maar toch hebben Floor en Ymke nu hun eigen expositie in de Glasbak
Creative Business-studenten Ymke de Vries en Floor van Limbeek exposeren een maand lang hun fotoseries op de zesde verdieping van Epy Drost. Ze hebben weinig ervaring met fotografie, maar mogen wel meteen exposeren. Voor Ymke is het extra spannend, ze staat namelijk zelf op een deel van de foto’s. “Het is gek om jezelf zo groot op een muur te zien.”
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.