CELZ220210-2051.jpg

Saxion gaat schat aan kunst beter laten zien: “Met een deel wordt nu niks gedaan”

De bedoeling is dat de kunstcollectie van Saxion (650 werken) de komende jaren beter te zien is. De kunst wordt beter zichtbaar gemaakt, er komt betere informatie bij én er is een plan voor een artist-in-residence. Ruben Sinkeldam, docent aan de Academie Creatieve Technologie (ACT) is aangesteld als nieuwe coördinator kunst op Saxion. Sinkeldam: “Tot nu toe lag de verantwoordelijkheid bij een groep vrijwilligers, maar door tijdgebrek kwamen projecten vaak niet van de grond.”

Door het nieuwe kunstbeleid moet dat vanaf dit schooljaar anders worden. Samen met het Rijksmuseum Twenthe wordt de kunstcollectie geïnventariseerd en wordt de waarde bepaald. Die bestaat uit 650 werken, maar komt nu niet altijd goed voor het voetlicht.

Volgens Sinkeldam is Saxion ‘vanaf het begin der tijden’ bezig geweest met het aanschaffen van kunst en collecties. “Deze kunstwerken hangen voor een groot gedeelte in de gebouwen, in de gangen en kantoren. Maar er is ook een gedeelte opgeslagen, hier wordt nu niks mee gedaan. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de mensen op Saxion kunnen zien welke kunstwerken er aan de muur hangen door ze te voorzien van bordjes met informatie.”

1. Pentidisk.JPG

Vijf kunstwerken uitgelicht

We vroegen Ruben Sinkeldam om uit die enorme collectie van 650 kunstwerken er vijf uit te lichten die elke student én medewerker zou moeten bekijken. Hij koos voor vijf heel zichtbare exemplaren, misschien ken je ze wel. Dit is het verhaal erachter.

1. Pentidisk, 2013, Fabien Vienne, Forum Saxion Enschede
Dit kunstwerk is op Saxion gebouwd tijdens het Symposium Bridges 2013 dat op Saxion plaatsvond. Het thema van het symposium is de brug tussen kunst (architectuur) en wetenschap. Onderdeel van Bridges is dat er een kunstwerk wordt gemaakt met de ‘Zometool’ ontworpen door de kunstenaar Fabien Vienne. Dit is het grootste object ooit gemaakt met deze tool. Het kunstwerk is aangeboden aan Saxion en vormt een blijvende herinnering aan dit bijzondere evenement.

In het tweede semester van dit schooljaar is het plan dat Saxion een artist-in-residence krijgt. Een ervaren kunstenaar uit de regio wordt dan op Saxion uitgenodigd om te werken en komt in het kunstenkabinet te zitten. Deze kunstenaar krijgt de vrijheid en financiën om binnen Saxion te werken en dingen te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan workshops, brainstormsessies of een expositie die studenten zal inspireren binnen een project. Sinkeldam: “Kunstenaars hebben een hele andere kijk op zaken en het is goed als studenten daarmee geconfronteerd worden, daar kunnen ze van leren.”

Reis naar de Horizon

2. Reis naar de Horizon

2001, Koos Kroon, Ko Wierenga Saxion Enschede

‘Reis naar de Horizon’ is speciaal gemaakt voor Saxion bij de opening van het gebouw aan de Tromplaan in Enschede. Het kunstwerk weerspiegelt de (toekomst)visie van Saxion over het onderwijs. Een onderwijsinstelling waar studenten aan een reis beginnen van ontdekken, grenzen verleggen en over de horizon heen leren

Kunstprijs
Op langere termijn wil Saxion graag budget vrijmaken voor jonge kunstenaars om een kunstwerk te maken. Dit kunnen studenten zijn die in hun afstudeerperiode zitten of net afgestudeerd zijn. De kunstenaar wordt  dan gekoppeld aan een thema of een lectoraat, waarvoor het kunstwerk dan uiteindelijk gemaakt wordt. “Het wordt georganiseerd als een wedstrijd, hiervoor zal dan ook een organisatie met een jury worden opgezet”, zegt Sinkeldam.

QAQS Vitrine

3. QAQS Vitrine

2016, Peter de Man, Edith Stein Saxion Enschede

Dit kunstwerk is gemaakt in het kader van een project van Qua Art-Qua Science. Een samenwerking tussen kunstenaar Peter de Man, het Saxion Fablab en wetenschapper Peter Paul Verbeek. Het kunstwerk is na een jaar van lezingen, workshops en brainstormsessies in 2016 onthult. Het is speciaal gemaakt voor het nieuwe Edith Stein gebouw. In de vitrine krijgen alle bewoners van het gebouw de mogelijkheid hun pareltjes te tonen. Bijzonder is dat het een interactieve vitrine is. Afhankelijk van waar je staat worden de raampjes ondoorzichtig of doorzichtig. Dit stimuleert de kijker meer te weten te komen over wat er getoond wordt.

In het verleden lag het kunstbeleid in handen van een kleine groep vrijwilligers. “Als er iets georganiseerd werd, bleek het lastig om dit ook echt van de grond te krijgen omdat de leden er uiteindelijk toch te weinig tijd voor hadden.” Dat moest anders, vond het college van bestuur. Om meer tijd beschikbaar te maken voor de organisatie van deze activiteiten, is besloten om Sinkeldam als coördinator aan te stellen.

Memorial Statue

4. Memorial Statue

2017, Saxion Enschede en Deventer

Het ‘Memorial Statue’ is bedacht, ontworpen en uitgevoerd door studenten Mark van Uum, Apriandana Darmawan Pribadi en Martin Preschel van de opleiding ‘Art & Technology’ (nu CMGT). Tijdens een project van docent Mark Boerrichter bedachten een groep studenten een idee voor een plek bij Saxion waar je kunt stilstaan bij overledenen van de Saxion gemeenschap. De bij de MH17 overleden student Shaka Pandowinata was medestudent van Mark van Uum. Er brand groen licht in de kern van het monument. Wanneer er iemand uit de gemeenschap van Saxion komt te overlijden, kleurt het licht rood.

Hij is blij met die ontwikkeling: “Als je kijkt naar de rol van kunst binnen de maatschappij is dat vernieuwing en het wakker schudden van de mens. Ook binnen een onderwijsinstelling is dat relevant. Het doel is de kunst meer in verbinding te brengen met het onderwijs.”

De Tulp Rudi

5. De Tulp

1996, Rudi van de Wint, Saxion Deventer

Dit kunstwerk lijkt op een grote, open bloem. Het werd geplaatst bij de opening van hogeschool IJsselland in 1996, een voorloper van Saxion. De ronde bogen en de roestbruine kleur van dit werk vormen een scherp contrast met het hoekige witte gebouw waar het voor staat. Oorspronkelijk komt er een nevel van water uit de kelk van de bloem. “Hoe mooi zou het zijn als die weer werd aangezet?”

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

Gerrit Beumkes

Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”

Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.

“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten

Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.

Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien

Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.