Brightspace wordt het nieuwe learning managementsysteem (LMS), zo werd vanmiddag bekend in de centrale medezeggenschap. De opvolger van Blackboard was begin dit collegejaar al bekend, maar dat kon nog niet openbaar gemaakt worden, omdat er een bezwaar was ingediend in de aanbestedingsprocedure. Dat bezwaar is nu ingetrokken.
Het LMS van ontwikkelaar D2L uit Canada zal niet meteen Blackboard vervangen, liet Anka Mulder (voorzitter van het college van bestuur) weten. “De overgang naar AFAS is al niet makkelijk”, zei ze. “Maar dat is nog een backoffice systeem, hier hebben alle studenten en docenten mee te maken hebben. Alle zorgen die jullie hebben, willen we dus heel graag horen.”
Het contract met Blackboard loopt nog een paar jaar door en het college gaat van die tijd gebruik maken om Brightspace gereed te maken voor specifieke Saxion-benodigdheden en wensen. Ook moet Blackboard daarna nog een tijd op de achtergrond meedraaien als archiefsysteem. Bestuurder Timo Kos: “We komen nog terug op de precieze implementatiestrategie.”
De bedoeling is dat de Saxion Parttime School vanaf deze zomer ervaring gaat opdoen met Brightspace, waarna de andere academies moeten volgen. “Daarvoor hebben we zo’n anderhalf jaar”, aldus Timo Kos (college van bestuur). Het contract met Brightspace loopt in totaal (met verlengingsmogelijkheden) ongeveer 10 jaar. Kos: “Je wil zo’n systeem in principe voor de langere termijn, voor tien jaar bijvoorbeeld.”
Brightspace is één van de grote learning management systemen. Onder andere de TU Delft, de Radboud Universiteit en Avans Hogeschool gebruiken het softwareplatform ook.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.