Brightspace wordt het nieuwe learning managementsysteem (LMS), zo werd vanmiddag bekend in de centrale medezeggenschap. De opvolger van Blackboard was begin dit collegejaar al bekend, maar dat kon nog niet openbaar gemaakt worden, omdat er een bezwaar was ingediend in de aanbestedingsprocedure. Dat bezwaar is nu ingetrokken.
Het LMS van ontwikkelaar D2L uit Canada zal niet meteen Blackboard vervangen, liet Anka Mulder (voorzitter van het college van bestuur) weten. “De overgang naar AFAS is al niet makkelijk”, zei ze. “Maar dat is nog een backoffice systeem, hier hebben alle studenten en docenten mee te maken hebben. Alle zorgen die jullie hebben, willen we dus heel graag horen.”
Het contract met Blackboard loopt nog een paar jaar door en het college gaat van die tijd gebruik maken om Brightspace gereed te maken voor specifieke Saxion-benodigdheden en wensen. Ook moet Blackboard daarna nog een tijd op de achtergrond meedraaien als archiefsysteem. Bestuurder Timo Kos: “We komen nog terug op de precieze implementatiestrategie.”
De bedoeling is dat de Saxion Parttime School vanaf deze zomer ervaring gaat opdoen met Brightspace, waarna de andere academies moeten volgen. “Daarvoor hebben we zo’n anderhalf jaar”, aldus Timo Kos (college van bestuur). Het contract met Brightspace loopt in totaal (met verlengingsmogelijkheden) ongeveer 10 jaar. Kos: “Je wil zo’n systeem in principe voor de langere termijn, voor tien jaar bijvoorbeeld.”
Brightspace is één van de grote learning management systemen. Onder andere de TU Delft, de Radboud Universiteit en Avans Hogeschool gebruiken het softwareplatform ook.
Gerelateerde artikelen
Jesse (25) wint landelijke natuurkundeprijs: “Maar ik ben mijn motivatie ook wel eens kwijt geweest”
Student Jesse Rutgers is de winnaar van de Hbo-Jong-Talent-Prijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV). Die prijs kreeg de jonge Winterswijker voor zijn stage in zijn derde jaar, waarin hij werkte aan een mass flow controller, een regelaar voor de gasindustrie. De prijs betekent voor hem vooral een ‘enorme erkenning en inspiratie’, zegt hij zelf. Toch was die inspiratie ook wel eens minder. “Twee jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik hier nu zou staan.”
Commentaar: Magere jaren
De aankomende bezuinigingen brengen onrust en pijn met zich mee, maar zijn ook een kans. Dat betoogt hoofdredacteur Rik Visschedijk. Want er moet maar eens een eind komen aan de ongebreidelde groei en de nadruk op ‘de beste’ willen zijn.
Loes van Rijsewijk in Opgevallen: “Ik ben een crazy cat lady die van techno en krachttraining houdt”
In deze aflevering van Opgevallen: Loes van Rijsewijk (33). Ze werkt sinds februari bij Saxion als docente sociologie en criminologie. Maar daar blijft het niet bij; ze produceert ook techno, heft gewichten en verbaast studenten met haar ervaringen uit Amerika. Wel voelt het voor haar nog steeds onwennig als studenten ook echt doen wat ze vraagt: “Ik vind het namelijk helemaal niet leuk om ‘juffrouw’ te moeten spelen.”