brightspace

Brightspace vervangt Blackboard, ‘alle studenten en docenten krijgen ermee te maken’

Brightspace wordt het nieuwe learning managementsysteem (LMS), zo werd vanmiddag bekend in de centrale medezeggenschap. De opvolger van Blackboard was begin dit collegejaar al bekend, maar dat kon nog niet openbaar gemaakt worden, omdat er een bezwaar was ingediend in de aanbestedingsprocedure. Dat bezwaar is nu ingetrokken.

Het LMS van ontwikkelaar D2L uit Canada zal niet meteen Blackboard vervangen, liet Anka Mulder (voorzitter van het college van bestuur) weten. “De overgang naar AFAS is al niet makkelijk”, zei ze. “Maar dat is nog een backoffice systeem, hier hebben alle studenten en docenten mee te maken hebben. Alle zorgen die jullie hebben, willen we dus heel graag horen.”

Het contract met Blackboard loopt nog een paar jaar door en het college gaat van die tijd gebruik maken om Brightspace gereed te maken voor specifieke Saxion-benodigdheden en wensen. Ook moet Blackboard daarna nog een tijd op de achtergrond meedraaien als archiefsysteem. Bestuurder Timo Kos: “We komen nog terug op de precieze implementatiestrategie.”

De bedoeling is dat de Saxion Parttime School vanaf deze zomer ervaring gaat opdoen met Brightspace, waarna de andere academies moeten volgen. “Daarvoor hebben we zo’n anderhalf jaar”, aldus Timo Kos (college van bestuur). Het contract met Brightspace loopt in totaal (met verlengingsmogelijkheden) ongeveer 10 jaar. Kos: “Je wil zo’n systeem in principe voor de langere termijn, voor tien jaar bijvoorbeeld.”

Brightspace is één van de grote learning management systemen. Onder andere de TU Delft, de Radboud Universiteit en Avans Hogeschool gebruiken het softwareplatform ook.

 

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow