Docenten en studenten van de opleiding CMGT werkten meer dan een jaar samen aan een bijzonder project. Tijdens Enschede Lights Up gebruiken ze het Edith Stein-gebouw vier avonden lang als canvas voor een interactieve voorstelling waarin bezoekers zelf een sprookjesachtige onderwaterwereld tot leven laten komen. Voor studente Jessica Lehl een superspannende ervaring, en niet alleen omdat het haar ontwerpen zijn die straks reusachtig te zien zijn.
Superspannend? Dat is nog zacht uitgedrukt, blijkt eenmaal in gesprek met de bescheiden vierdejaars studente Creative Media and Game Technologies (CMGT). Doodeng vond ze het zelfs in eerste instantie. En niet eens omdat haar werk straks reusachtig geprojecteerd wordt en iedereen er iets van kan én gaat vinden. “Ik vond het eerst vooral heel eng om met docenten samen te werken. Heel intimiderend. Gaandeweg kwam ik erachter dat onze docenten ook gewoon mensen zijn. Nu heb ik er vooral superveel zin in.”
Dat is niet voor niks: de CMGT-studenten en docenten hebben het grote publiek straks ook echt iets gaafs te bieden, bleek gisteren tijdens de generale repetitie voor Fishy Fish McFish, zoals de interactieve lichtshow officieel heet. Een werktitel die uit baldadigheid ontstond, maar zo lekker bekte dat het uiteindelijk de echte naam is geworden. Een gecrashte laptop leverde nog even stress op, de resolutie was nog niet helemaal goed, en er was nog veel te veel lichtvervuiling, maar toch: wat er te zien was, oogde veelbelovend.

Beeld van de generale repetitie voor Fishy Fish McFish. Straks belooft het een nog veelbelovender plaatje te worden, met de luiken van het Edith Stein-dicht, een andere resolutie, en veel minder omgevingslicht. Foto's: Cees Elzenga/hetoog.nl
Sprookjesachtig
Via een app en QR-code kunnen de bezoekers van Enschede Lights Up straks hun eigen vissen fabriceren, die dan meer dan levensgroot op het Edith Stein-gebouw gaan zwemmen, midden in een bijzondere onderwaterwereld. En hoewel er ook een grote walvis rondzwemt, die al die vissen genadeloos opslokt alsof het niets is, is het geheel van licht en geluid vooral heel sprookjesachtig.
Lehl tekende met medestudent Sebastian Surwehme voor het ontwerp, en de onderwaterwereld was daarbij een feestje, zegt ze. “Dat is zo’n schitterende wereld, daar kun je zo’n beetje alles mee. We wilden het wel een familie-ervaring maken, dus het moest wel een beetje lieflijk blijven.” De associatie met Finding Nemo is dan ook nooit ver weg.
Hiërarchie loslaten
Het project begon als initiatief van docent Ruben Hulzebosch, die er ook zijn masterscriptie over schreef. Daarbij was de belangrijkste onderzoeksvraag of docenten zich vakinhoudelijk professioneel kunnen ontwikkelen door samen te werken met studenten en het werkveld. Daarbij ging het hem vooral om het vakinhoudelijke, dus niet om de didactische kant, die vaak centraal staat bij dit soort onderzoek.
De conclusie is dat zo’n opzet heel goed werkt – mits het goed gefaciliteerd wordt door in dit geval Saxion, zegt Hulzebosch. Hij noemt het superleuk om op deze manier met studenten samen te werken. “Ik had de indruk dat het voor docenten makkelijker was om die hiërarchie los te laten, dan voor studenten. Maar uiteindelijk gaat dat ook heel gemoedelijk informeel, en dan merken ze ook dat je niet alleen een broodje voor jezelf haalt, maar ook hen iets aanbiedt.”
Iedereen docent
Ook een interessante conclusie die Hulzebosch eruit haalde: “Op een gegeven moment was het gevoel: goh, iedereen is nu weer student, ook de docenten.” Maar dat klopte niet, ontdekten ze. “Uiteindelijk was iedereen docent.” Dat was ook het leuke. “Iedereen leert van elkaar. Dus studenten zijn op een gegeven moment ook docent, en voelen zich ook zo.”
Dat geldt ook voor Jessica Lehl. "Ik moest leren om mezelf op hetzelfde niveau te plaatsen."
In die gelijkwaardige samenwerking zat volgens Hulzebosch ook de kracht van de samenwerking. Die viel in ieder geval ook in de praktijk in de smaak, blijkt ook uit het commentaar van docent Yvens Serpa, die het codeerwerk voor de show deed. “Eigenlijk zouden we dit veel vaker moeten doen.”

Docent Yvens Serpa: "Eigenlijk zouden we dit veel vaker moeten doen. Foto's: Cees Elzenga
Enschede Lights Up?
Enschede Lights Up is een 2 kilometer lange lichtroute door de binnenstad van Enschede langs bijzondere lichtprojecties. Van donderdag 15 tot en met zondag 18 december tussen 17.00 en 22.00u staat de Enschedese binnenstad letterlijk in de spotlights. De route begint bij Tourist Info aan de Langestraat in Enschede. Daar kun je ook een kaart met de route krijgen. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.