Frank Header

Pabo-docent Frank Brinkman (35) in de running voor docent van het jaar: ‘Beetje ongemakkelijk, maar wel een enorme eer’

Frank Brinkman, docent Geschiedenis aan de Pabo, maakt kans om gekozen te worden tot Docent van het jaar 2022. Vorige week werd hij door Saxion voorgedragen. Een enorme eer en een erkenning, vindt hij zelf, maar toch ook wel wat ongemakkelijk. “Ik heb namelijk zeker niet het idee dat ik het beter doe dan anderen. Ik doe vooral dingen die ik leuk vind: zo begint het allemaal.”

Gewoon proberen is het devies van Frank Brinkman. “Al is dat meestal wel gestoeld op wetenschappelijk onderzoek hoor”, haast hij zich aan te vullen. In het bericht op het intranet waarin zijn nominatie bekend gemaakt werd, krijgt hij lof voor ‘de aandacht voor de juiste didactiek per doelgroep en zijn experimenten daarbij’. Maar daar blijft het niet bij: hij valt ook op door zijn aandacht voor de onderwijskwaliteit, zijn experimenten en sociale activiteiten, en ‘last but not, least’ door zijn persoonlijke benadering van de studenten.

Experimenteren klinkt altijd spannend, maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met de juiste didactiek per doelgroep?

“In dit geval gaat het heel erg om de vraag: waar kan ik studenten mee pakken? Dat is voor eerstejaars heel anders dan voor derdejaars. De experimenten slaan waarschijnlijk op de coronatijd; we konden veel minder op pad. Ik organiseerde daarom digitale stadswandelingen in bijvoorbeeld het Bergkwartier in Deventer. Maar ik heb ook met een 360-graden camera gefilmd in de Lebuinuskerk in Deventer, zodat studenten virtueel de kerk konden bezoeken. Dat sloeg enorm aan, maar voelde eigenlijk niet eens echt als een experiment; ik zat vooral met de vraag hoe ik studenten in coronatijd toch die kerk kon laten zien. Gewoon proberen dus; daar ligt binnen de Pabo ook heel veel ruimte voor.”

Wat men ook prijst in jou: het organiseren van allerlei sociale activiteiten. Waar gaat dat over?

“Toen ik begon stelden we ons met meerdere wat jongere collega’s de vraag: waarom is er eigenlijk geen Pabo-feest? Dat hebben we alsnog georganiseerd, en dat werd een doorslaand succes. Zo organiseer ik nog allerlei dingen, van lasergamen tot paintballen. Soms voelde het een beetje alsof ik de studievereniging van de Pabo was. Nu organiseer ik vooral dingen samen met studenten en dat werkt heel goed. Er is nu een studievereniging in oprichting, daar ben ik heel blij mee. Dat is toch heel stuk bestendiger dan als ik het allemaal doe.”

Frank Brinkman2

Frank Brinkman: "Tot nu voelde het een beetje alsof ik de studievereniging van de Pabo was." Foto's: Ronald Hissink

Het gaat ook over de persoonlijke benadering, wat wordt daarmee bedoeld?

“Van alle argumenten om op mij te stemmen straks, denk ik zelf dat deze het minst specifiek op mij slaat. De Pabo komt daar niet voor niks altijd heel goed in naar voren op enquêtes, ik vind mezelf daar echt geen opvallend figuur in. Ik heb hier zelf ook de Pabo gedaan en ben er in die zin ook in opgevoed, heb dat zelf ook zo ervaren. Voor mij is het de meest basale voorwaarde voor goed onderwijs; het gaat erom dat studenten gezien worden, dat het je opvalt als een student er niet is, dat je er naar vraagt als er wat is.”

Ik las ook dat je het ergens wat ongemakkelijk vindt om genomineerd te zijn.

“Ergens wel, ja. Ik heb niet het idee dat ik het beter doe dan anderen, in die zin moet het ook echt geen beste docent-verkiezing zijn. Ik doe vooral wat ik leuk vind. Zo begint alles wat ik doe. Tegelijkertijd is het voor mij een enorme eer, en dat sluit ook aan bij wat ik net vertelde. Het valt blijkbaar op wat ik doe. Dat geeft energie en geeft gelijk nog veel meer ideeën, merk ik. Ik word gezien en mag er blijkbaar zijn.”

FrankBrinkman3

Brinkman: "Ik word gezien en mag er blijkbaar zijn." Foto's: Ronald Hissink

Docent van het Jaar 2022

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) organiseert dit jaar voor de 8e keer de landelijke Docent van Het Jaar-verkiezing. Doel is om inspirerend en goed docentschap in het hoger onderwijs in het zonnetje te zetten. De finale is in het Muntgebouw in Utrecht, de prijs wordt traditioneel uitgereikt door de Minister van Onderwijs. Aan de prijs zit ook een behoorlijke beurs vast, vorig jaar 25.000 euro voor onderwijsverbetering.

Hoger onderwijsinstellingen kunnen voor de prijs zelf docenten aandragen. Daar kiest een jury een selectie aan kandidaten uit, die op gesprek mogen komen. Daar wordt opnieuw een selectie uit gemaakt en uiteindelijk wordt tijdens de finaledag in Utrecht een winnaar gekozen. De docenten geven dan ‘in het Muntgebouw een toegankelijk collegepraatje over hun vakgebied’.