oekr

Zo’n zes studenten in Oekraïne, contact leggen is moeilijk

Ongeveer zes Saxion-studenten zitten in Oekraïne en nog een onbekend aantal in Rusland, dat goeddeels is afgesloten van de buitenwereld. Dat zegt Kim Venema, manager bij het International Office. Saxion heeft niet precies in het vizier wie waar zit, omdat een aantal studenten in de vakantieperiode naar huis reisde. “Het crisisteam probeert contact te krijgen en waar mogelijk ondersteuning te bieden.”

Het is moeilijk om contact te krijgen met de studenten, aldus Venema. “We weten nog niet precies hoeveel van onze studenten in de vakantie zijn teruggereisd.” Wel kreeg ze zojuist bevestiging dat één student ondergedoken zit in Oekraïne en een ander succesvol naar Moldavië vluchtte.

Op Saxion studeren 75 Oekraïense en vijftig Russische studenten. Volgens Venema zijn er geen medewerkers in één van beide landen.  

Saxion houdt morgen een online informatiebijeenkomst over de situatie en vrijdag een inloop in de grand cafés in zowel Deventer als Enschede. “Daar bieden we een luisterend oor aan wie dat wil en kunnen studenten en medewerkers in contact met elkaar komen”, aldus Venema.

Solidair

Eerder liet Saxion al weten ‘solidair’ te zijn met de Oekraïners en het glazen Epy Drost-gebouw wordt in de nationale kleuren blauw en geel verlicht. Een groep Oekraïense studenten is een actie gestart om hulpgoederen te verzamelen, weet Venema. “Maar ook de studenten in Nederland hebben moeilijkheden, we horen bijvoorbeeld dat sommigen niet bij hun bankrekening kunnen.”

Saxion neemt nog geen standpunt in over de samenwerking met Rusland, maar inventariseert welke onderzoekssamenwerkingen en uitwisselingen er op dit moment zijn. Manager strategische partnerschappen Ngoc Ngo: “Wij volgen het landelijke beleid, en de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs Nuffic heeft daar vandaag overleg over met de overheid. De uitkomst daarvan verwachten we in de loop van de dag.”

rik

Rik Visschedijk