Leidinggevenden op Saxion gaan verschillend om met de zogenoemde duurzame inzetbaarheids-uren, constateerde de Centrale Medezeggenschap in de laatste vergadering. De CMR riep op tot een ‘mentaliteitsverandering’. Want die uren zijn in de CAO vastgelegd en moeten zorgen dat de medewerker ‘op termijn het werk goed, gezond en met plezier kan blijven doen’ en mogen daarvoor naar eigen inzicht worden ingezet. Jan Willem Meinsma (college van bestuur) bevestigde dat. “We gaan hierover extra communiceren.”
Namens de CMR zei Ruben Sinkeldam dat bij de inzet van Duurzame Inzetbaarheid-uren (DI) de medewerker in de lead hoort te zijn. Die uren kunnen worden ingezet voor het bijhouden van de ‘vakbekwaamheid’. Maar ook voor het ‘herstel van de werk-privé balans.’ En daar gaat het volgens Sinkeldam niet altijd goed. “Er wordt soms letterlijk gezegd: de uren zijn niet voor verlof of vakantie.”
DI-uren?
Medewerkers in het hbo met een contract van meer dan 0,4 fte hebben recht op duurzame inzetbaarheidsuren, zo is in de cao vastgelegd. Voorwaarde om van die regeling gebruikt te maken is wel dat ze van de afgelopen vijf jaar er minimaal drie werkzaam zijn geweest in het hbo. Medewerkers met een fulltime hebben recht op 45 DI-uren per jaar, voor een kleiner dienstverband is dat naar rato.
Het gaat volgens de CMR om een probleem in de cultuur binnen Saxion. “Centraal moet staan dat we elkaar professioneel behandelen”, aldus Sinkeldam. “En dat daarmee de keuzes die we maken serieus genomen worden. Pas daarna zou je met je leidinggevende moeten bekijken of die keuzes een probleem opleveren.”
Jan Willem Meinsma (CvB) bevestigde dat het doel van de DI-uren ‘heel helder is’: “Die zijn in te zetten naar eigen inzicht, zeker ook in deze tijd waarin mensen er nogal eens doorheen zitten.” Dat is anders met het aanvragen van verlof of studie-uren, zei hij erbij. Meinsma zegde toe dat Saxion extra en helder zal communiceren over de DI-uren en de bedoeling daarvan.
Sinkeldam kwam nog terug op de mentaliteitsverandering, die volgens de CMR nodig is. Hij maakte dat concreet met een eigen ervaring. Hij wilde in België een bijscholing doen, en stelde voor om zelf de reis en het verblijf te betalen. Omdat hij geen reactie kreeg is hij naar België gegaan. Bij terugkomst kreeg hij te horen, zo vertelde hij, dat zijn verzoek was afgewezen. Hoewel anekdotisch, benadrukte Sinkeldam dat er meer van dit soort voorbeelden zijn op Saxion. “Daarom moet die mentaliteitsverandering er komen.”
Een mentaliteitsverandering is een groot ding, reageerde collegevoorzitter Anka Mulder. “Laten we met deze kleine stap beginnen.”
Gerelateerde artikelen
Ze durfden zichzelf niet op te geven, maar toch hebben Floor en Ymke nu hun eigen expositie in de Glasbak
Creative Business-studenten Ymke de Vries en Floor van Limbeek exposeren een maand lang hun fotoseries op de zesde verdieping van Epy Drost. Ze hebben weinig ervaring met fotografie, maar mogen wel meteen exposeren. Voor Ymke is het extra spannend, ze staat namelijk zelf op een deel van de foto’s. “Het is gek om jezelf zo groot op een muur te zien.”
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).