Dana

Dolen door duister en verwoest Marioepol; game moet laten voelen hoe oorlog écht is

Niet alleen leren, maar ook iets bijdragen; dat was het doel van een groep van veertien CMGT-studenten. Met twee games willen ze laten voelen hoe het is om nu in Oekraïne te leven. Vrijdag testen ze de games en halen ze geld op voor Saxion voor Oekraïne. Maar dat is niet het enige doel. “We willen laten voelen hoe het is als je in oorlog leeft.”

Vrijdag kun je virtueel in de huid kruipen van Denys en Dana. Die Oekraïense tweeling is van elkaar gescheiden door Russische soldaten, en doolt sindsdien door een door bommen verwoest Marioepol. Hun doel in de game Bound by Bonds; elkaar terugvinden. Als je dat als speler lukt, volgt een grootse hereniging. En wel op de plek waar de dodelijkste aanval op burgers in de Oekraïne-oorlog was; voor het theater van Marioepol.

Bound by Bonds is geen gewone game, zoveel is duidelijk. Het spel is gemaakt door veertien tweedejaars CMGT-studenten, waaronder Anastasiia Orlovska uit Oekraïne. Dit spel is meer dan een spelletje; met het spel willen ze laten voelen hoe het is om nu in Oekraïne te leven, zegt Orlovska. Bewustwording, daar draait het om.  “Heel veel mensen weten over deze oorlog, maar ze voelen hem niet. Met deze games willen we ze laten meemaken hoe het is om in oorlog te leven.”

En passant belooft ze de spelers nog een lesje geschiedenis en cultuur. De muziek is bijvoorbeeld van een Oekraïense artieste.

Verwoest Marioepol

Een render uit Souls of Steel. Afbeelding: Studio Grak

Bound by Bonds is niet het enige spel dat ze maakten; er is ook nog het al even spannend klinkende Souls of Steel. Dat gaat over een jongen die de het leger in gaat. Volgens Orlovska doet hij daarin vooral humanitair werk. Tot er een enorme kolonne Russische tanks nadert. Dan heeft de jongen nog maar één doel: voorkomen dat die Marieopol bereikt. Dus blaast hij zich op met C4, al is dat niet in beeld, zegt de studente. “Dat hebben we iets subtieler opgelost.”

Vrijdag is de eerste test van de game. Wie speelt heeft dan een primeur. Als het goed is, zitten er al geen bugs meer in, dus het gaat echt om het testen. Met de games hopen de studenten een plekje te verdienen op WirWar, het grote Twentse gaming-event dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden.

Dat is niet het enige: de studenten halen ook geld op voor Saxion voor Oekraïne. Vrijdag kan er gedoneerd worden, er is een levensgrote kartonnen Zelensky aanwezig en er is voedsel en drinken. “Het was altijd al het doel dat alles wat we met deze game verdienden naar Oekraïne ging”, zegt Orlovska. “Dat is een doel wat bij ons resoneert, wat ons motivatie gaf.”

team

Doe mee (en doneer):

Wat: Game Test Bound by Bonds en Souls of Steel
Waar: XR Lab, Ariesplein 1, Enschede, Kamer: Z14.1.02
Wie: tweedejaars CMGT
Waarom: Het is een studieproject. Orlovska: “Maar vooral ook om iets goeds te doen, bewustzijn creeëren rond de oorlog en om motivatie te vinden tijdens de studie.”

Bas3

Bas Klaassen