pexels-graham-burton-9973452.jpg

HBO-ICT gaat oud-Hollands spelen in Deventer voor de Oekraïense studenten

Het docententeam van HBO-ICT zet zich in voor de Oekraïense studenten. Tijdens de eindejaarsborrel van studievereniging Pro-Act in Deventer houden ze oud-Hollandse spelen, waar tegen kleine betaling aan deelgenomen kan worden. Het opgehaalde geld gaat naar Saxion voor Oekraïne. Onschuldig vertier, maar met een serieuze noot. De opleiding in Deventer telt liefst dertien Oekraïense studenten. “Het is superzwaar voor hen.”

Volgens docent en coördinator internationalisering Margriet de Vos kan iedereen meedoen. Ze belooft spektakel. “Denk aan spijkerpoepen, hoelahoepen bijvoorbeeld, maar ook skippybalracen. Toch een schitterend gezicht.”

Voor maximale zichtbaarheid is de hele eindejaarsborrel niet in de gang bij HBO-ICT, maar op de parkeerplaats achter Saxion in Deventer. De borrel begint om 15.00. De Vos hoopt op een hoge opkomst, maar het is een lastige tijd, om iets te organiseren, zegt ze. “Zondag zijn er twee harde deadlines voor werkstukken en maandag is er een tentamen. Het hoofd staat misschien meer naar bier en deadlines dan naar benefiet, maar we gaan ons uiterste best doen.”

Ze kijkt met respect naar de Oekraïense studenten op haar opleiding. “De jongens lijken zich ogenschijnlijk meer af te sluiten, terwijl de meisjes vaker aangeven dat het moeite kost om zich te concentreren op de studie door de oorlog. Maar in algemene zin; ze doen allemaal nog steeds hun best om hun studie zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Als docenten geven ze hen graag een steuntje in de rug. Een streefbedrag? “Toch wel duizend euro”, zegt ze met een lach.