reis

Bekendste kunstwerk van Saxion mag tóch blijven op ‘klimaatplein’: “Krijgt wel een andere functie”

In de vroege plannen voor het nieuwe ‘klimaatplein’ voor het Ko Wierenga-gebouw in Enschede zou een van de meest opvallende kunstwerken van Saxion verdwijnen, weet architect Koos Kroon. Maar in de definitieve schetsen is zijn dertien meter hoge werk 'Reis naar de horizon' toch ingetekend op het plein voor het hoofdgebouw. Kroon ging akkoord met de nieuwe 'functie' van het werk op het nog te realiseren plein. “Een acceptabele oplossing.”

Eigenlijk wilden ‘ze’ op Saxion wel van het kunstwerk af, weet Kroon. De groep studenten die aan de gang ging met het ontwikkelen van een klimaatplein dacht het werk al weg in hun tekeningen. Kroon was het daar niet mee eens. “Ik haalde de motivatie nog eens terug om dit kunstwerk te plaatsen”, zegt hij. “Ook vertelde ik dat weghalen kostbaar zou zijn: het is een groot kunstwerk, inclusief een flinke fundering onder de grond.

Sluitstuk van de begroting

Het gesprek met landschapsarchitect IAA Architecten en de kunstcommissie verliep vervolgens goed, zegt Kroon. Het kunstwerk wordt straks omsloten door bomen en groen. Het komt te staan op een reflecterend oppervlak dat bij regen een laagje water vasthoudt. Twee snedes in het aan te leggen tuinontwerp verwijzen naar de wielen van het kunstwerk: het zal lijken alsof die via een karrenspoor is aan komen rijden. Daar is ook ruimte om de naam ‘Reis naar de horizon’ op een plaquette te plaatsen. Maar Kroon is realistisch: “Dat is het sluitstuk van de begroting, net als de voorgestelde verlichting. Het zou me niet verbazen als dat die dingen op het laatste moment vervallen.”

Het originele uitgangspunt van het kunstwerk dat als een soort muziektent of kiosk op het open plein staat, komt te vervallen met het klimaatplein. Kroon noemt het ‘jammer’ dat alleen de ‘voortuin’ van Saxion wordt verduurzaamd. “Neem je duurzaamheid serieus, dan zou je de hele campus moeten aanpakken”, zegt hij. “Dan laat je zien dat het idealisme serieus is.”

De architect ziet ook de bredere maatschappelijke ontwikkeling naar ‘pleinvrees’, zoals hij dat omschrijft. “In de historie hebben open pleinen een belangrijke functie en je ziet dat die steeds meer volgebouwd worden. Ja, een Sint-Pieterplein – daar blijven we vanaf. Maar veel pleinen worden voorzien van groen en bankjes. Het moet allemaal gezelliger worden. Ik denk dat we in de toekomst ontdekken dat we de wereld wel erg volgezet hebben.”

reis

Reis naar de Horizon?

Dertien meter hoog, twaalf meter lang en tien meter breed, is het in 2001 door kunstenaar Koos Kroon gerealiseerde kunstwerk Reis naar de Horizon voor het Ko Wierenga-gebouw in Enschede. Je kunt er dan ook nauwelijks omheen. Maar wat is de betekenis?

Oud-collegevoorzitter Albert-Jan Peters zei er ooit over ‘Bigness is a quality in itself’. De basis is een podium op (gefixeerde) wielen, dat ook als spreekgestoelte kan dienen; de top wordt gesierd door een tempel. ‘Reis naar de Horizon’ is speciaal gemaakt voor Saxion bij de opening van het gebouw aan de Tromplaan in Enschede.

Het kunstwerk weerspiegelt de (toekomst)visie van Saxion over het onderwijs. Een onderwijsinstelling waar studenten aan een reis beginnen van ontdekken, grenzen verleggen en over de horizon heen leren, gaf coördinator Kunst op Saxion Ruben Sinkeldam onlangs aan.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Gerrit Beumkes

Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”

Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.

“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten

Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.

Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien

Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.