De weinig uitnodigende stoeptegels voor het hoofdgebouw in Enschede inspireerden docent Kristoff Derveaux gek genoeg juist tot iets groots. Met technische studenten ontwierp hij een volledig klimaatadaptief plein. En dat gaat veel verder dan een simpele huiswerkopdracht. Nu is het aan de rest van Saxion om mee te denken.
Een en al tegels en glimmend glas. Het aanzicht van het hoofdgebouw in Enschede is vanaf de straat indrukwekkend. “Impressionant”, vindt Kristoff Derveaux het, als hij zo’n zes jaar geleden voor de allereerste keer als docent civiele techniek het plein voor het hoofdgebouw van Saxion op wandelt. Dat grote plein, die blinkende glazen gevel: hij is in zijn eerste werkweek onder de indruk. “Op het eerste oog is het allemaal heel imposant.”
Maar het getrainde oog van de Vlaming, die afkomstig is uit ‘de waterwereld’, ziet ook iets anders. Hoe die enorme tegelvlakte voor het Ko Wierenga ervoor zorgt dat al het water vanaf het plein naar de riolering loopt, bijvoorbeeld.
Op een steenworp afstand ligt de Prinsessentunnel; die doorgang onder het spoor is in de regio berucht. De wateroverlast is er zo groot dat auto’s er regelmatig spreekwoordelijk kopje onder gaan bij regenval. Het plein van Saxion draagt daar toch echt aan bij. En dan de hitte: zeker met al die hittegolven van de laatste jaren eigenlijk niet te doen in de zomer.
Ik vind dat studenten zo vroeg mogelijk in aanraking moeten komen met de praktijk.
Praktijk
Derveaux vindt al snel dat er iets moet gebeuren en onderneemt actie. Net zo snel is er het idee dat hij dat natuurlijk niet allemaal zelf gaat bedenken. “Hier moesten we iets aan doen. Je kunt dan een bedrijf inhuren, maar ik wilde het met studenten doen. Ik vind dat studenten zo vroeg mogelijk in aanraking moeten komen met de praktijk.”
Die studenten, van de opleidingen civiele techniek, bouwkunde en bouwtechnische bedrijfskunde, kregen daarom van het lectoraat duurzame leefomgeving de opdracht om zelf een nieuw plein te ontwerpen. Een klimaatbestendig plein, waar je niet alleen prettiger dan nu moet kunnen verblijven, maar dat ook nog nieuwe functies kan hebben. Ze tekenden voor een plein dat gekenmerkt wordt door onder meer een grote wadi (een buffer voor regenwater) een begroeid dak en aula’s voor lessen in de buitenlucht. Het plein moet een laboratorium worden bovendien, met ruimte voor innovaties.
Het enthousiasme over de plannen is zo groot, dat het uiteindelijk uitmondt in een nieuwe opdracht: maak een definitief ontwerp. Een haalbaar ontwerp dus, een echt ontwerp. Niet zomaar een huiswerkopdracht: een plein dat er echt moet komen. Derveaux: “Een compleet plan, met aandacht voor de kostprijs, voor beheer, voor onderhoud.”
Minister
Dat ontwerp mochten twee studenten zelfs presenteren aan nog minister Van Engelshoven, als die op Saxion is voor de afsluiting voor het hogeschooljaar.
En daar stopt het nog steeds niet: het College van Bestuur is enorm enthousiast en de kans is reëel dat de klus straks echt naar de academie business, building & technology gaat. Hoe dan ook, dit is de huiswerkopdracht ver voorbij, zegt Suzan Veldhuis, directeur van die academie. “Die fase zijn we inderdaad voorbij. En wat zeker is: we willen bij elke fase studenten betrekken.”
En niet alleen maar van de technische opleidingen. De academie lanceert daarom komende periode een Saxion-brede oproep aan studenten en medewerkers om mee te denken. Derveaux: “Wij zijn technici. Dat betekent dat onze kennis beperkt is: we hebben geen idee van wat allemaal nog meer kan. Daarvoor hebben we juist de studenten van de andere opleidingen nodig. Wat vindt een socioloog ervan bijvoorbeeld?”
Kunstwerk
Een andere vraag die nog openstaat: wat gebeurt er met het kenmerkende kunstmerk dat nu prominent op het plein staat? Daar is het verdict nog niet over gevallen, zegt Derveaux. “Wat zeker is: het vertegenwoordigt een kunstzinnige en nominale waarde. Helemaal verdwijnen zal het dus niet. We zijn nog aan het kijken, in overleg, waar het eventueel komt. In de wadi kan het niet zomaar.”
Daarvoor hebben we juist de studenten van de andere opleidingen nodig. Wat vindt een socioloog ervan bijvoorbeeld?”
De studenten richten zich nu vooral op de vraag van financiering, zegt Derveaux. Daarbij ligt alles open. Welke fondsen zijn er? Is crowdfunding een optie? Wat kunnen we besparen door hergebruik? Derveaux: “Er is bijvoorbeeld een docent die de stoeptegels wel wil hergebruiken.”
Het waterschap kijkt mee en doet een bijdrage uit een innovatiefonds, zegt Suzan Veldhuis, zijn leidinggevende. “Zij zien dat dit plein een voorbeeld kan zijn voor andere pleinen in de regio. Sterker nog: misschien kunnen wij het als Saxion misschien ook voor andere partijen gaan doen.”
Indrukwekkend
In de meest optimale planning gaat de schop november de grond in. Maar die datum is met het meest dunne potloodje in de agenda geschreven. Derveaux: “Dus pin ons daar zeker niet op vast.”
En omdat het plein ook een laboratorium is, kan het ook blijven veranderen. Maar wat vast staat: het plein moet straks minstens zo indrukwekkend zijn, maar wel op een compleet andere manier. En voor de tunnel bij het spoor is bij een zomerse stortbui misschien geen bootje meer nodig. Derveaux: “Daar zal het zeker helpen.”
Gerelateerde artikelen
Netwerk ‘Werken met een beperking’; “Betrek ons meer bij ontwikkelingen en besluiten”
Als het gaat om inclusie van medewerkers met een beperking kan er op Saxion best wat beter. Die indruk blijft hangen na een medewerkersbijeenkomst voor collega’s met een beperking, waar SaxNow op uitnodiging mocht meekijken. Volgens deze medewerkers wordt vaak pas aan hen gedacht als ze zelf aan de bel trekken. “Op een gegeven moment hoop je dat het andersom wordt.”
Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’
Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.
Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk
Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.