pexels-ekaterina-bolovtsova-6077123 (1).jpg

AMA-studente mag mogelijk toch minor aan Windesheim volgen; besluit academie onvoldoende onderbouwd

Nieuwe hoop voor een AMA-studente die geen verdiepende minor aan Windesheim mocht volgen en het daar niet bij liet zitten. Volgens de geschillenadviescommissie (GAC) was het besluit van haar academie dat die minor ‘onvoldoende verdiepend’ was, niet goed genoeg onderbouwd. De academie moet nu opnieuw een besluit gaan nemen.

De studente Human Resource Management wil dolgraag een minor ‘Inleiding toegepaste psychologie en Gedrag in Organisaties’ op Windesheim volgen. Volgens de Commissie Onderwijs, dat namens de directeur van de AMA beslist over dit soort aanvragen, was die minor echter onvoldoende verdiepend. Het kwam er volgens die Commissie Onderwijs vooral op neer dat er te veel overlap zat tussen de en het reguliere curriculum van de studente Human Resource Management. Dus mocht de studente van de academie de minor niet volgen.

De geschillenadviescommissie gaat daar niet in mee, blijkt uit een advies van deze week. De Commissie Onderwijs maakte een vergelijking tussen minor en opleiding op basis van thema’s en literatuur. Daaruit bleek volgens dezelfde commissie onder meer dat op twee van de vier thema’s sprake was van overlap, en op drie van de zeven vergelijkingsgevallen qua literatuur.

Overlap

Volgens de geschillenadviescommissie is het document waarin deze vergelijking wordt gemaakt, onvoldoende om te beoordelen of er echt sprake is van te veel overlap. Het is volgens de geschillenadviescommissie nu onduidelijk wanneer sprake is van te veel overlap. Over bijvoorbeeld welk percentage daarvoor wordt gehanteerd, bestaat geen duidelijkheid. En voor het bepalen van de totale overlap van de minor met het curriculum, is dan ook nog belangrijk wat de omvang en het belang is van de eventueel overlappende thema’s en literatuur binnen de minor.

De geschillenadviescommissie adviseerde daarom het college van bestuur het bezwaar tegen de afwijzing van de studente gegrond te maken, en de Commissie Onderwijs van de opleiding opdracht te geven een nieuwe beslissing te maken. Daarin moet de mate van overlap met de door de studente gewenste minor concreter duidelijk worden gemaakt.

Dat advies is inmiddels overgenomen door het college van bestuur, zegt Casper van Vliet, die de studente bijstaat. Het besluit is daardoor herroepen en de Commissie Onderwijs moet een nieuw besluit nemen. Die Commissie moet daarom binnen drie weken een nieuw besluit gaan nemen. Ook moet de AMA de proceskosten van de studente dragen; dat gaat om een bedrag van 1.082 euro.

De betreffende minor begint overigens al volgende week. Dat betekent niet dat de studente eerst op een beslissing moet wachten; ze heeft voorwaardelijke toestemming van de opleiding om mee te doen aan de minor, maar dan wel op eigen risico, in afwachting van een definitieve beslissing.

Bas3

Bas Klaassen