glas

4,6 miljoen om opleidingen in stand te houden; “We zoeken nog een structurele oplossing”

Saxion krijgt van het ministerie van onderwijs ongeveer 4,6 miljoen euro voor de komende drie jaar, om de gevolgen van de terugloop van studenten te verzachten. Dat geld is voor specifieke opleidingen. Woordvoerder Karin Effing zegt dat Saxion blij is met het bedrag, omdat het helpt om talent en kennis voor de regio te behouden. “Maar we zoeken ook naar een structurele oplossing om demografische ontwikkelingen te ondervangen.”

Minister Dijkgraaf trekt in totaal 45 miljoen euro uit voor hbo-opleidingen in krimpregio’s, liet hij gisteren weten. Dat geld is voor hogescholen in het noorden, zuiden en oosten van Nederland. Saxion is daar één van. Het geld is specifiek voor de ‘instandhouding’ van de opleiding, en er is geld voor ‘transitie’, waarmee Saxion kan werken aan de toekomstbestendigheid van de opleidingen.

In Tubantia zei collegevoorzitter Anka Mulder gisteren dat ‘alle beetjes helpen’, en woordvoerder Karin Effing sluit zich daarbij aan. Door de verwachte terugloop in studentaanmeldingen is de bezuinigingsopdracht aanmerkelijk hoger, en Saxion verwacht dat die structureel zijn. Deze miljoenen zijn goeddeels geoormerkt: ze moeten specifiek aan bepaalde opleidingen besteed worden.

Komend jaar gaat Saxion 13 miljoen bezuinigen en ook de jaren daarna worden bezuinigingen verwacht. “Deze bijdrage helpt om deze specifieke opleidingen, die veel last hebben van de demografische krimp, in stand te houden”, zegt Effing. “Maar we zijn ook in gesprek over de bekostiging. Die is nu grotendeels op basis van studentenaantallen.” Dat maakt Saxion kwetsbaar. Effing: “Als regionale hogeschool willen wij blijven bijdragen aan de vitaliteit en de arbeidsmarkt in de regio.”

Over deze opleidingen wordt het het bedrag van 4.613.061,35 euro verdeeld:  

  1. Chemische Technologie: 162.520 euro

  2. Civiele Techniek: 672.428,50 euro 

  3. Elektrotechniek: 1.069.598,50 euro

  4. Podotherapie: 1.475.330,00 euro

  5. Bedrijfskunde: 438.218,00 euro

  6. Technische Natuurkunde: 804.966,35 euro

rik

Rik Visschedijk