Saxion gaat haar medewerkers vragen om de social media-app TikTok van de werktelefoon te verwijderen. Dat zegt hoofd informatiebeveiliging Henry Meutstege desgevraagd. De instelling volgt daarmee het advies van het kabinet aan haar rijksambtenaren, die het gebruik van TikTok zelfs helemaal wil verbieden.
Saxion zal niet tot een verbod van TikTok - een app van het Chinese bedrijf Bytedance - overgaan, denkt Meutstege. Het onderwerp stond al op de radar bij de hogeschool. “We zijn bezig met een risiconotitie voor het college van bestuur”, zegt hij. “Ook wij zien de gevaren van spionage, en zijn voorzichtig met apparatuur en applicaties uit die risicolanden. Want Saxion doet bijvoorbeeld gevoelig onderzoek, dat niet zomaar op straat moet komen.”
Maar tot een verbod zal Saxion volgens Meutstege niet overgaan. “Want dat zou betekenen dat we alle uitgegeven telefoons dichttimmeren, en dat je niets meer zelf kunt installeren. Dat willen we niet.” Liever zet hij in op een bewustwordingscampagne. “We ontraden sterk het gebruik van TikTok en vragen medewerkers om de app niet te installeren, of te verwijderen van de telefoon.”
Het kabinet gaat het gebruik van TikTok wel verbieden voor haar ambtenaren, op advies van de inlichtingendienst AIVD. Die stelt dat voor alle apps ‘die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlands belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico’. De Europese Commissie en andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en België, kondigen eerder al een verbod op TikTok aan.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.