tiktok

Haal TikTok van de werktelefoon, adviseert Saxion

Saxion gaat haar medewerkers vragen om de social media-app TikTok van de werktelefoon te verwijderen. Dat zegt hoofd informatiebeveiliging Henry Meutstege desgevraagd. De instelling volgt daarmee het advies van het kabinet aan haar rijksambtenaren, die het gebruik van TikTok zelfs helemaal wil verbieden.

Saxion zal niet tot een verbod van TikTok - een app van het Chinese bedrijf Bytedance - overgaan, denkt Meutstege. Het onderwerp stond al op de radar bij de hogeschool. “We zijn bezig met een risiconotitie voor het college van bestuur”, zegt hij. “Ook wij zien de gevaren van spionage, en zijn voorzichtig met apparatuur en applicaties uit die risicolanden. Want Saxion doet bijvoorbeeld gevoelig onderzoek, dat niet zomaar op straat moet komen.”

Maar tot een verbod zal Saxion volgens Meutstege niet overgaan. “Want dat zou betekenen dat we alle uitgegeven telefoons dichttimmeren, en dat je niets meer zelf kunt installeren. Dat willen we niet.” Liever zet hij in op een bewustwordingscampagne. “We ontraden sterk het gebruik van TikTok en vragen medewerkers om de app niet te installeren, of te verwijderen van de telefoon.”

Het kabinet gaat het gebruik van TikTok wel verbieden voor haar ambtenaren, op advies van de inlichtingendienst AIVD. Die stelt dat voor alle apps ‘die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlands belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico’. De Europese Commissie en andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en België, kondigen eerder al een verbod op TikTok aan.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Roltrappen in Enschede staan niet alleen al weken stil; ze zouden wel eens helemaal kunnen verdwijnen

Saxion heeft er voor gekozen om het contract met de partij die nu het onderhoud doet van de roltrappen en liften niet te verlengen. “De verwachtingen die we van elkaar hebben, komen niet overeen”, zegt FSO-directeur Jan Tromp erover. Daarom komt er een aanbesteding voor een nieuwe partij. Al kan dat onderhoud er in de toekomst wel heel anders uit komen te zien: er is een serieuze gedachte om in het Ko Wierenga in Enschede de roltrap te vervangen voor een ‘luie trap’ met bijvoorbeeld ook een zitmogelijkheid.

Julie Nathalie focuspunt

Where We Live: Julie and Nathalie live together in a house with a koi pond and a sword in the bedroom

Julie Agerbeek’s (21) space shows her passion for gaming, music, and Formula 1. However, there is more than meets the eye at first and she owns a few extraordinary collectibles. One of those surprising treasures – a real piece of Max Verstappen’s suit from the 2021 world championship. Meanwhile, Nathalie Hogenberg’s (24) room is a space of ‘organized chaos’, with beloved plants or a jar filled with cinema tickets preserving a decade of memories. What other secrets do the rooms of the two Creative Media & Game Technology students hold?

Julie Nathalie focuspunt

Where We Live: Julie en Nathalie wonen in een huis met karpervijver en een zwaard in de slaapkamer

In de kamer van Julie Agerbeek (21) zie je haar passie voor games, muziek en Formule 1. Ze bezit een paar bijzondere verzamelobjecten. Een van die verrassende schatten is een echt stuk stof van het pak van Max Verstappen uit het wereldkampioenschap van 2021. De kamer van Nathalie Hogenberg (24) is een plek van 'georganiseerde chaos', met vertroetelde planten en een pot gevuld met bioscoopkaartjes, die samen een decennium aan herinneringen bevatten. Welke andere geheimen hebben de kamers van de twee studenten Creative Media & Game Technology?