Saxion gaat haar medewerkers vragen om de social media-app TikTok van de werktelefoon te verwijderen. Dat zegt hoofd informatiebeveiliging Henry Meutstege desgevraagd. De instelling volgt daarmee het advies van het kabinet aan haar rijksambtenaren, die het gebruik van TikTok zelfs helemaal wil verbieden.
Saxion zal niet tot een verbod van TikTok - een app van het Chinese bedrijf Bytedance - overgaan, denkt Meutstege. Het onderwerp stond al op de radar bij de hogeschool. “We zijn bezig met een risiconotitie voor het college van bestuur”, zegt hij. “Ook wij zien de gevaren van spionage, en zijn voorzichtig met apparatuur en applicaties uit die risicolanden. Want Saxion doet bijvoorbeeld gevoelig onderzoek, dat niet zomaar op straat moet komen.”
Maar tot een verbod zal Saxion volgens Meutstege niet overgaan. “Want dat zou betekenen dat we alle uitgegeven telefoons dichttimmeren, en dat je niets meer zelf kunt installeren. Dat willen we niet.” Liever zet hij in op een bewustwordingscampagne. “We ontraden sterk het gebruik van TikTok en vragen medewerkers om de app niet te installeren, of te verwijderen van de telefoon.”
Het kabinet gaat het gebruik van TikTok wel verbieden voor haar ambtenaren, op advies van de inlichtingendienst AIVD. Die stelt dat voor alle apps ‘die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlands belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico’. De Europese Commissie en andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en België, kondigen eerder al een verbod op TikTok aan.
Gerelateerde artikelen
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”