Een klein groepje Social Work-studenten demonstreert vandaag voor het Ko Wierenga-gebouw in Enschede. Met bordjes, flyers en een speaker strijden ze tegen discriminatie van jonge vluchtelingen. Het blijkt om een stage-opdracht voor Amnesty International te gaan, maar wel eentje waar ze volledig achter staan. “Tijdens mijn tijd op de middelbare school heb ik zelf gezien hoe jonge vluchtelingen gediscrimineerd worden.”
Stage-opdracht of niet, het kleine plukje studenten dat de demonstratie heeft georganiseerd is volledig professioneel bepakt en bezakt, en bovenal doordrongen van de boodschap die ze willen uitdragen. “Dat we met zijn allen meer open minded worden, dat is belangrijk”, zegt Kubra Demirel, 25 en eerstejaars Social Work. “Ik doe ook mee aan het project Taalmaatjes, en daar zie ik bijvoorbeeld hoe een jonge jongen van 23 hier probeert aansluiting te krijgen, maar totaal geen vrienden heeft.”
Even daarvoor vertelde Emre Turan (19) ook al waarom hij hier vandaag staat. En dat is niet alleen omdat het nou eenmaal een stage-opdracht is, maar ook omdat hij met eigen ogen de discriminatie zag waar hij vandaag tegen ageert. “Op mijn middelbare school was ook een internationale schakelklas, waar vluchtelingen Nederlands leerden. Daar heb ik zelf gezien hoe ze soms worden gediscrimineerd.”
Gelukszoeker
Hij wil vooral bereiken ‘dat mensen inzicht krijgen in hoe ze om zouden moeten gaan met andere mensen’. “Dat ze ook inzicht krijgen in wat ze wel en niet kunnen zeggen. Zou jij het leuk vinden om gelukszoeker genoemd te worden?”
Heel veel reacties krijgen de studenten nog niet, al vertellen ze wel dat er af en toe iemand komt vragen waarom ze hier staan. “En er werd net door iemand een foto van ons gemaakt.” Of het verschil maakt, dat ze hier staan? Emre denkt van wel. “Alle kleine beetjes helpen, we zijn op de juiste weg.” Kubra: “En we bereiken hier jonge mensen, ik denk ook dat dat helpt.”
Voor de eerste keer demonstreren is wel even wennen, zegt Emre. “Je moet eerst uitzoeken wat wel en niet mag. Dus waar mag je wel staan, en waar niet. We hebben toestemming gevraagd, en beloofd om niet te veel overlast te veroorzaken.”
Hoe lang ze er vandaag nog staan, is nog niet precies bepaald. Qua omgang met de voorspelde hoosbuien gedragen ze zich in ieder geval al als volleerde demonstranten. “Als het gaat regen? Dan blijven we ook staan. Wij zijn niet van suiker.”

Foto's: SaxNow
Gerelateerde artikelen
INTRO 2025 gratis als je alleen kennis maakt met de opleiding; “Niet iedereen wil feesten”
Eerstejaars studenten krijgen dit jaar de mogelijkheid om niet de hele INTRO te volgen, maar alleen het opleidingsgedeelte, en dat is dan gratis. “We merken dat niet alle eerstejaars zitten te wachten op een uitgebreid programma”, aldus projectleider Antoinette Lieftink.
Ze durfden zichzelf niet op te geven, maar toch hebben Floor en Ymke nu hun eigen expositie in de Glasbak
Creative Business-studenten Ymke de Vries en Floor van Limbeek exposeren een maand lang hun fotoseries op de zesde verdieping van Epy Drost. Ze hebben weinig ervaring met fotografie, maar mogen wel meteen exposeren. Voor Ymke is het extra spannend, ze staat namelijk zelf op een deel van de foto’s. “Het is gek om jezelf zo groot op een muur te zien.”
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.