Saxion heeft dit voorjaar een nieuw alcoholbeleid vastgesteld. De hogeschool kiest voor een lijn van bewustwording, waarbij gezonde keuzes worden gestimuleerd, maar niet voor totale drooglegging. Enkele opvallende zaken; op alle evenementen van SaxEvents wordt straks gratis water verstrekt, en studieverenigingen mogen na 18.00 maximaal twee flessen wijn en één krat bier meenemen naar hun verenigingsruimtes.
Een ander uitvloeisel van het beleid: er wordt binnen Saxion geen reclame meer gemaakt voor alcoholische drank, ook niet binnen de taplocaties in Deventer (Pafraet), Enschede (Grand Café) en Apeldoorn (hal). Sterker nog: de fysieke uitingen en reclame-uitingen van die taplocaties zijn gericht op het stimuleren van ‘de gezonde keuze’, zo valt te lezen in de plannen.
Het Grand Café in Enschede kent nu bijvoorbeeld nog een grote wand gedecoreerd met (lege) beugelflessen Grolsch. Of die bierwand nu gaat verdwijnen, kan beleidsmaker Kris Holkenborg nog niet zeggen. “Daarover is het gesprek gaande.”
Shirts met 0.0 erop
Het blijft niet bij deze veranderingen: zo staat op alle evenementen van SaxEvents straks standaard ook 0.0 op de tap, wordt er gratis water verstrekt, en is er de overweging om bij grote evenementen (300+ bezoekers) te kiezen voor light bier. Ook zullen studenten tijdens Saxion Intro Shirts dragen met logo van Grolsch 0.0.
De studieverenigingen zijn volgens Holkenborg vanaf het begin meegenomen in het nieuwe beleid. Dat is onder andere belangrijk, omdat zij een uitzonderingspositie hebben. In hun verenigingsruimtes mag – in tegenstelling tot andere ruimtes op Saxion – namelijk wel gedronken worden, maar dat is wel aan regels verbonden. Uit voorvallen in het verleden bleek weleens dat niet alle studieverenigingen van die regels op de hoogte waren.
Zo hebben besturen van studieverenigingen een training van Tactus gevolgd, die hun door Saxion is aangeboden. Ze mogen alleen na 16 uur licht alcoholische dranken nuttigen, alleen in hun verenigingsruimte. Bier en wijn mogen niet massaal meegenomen worden, maar ze mogen alleen na 18 uur maximaal één krat bier en twee flessen wijn meenemen.
Daarbij komen er in samenwerking met TACTUS ook trainingen voor huismeesters, INTRO-papa’s en mama’s en nieuwe studentbegeleiders. Zeker die laatste hebben bovendien een belangrijke rol in het herkennen van alcoholmisbruik door studenten. De thuisgroepen kunnen daarbij een middel zijn. Saxion nam in het verleden niet deel aan een belangrijk onderzoek vanuit het Trimbos naar (onder meer) middelengebruik naar studenten, maar gaat dit vanaf nu wel doen.
Verantwoordelijkheid
Saxion kiest niet voor een algeheel alcoholverbod op de hogeschool. Volgens Holkenborg was draagvlak daarbij heel belangrijk. Daarbij was het volgens hem logisch om bij de studenten te beginnen. “Voor effectief beleid is ook draagvlak nodig. Dat betekent dat we ook ruimte geven aan studentenleven, maar daarbij willen we dus wel problematisch gebruik voorkomen.”
Het nieuwe alcoholbeleid komt voort uit afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord, waaraan de Vereniging Hogescholen (en daarmee Saxion) zich in 2018 heeft verbonden. Een van de doelstellingen daaruit is het terugdringen van problematisch alcoholgebruik onder jongeren.
Hoewel de meeste studenten meerderjarig zijn, en daarmee zelf verantwoordelijk voor hun keuzes, zijn er meerdere redenen voor Saxion om toch verantwoordelijkheid te nemen; onder meer omdat alcoholmisbruik gevolgen heeft voor studentenwelzijn en studentenprestaties. Holkenborg: “Het is aan ieder individu om de juiste keuzes te maken, maar wij willen wel gezonde keuzes bemoedigen, dat doen we nu met verschillende maatregelen.”
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.