Saxion Wierenga Tulpen

Saxion staat voor miljoenenbezuinigingen: “Hier is niet iedereen aan gewend”

Door krimpende studentaantallen staat Saxion voor een omvangrijke bezuinigingsoperatie. De komende jaren moeten opgeteld tientallen miljoenen bezuinigd worden, blijkt uit een presentatie aan de centrale medezeggenschapsraad. Bestuursvoorzitter Anka Mulder zegt nu nog geen exacte getallen te kunnen noemen, maar geeft wel aan dat de inschatting is dat het om zo’n 5% van de jaarlijkse begroting gaat.

Saxion is op dit moment aan het bepalen hoe, én hoeveel er precies bezuinigd moet worden. De financiering van het hoger onderwijs door het Rijk is voor een groot deel afhankelijk van de studentaantallen. Voor de prognoses van de exacte bezuinigingsopdracht zijn de aanmeldcijfers van 1 mei belangrijk. Mulder: “Dat betekent ook dat ik nu nog geen precieze bedragen kan noemen, we zijn nu bezig met de doorrekening van die getallen.”

Ter indicatie: in de presentatie van begin april wordt gesproken over ‘ombuigingen’ van zo’n 15 miljoen per jaar, dat is ongeveer vijf procent van de begroting in 2024. Volgens Mulder zijn die bedragen echter gebaseerd op de aanmeldcijfers van vorig jaar, en is dat dus niet de exacte besparingsopgave die er nu ligt. Omdat de aanmeldcijfers zo belangrijk zijn voor de begroting, heeft Saxion een nieuwe methode om tot prognoses te komen voor de komende jaren. “We hebben geprobeerd om dat wat preciezer te maken.”

Aantal verwachte studenten

De daadwerkelijke besparingsopdracht is nog groter. In dezelfde met de CMR gedeelde presentatie wordt ook gerept van reeds verwerkte besparingen door de academies, dat gaat om bedragen variërend van 3 tot 7 miljoen per jaar. “Dat komt doordat de middelen van academies ook grotendeels gebaseerd zijn op het aantal verwachte studenten per academie.”

Hoe de bezuinigingen bereikt moeten worden – in de presentatie heet het ‘ombuigrichtingen’- is de komende tijd inzet van gesprek. Daarbij zit wel urgentie, want op 28 juni dient de Raad van Toezicht de meerjarenbegroting voor de komende jaren goed te keuren, en daar dienen de bezuinigingen in verwerkt te zijn. Mulder: “Maar ook voor onszelf en de organisatie willen we hier vaart achter zetten.”

Voor onszelf en voor de organisatie willen we hier vaart achter zetten

anka
Anka Mulder

Huurcontracten

Over het precieze pakket maatregelen wordt nu dus gesproken. Enerzijds heeft het college van bestuur al wel een aantal richtingen bepaald waarop waarschijnlijk bezuinigd gaat worden. “Je kunt je voorstellen dat we bijvoorbeeld gaan kijken naar het aantal vierkante meters dat we bezetten, bijvoorbeeld via huurcontracten. Ook efficiënter opereren is iets waar al langer over wordt gesproken." Anderzijds is het gesprek gaande met academies en diensten, over de vraag waar op bezuinigd kan worden.

Mulder zegt zich te kunnen voorstellen dat medewerkers zich ongerust maken over de ontwikkelingen. “Niet iedereen is hieraan gewend geweest, de afgelopen jaren. Dus dat is even wennen. En minder studenten, dat betekent ook iets voor je aantallen fte’s.”

Niet onverwacht

Saxion beschikt over een gezond eigen vermogen, is het een optie om dat aan te wenden om zo de krimp op te vangen? Mulder: “Daar heeft ook de Raad van Toezicht een stem in. Dat zou misschien kunnen helpen in tijd, of om bijvoorbeeld Associate degrees op te zetten, of Apeldoorn verder te ontwikkelen. Maar in algemene zin kun je daar niet tot in de lengte van dagen structurele kosten mee dekken.”

De bestuursvoorzitter benadrukt verder dat Saxion de krimp al lange tijd zag aankomen, en daar ook op voorgesorteerd heeft. “We zagen dit grosso modo al vijf jaar aankomen. En daar hebben we ook naar gehandeld, door bijvoorbeeld ons aanbod uit te breiden, met associate degrees, maar ook op onderzoeksgebied, en ook in Apeldoorn. We denken dat die uitbreiding daadwerkelijk verschil gaat maken.”

Bas3

Bas Klaassen