De centrale medezeggenschapsraad (CMR) heeft gisteren niet ingestemd met de voorgenomen fusie tussen de academies BBT en LED tot één grote techniekacademie. De CMR wil eerst meer onderbouwing qua visie, financiën en samenvoegingsvoordelen. Ook stelde de medezeggenschap vraagtekens bij de haast die het bestuur lijkt te hebben met dat besluit. Eerder kwamen zowel de academieraden van Business, Building & Technology (BBT) en Life Science, Engineering and Design (LED) al met een negatief advies.
De onderbouwing van de fusie vindt de medezeggenschapsraad nog onvoldoende, zo gaf Wytse Mensonides gisteren namens de CMR aan. Het is niet zo dat een fusie daarmee van tafel is: hij gaf wel aan dat er hele logische ‘aanleidingen’ zijn om die fusie te onderzoeken.
Met de fusie wil het bestuur een grote techniekacademie creëren, die ‘robuust’ moet zijn, maar de medezeggenschap mist een algemene onderbouwing van wat zo’n ‘robuuste academie’ nou precies is. Ook ontbreekt volgens de CMR een financiële onderbouwing, los van het feit dat er bij een fusie nog maar één directeurssalaris zal uitgekeerd hoeven worden. Tot slot wil de CMR graag beter onderbouwd zien wat de voordelen – de synergie- van de fusie straks zijn en een overzicht van de risico’s als er gefuseerd wordt. Ook vroeg het CMR om instemmingsrecht voor de samenvoegingsplannen als straks de fusie eventueel doorgevoerd moet worden.
Ook stelde de CMR meerdere keren vraagtekens bij de haast die het bestuur volgens hen lijkt te hebben met het te nemen besluit. Die valt samen met het feit dat van beide academies de directeur vertrekt: BBT-directeur Suzan Veldhuis vertrekt per 1 januari, LED-directeur Peter van Dam gaat vanaf 1 maart met pensioen. Bestuursvoorzitter Anka Mulder gaf aan dat er dus op korte termijn geworven moet worden voor de directeurspositie, en ze vindt het niet wenselijk ‘te gaan klooien’ met verschillende interim-oplossingen.
Ze gaf ook aan te zien dat het proces voor veel mensen best wel snel gaat, en noemde het belangrijk om meegenomen te worden in de zorgen en vragen over de mogelijke fusie. ‘En een fusie lost ook niet alle problemen op, zoals die van kleine opleidingen’.
Mulder zei verder ‘echt te gaan kijken’ of het nog mogelijk is wél op korte termijn instemming van de CMR te krijgen. “Of het ons gaat lukken om jullie in een maand wel voldoende info te geven zodat je wel voldoende comfort hebt." Ze vroeg daarbij om hulp van de CMR; ze wilde nog preciezer weten wat die nog eigenlijk mist. De CMR kwam daarop met de omschrijving ‘Visie-plus’. Bedoeling van het CvB is dat het voorgenomen besluit tijdens de volgende overlegvergadering met CMR opnieuw voor instemming op de agenda staat.
Tijdens de vergadering vroeg de CMR zich ook af wat de alternatieven zijn voor de fusie, en of het CvB die wel voldoende onderzocht heeft. Die zijn volgens Anka Mulder zeker onderzocht, voornamelijk rondom BBT. “Bijvoorbeeld door te kijken of er meer studenten te trekken waren voor civiele techniek. Of door te kijken of er opleidingen op het gebied van gebouwde omgeving over te hevelen waren. We hebben toen vooral geprobeerd dat niet te veel top down te doen, maar daar is niet veel uitgekomen.”
Fuseren heeft volgens haar absoluut de voorkeur. “Ook omdat wij denken dat dat een positief proces is. Splitsen is een negatief proces.” Koen Lokotte, niet alleen CMR-lid, maar ook BBT-student, onderschreef dat. “Vanuit uit mijn achterban kan ik zeggen dat dat nog onwenselijker is. Als CMR ontkennen we ook niet dat er aantal hele logische redenen zijn om tot dit voorstel te komen, we hopen vooral dat de visie, globale financiële onderbouwing, en toelichting op gehoopte synergie op tafel gelegd kunnen worden.”
De aanleiding voor de fusie:
De voorgenomen fusie valt niet los te zien van de ontwikkelingen qua studentaantallen, zowel bij LED als BBT, zo schrijft het bestuur in het voorgenomen besluit. Bij BBT nemen de studentaantallen al langer af en dat betekent dat kosten moeilijker te dragen worden voor de academie. Daarentegen groeide de onderzoeksportefeuille wel ‘aanzienlijk’. Daardoor raakte de academie ‘uit balans’. Volgens het CvB is niet te verwachten dat die situatie verbeterd en zeker door de demografische ontwikkelingen zal de druk op de academie toenemen. Volgens het bestuur is daarom de zelfstandige positie van de academie niet langer houdbaar. Samenvoeging moet zorgen voor een grote academie, die wel houdbaar is, en biedt volgens het CvB voordelen, omdat er inhoudelijke samenhang is tussen beide academies.
Bij LED is de situatie anders: over de hele linie maakt het CvB zich geen zorgen over de houdbaarheid van die academie, of de financiële robuustheid, zoals het bestuur dat zelf noemt. LED heeft voldoende studenten en het onderzoek is bij de academie groeiende in omvang. Wel heeft LED een aantal kleinere opleidingen, waarbij het CvB vreest voor de houdbaarheid.
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.