6 SAXNOW STUDENTEN NA DE SPITS REIZEN.jpg

Going Dutch: programma om Nederlandse taal en cultuur te leren binnen twee uur vol

Bitterballen, molens, fietsen, drie kussen en Sinterklaas. In dertig weken alles leren over Nederland en zijn cultuur, dat is de bedoeling van het Going Dutch Programme dat eind volgende maand van start gaat. Met meer dan 2500 internationale studenten op Saxion is er genoeg animo en zat het programma binnen twee uur vol.

Maar liefst 175 internationale studenten schreven zich in voor het Going Dutch Programme, met vijf groepen in Enschede, twee in Deventer en één in Apeldoorn. Femke Maarschalkerweerd en Jenny Mos, NT2-docenten op Saxion, hadden niet verwacht dat het zo snel vol zou zitten. “Maar wel heel gaaf.”

Volgens de NT2-docenten is de aanleiding voor de nieuwe cursus het stoppen van de werving van internationale studenten. Maarschalkerweerd: “De overheid wil minder internationale studenten, maar wij hebben deze studenten juist nodig op Saxion.” Door het Going Dutch Programme hebben de internationale studenten een betere kans op de Nederlandse arbeidsmarkt, zeggen ze. Mos: “Veel studenten moeten hier stage lopen, en willen na hun studie in Nederland blijven. Dan is het heel nuttig om basiskennis te hebben over het land.”

Er bestaan al meerdere Nederlandse taalcursussen op Saxion, maar volgens de docenten is deze cursus een stuk uitgebreider. Maarschalkerweerd: “Met de huidige cursussen kan je uiteindelijk een praatje maken in de kroeg. Bij deze nieuwe cursus ronden ze taalniveau A2 af, dat betekent middelbare school niveau.” Het is een intensieve cursus van dertig weken, met lessen van drie uur en 7,5 uur zelfstudie per week.

De cursus bestaat niet alleen uit het leren van de taal, maar ook de cultuur. Hoe werkt het in Nederland? Denk aan beleidszaken, zorgverzekering, maar ook geschiedenis, vormen van onderwijs of hoe Nederlanders elkaar groeten (mogguh).

Zelf op pad

De studenten gaan dit ook leren in de praktijk, door zelf op pad te gaan. Mos: “Ze gaan buitenschoolse opdrachten maken om de studenten buiten hun comfort zone te laten leren. Probeer eens een praatje te houden over koetjes en kalfjes met een Nederlander op straat, stel een paar vragen in de supermarkt of houd een gesprek met de buschauffeur.” Volgens Mos zijn dit soort opdrachten de beste manier om Nederland te leren kennen.

De cursus is geen onderdeel van het curriculum, maar bij de studenten die het programma afronden komt op hun diploma te staan dat ze extra onderwijs hebben gevolgd en wordt het aantal EC’s vermeld: 10.

Linde Verschoor