delft

TU Delft dwong universiteitskrant artikel offline te halen; maar is te lezen via de Wayback Machine

Delta, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Technische Universiteit Delft, haalde maandag onder hevige druk van het bestuur van universiteit een kritisch artikel over de universiteit offline. De kop van dat artikel: ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’.

Het bestuur van de TU was bepaald niet gecharmeerd van het artikel en de juridische afdeling sommeerde Delta tot verwijdering ervan. Reden: er mag ‘in arbeidsrechtelijke zin niet worden geciteerd uit vertrouwelijke documenten’. Daarbij dreigde de universiteit hoofdredacteur Saskia Bonger persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de eventuele schade die de universiteit zou oplopen door het artikel. Daar bleef het niet bij. De advocaat van de directeur van het Innovation & Impact Centre (I&IC) dreigde met een juridische procedure.

Na een storm van kritiek bedacht het bestuur van de TU zich en trok het dreigement weer in. Onder de kop ‘Statement’ verscheen een bericht op de site van de TU zelf. Daarin staat dat de sommatie nooit had mogen gebeuren, aldus rector Tim van der Hagen. Ook werden er door het universiteitsbestuur ‘welgemeende excuses’ aangeboden.

Het verhaal van Delta staat niet op zich. Na een bijzonder kritisch rapport van de Inspectie van het Onderwijs over sociale veiligheid op de TU (‘wanbeheer’) liepen de spanningen hoog op. Het bestuur van de TU dreigde de inspectie voor de rechter te slapen, maar zag daar na kritiek toch weer vanaf. Delta publiceerde uitvoerig over de kwestie, en over hoe onder ander de medezeggenschap instemde met vertrouwelijkheid.

“Staan achter elk woord”

Volgens Saskia Bonger, hoofdredacteur van Delta, is er niets mis met het verwijderde verhaal. Iedere bewerking zou onderbouwd zijn, en op meerdere bronnen gebaseerd. “We staan achter elk woord in het artikel.” De redactieraad van Delta beaamt dat.

Na kritiek op het handelen van het bestuur van de TU, zegt de voorzitter van het college van bestuur nu dat de TU in een proces zit, namelijk het opstellen van een verbeterplan sociale veiligheid. Daarom is de kwestie met Delta extra pijnlijk. “Het CvB beseft dat de gebeurtenissen dit proces niet helpen. Daarom maken we nu deze excuses.”

Maar die excuses hebben er vooralsnog niet toe geleid dat het dreigement tot financiële aansprakelijkheid van het bestuur zijn ingetrokken, of dat er geen juridische stappen worden gezet, als het artikel weer online komt. Het verwijderde verhaal is nog steeds offline. Op social media werd daarvoor al snel een oplossing gevonden. De Wayback Machine indexeerde het artikel en daar is het volledig te lezen.

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”