Delta, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Technische Universiteit Delft, haalde maandag onder hevige druk van het bestuur van universiteit een kritisch artikel over de universiteit offline. De kop van dat artikel: ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’.
Het bestuur van de TU was bepaald niet gecharmeerd van het artikel en de juridische afdeling sommeerde Delta tot verwijdering ervan. Reden: er mag ‘in arbeidsrechtelijke zin niet worden geciteerd uit vertrouwelijke documenten’. Daarbij dreigde de universiteit hoofdredacteur Saskia Bonger persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de eventuele schade die de universiteit zou oplopen door het artikel. Daar bleef het niet bij. De advocaat van de directeur van het Innovation & Impact Centre (I&IC) dreigde met een juridische procedure.
Na een storm van kritiek bedacht het bestuur van de TU zich en trok het dreigement weer in. Onder de kop ‘Statement’ verscheen een bericht op de site van de TU zelf. Daarin staat dat de sommatie nooit had mogen gebeuren, aldus rector Tim van der Hagen. Ook werden er door het universiteitsbestuur ‘welgemeende excuses’ aangeboden.
Het verhaal van Delta staat niet op zich. Na een bijzonder kritisch rapport van de Inspectie van het Onderwijs over sociale veiligheid op de TU (‘wanbeheer’) liepen de spanningen hoog op. Het bestuur van de TU dreigde de inspectie voor de rechter te slapen, maar zag daar na kritiek toch weer vanaf. Delta publiceerde uitvoerig over de kwestie, en over hoe onder ander de medezeggenschap instemde met vertrouwelijkheid.
“Staan achter elk woord”
Volgens Saskia Bonger, hoofdredacteur van Delta, is er niets mis met het verwijderde verhaal. Iedere bewerking zou onderbouwd zijn, en op meerdere bronnen gebaseerd. “We staan achter elk woord in het artikel.” De redactieraad van Delta beaamt dat.
Na kritiek op het handelen van het bestuur van de TU, zegt de voorzitter van het college van bestuur nu dat de TU in een proces zit, namelijk het opstellen van een verbeterplan sociale veiligheid. Daarom is de kwestie met Delta extra pijnlijk. “Het CvB beseft dat de gebeurtenissen dit proces niet helpen. Daarom maken we nu deze excuses.”
Maar die excuses hebben er vooralsnog niet toe geleid dat het dreigement tot financiële aansprakelijkheid van het bestuur zijn ingetrokken, of dat er geen juridische stappen worden gezet, als het artikel weer online komt. Het verwijderde verhaal is nog steeds offline. Op social media werd daarvoor al snel een oplossing gevonden. De Wayback Machine indexeerde het artikel en daar is het volledig te lezen.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.