Als stagiair of studentassistent sta je op contract bij Saxion en dus moet je werkgever laten zien dat je erbij hoort, vindt programmamaker Britt Krabbe (Studium Generale). En als Saxion dat niet doet, dan doet ze het zelf wel. Op LinkedIn biedt ze haar eigen eindejaarsgeschenk aan. “Ik hoop dat ik iemand een goed gevoel kan geven.”
‘Een shout-out naar de stagiairs en studentassistenten die even goed onderdeel zijn van Saxion, belangrijk werk doen en ook gelijkwaardige waardering verdienen!’, zo schrijft ze in een reactie op een artikel van SaxNow over het eindejaarsgeschenk.
“Het was eigenlijk een spontane reactie”, zegt Krabbe. “Maar wel gemeend: ik vind dat je als werkgever moet laten zien dat je mensen waardeert. Dat doe je niet door ze uit te sluiten van het eindejaarsgeschenk.”
Gewaardeerd voelen
In het artikel leest ze dat leidinggevenden de ruimte hebben om een presentje tot 10 euro te geven aan stagiairs en studentassistenten. “Dat vind ik een stap in de goede richting, maar toch ook weer niet genoeg. De attentie zou vanuit de organisatie moeten komen. Nu moet een leidinggevende dat blijkbaar organiseren.” Krabbe liep zelf vroeger ook stage, en weet – zoals bijna iedereen – uit ervaring hoe belangrijk het is om je gewaardeerd te voelen.
Saxion geeft geen eindejaarsgeschenk vanwege de wet DBA, liet HR-directeur Marijke Kamphuis weten. Voor Krabbe is dat niet een heel sterk argument: “Ik ken die wet zelf niet, maar ik denk dat andere organisaties stagiairs wel een presentje geven.” Dat Saxion sinds januari de stagevergoeding verhoogde van 220 euro naar 475, wist Krabbe niet. “Dat is natuurlijk wel erg goed, maar staat hier wat mij betreft los van."
En dus stelt ze haar eindejaarsgeschenk ter waarde van 40 euro beschikbaar. Stagiairs of afstudeerders op Saxion kunnen haar via een persoonlijk bericht benaderen, en dan kan die persoon het geschenk uitzoeken in de online-omgeving. “Het is een klein gebaar”, weet Krabbe. “Maar ik hoop dat ik iemand een goed gevoel kan geven.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.