anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Mulder heeft de strategie van Saxion, onderzoek, valorisatie en externe relaties in haar portefeuille, en Twente en Apeldoorn als aandachtsgebieden. Ze is sinds 1 januari 2018 voorzitter van het college van bestuur. Eind 2025 zou haar tweede termijn aflopen. “Dat betekent dat je je weer gaat openstellen voor andere uitdagingen”, zegt ze in een persbericht. Ze was meteen enthousiast over de positie bij NWO. “Ik kijk ernaar uit om als vicevoorzitter weer te kunnen bijdragen aan wetenschap en innovatie in Nederland.”

Ze heeft niet naar haar nieuwe baan gezocht, maar ze werd gevonden, zegt Mulder in een reactie. “Ik ben gevraagd om te solliciteren en we kwamen er al snel achter dat deze baan bij het NWO heel goed bij mij past, en vice versa”. Daarvoor was maar één gesprek nodig, vertelt ze. “Er was gewoon een heel goede klik. Ik ken de NWO natuurlijk als subsidieverstrekker en vanuit de kennisinstituten.”

Maar ook zegt ze Saxion te gaan missen: “De hogeschool zit in mijn hart”. Volgens Mulder staat er een heel krachtige hogeschool, die met prachtige opleidingen, sterk onderzoek en de ondersteuning aan startende ondernemers belangrijk is voor Oost-Nederland. “Dus ik laat Saxion met een gerust hart achter.”

Wendbaar

Dat geldt ook voor de bezuinigingen waar Saxion voor staat. De Centrale Medezeggenschap stemde onlangs in met de begroting voor 2025 en de Raad van Toezicht keurde de meerjarenbegroting goed. “Daar hebben we goed over nagedacht, en daarin hebben we de afgelopen jaren de collega’s meegenomen”, zegt ze. “Bezuinigen is niet leuk, maar Saxion laat zien dat het wendbaar is. Saxion is financieel gezond en we hebben een krachtige positie in de regio. Ik zie dat Saxion veel respect krijgt.”

Uitdagingen, die zijn er vast en zeker, reageert Mulder. Zijn er zaken die ze in haar laatste drie maanden nog wil oppakken? “Daar ga ik deze kerst over nadenken. En ik ben tot mijn vertrek nog volop aan het werk.” Ze zegt er groot vertrouwen in te hebben dat Saxion continuïteit zal vinden in het bestuur, ook met het vertrek van haarzelf en collega-bestuurder Timo Kos in korte tijd.

Karl Dittrich, voorzitter van de Raad van Toezicht, zegt in het persbericht: “Opnieuw een vertrek met een dubbel gevoel.” Hij noemt de nieuwe baan van Mulder een ‘prachtige nieuwe uitdaging en een forse aderlating voor Saxion’. “De positie van Saxion is tijdens haar voorzitterschap aanzienlijk verstevigd en trekt nationaal en internationaal de aandacht. Ons respect en onze dank zijn dus heel groot.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Hoogbegaafde student jaar later opnieuw tegenover examencommissie over beoordeling: “Vertrouwen is helemaal weg”

Een jaar nadat hij schikte met zijn examencommissie stond een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde opnieuw voor het College van Beroep voor de Examens (Cobex). Hij vindt het onterecht dat zijn afstudeerverslag (opnieuw) werd afgekeurd. Zijn ouders uitten forse kritiek tijdens de zitting. “Dit is de slager die zijn eigen vlees blijft keuren.”

Maerhaba Yishake (42) haalde onlangs haar zwemdiploma’s; “Wil iedereen in het gezin eruit kunnen zwemmen”

Ze groeide op in Ürümqi in het noordwesten van China, de miljoenenstad die volgens Maerhaba Yishake het verst van een zee of oceaan verwijderd. Daar was het helemaal niet gewoon om als kind op zwemles te gaan. Maar hier, in Enschede, is het dat wel. Haar kinderen van 7 en 11 jaar oud haalden al een poos geleden hun diploma’s tot en met C. Gevolgd door 42-jarige moeder, die onlangs haar C diploma behaalde. “Als ik ook maar één iemand kan inspireren om te leren zwemmen, dan ben ik al blij.”

Toetsing van hbo-onderzoek moet geen nattevingerwerk zijn vindt Sarah Coombs; ze promoveerde op onderzoek van hogescholen

Welk nut? Welke kwaliteit? En: welke impact heeft onderzoek van hogescholen eigenlijk? Is dat überhaupt te meten of op een andere wijze zichtbaar te maken? Zoals bijvoorbeeld bij universitair onderzoek gebeurt? Sarah Coombs (45) is onderzoeksadviseur op Saxion en vroeg het zich al langer af: hoe toetsen hbo-onderzoekers of hun onderzoek effect heeft. Ze promoveerde via Saxion en Universiteit Leiden op hoe je de impact van onderzoek aan hogescholen zichtbaar kunt maken.