De begroting van Saxion voor 2025 kent een min van bijna 13 miljoen euro. Dat werd gisteren duidelijk, toen de medezeggenschap (CMR) instemde met het jaarplan en de begroting voor het komende jaar. Daar blijft het niet bij: ook de jaren daarna voorziet Saxion mogelijk een fors negatief resultaat op de begroting. Dat is een trendbreuk met de afgelopen jaren.
De afgelopen jaren hield Saxion telkens geld over, maar dat ziet er voor de komende jaren heel anders uit, was bestuursvoorzitter Anka Mulder gisteren duidelijk in de vergadering met de CMR. Saxion gaat financieel scherper aan de wind varen. Mulder: “We willen niet overbezuinigen.”
Ze gaf aan dat Saxion te maken heeft met veel meer onzekerheden dan in het verleden. “De omgeving is volatiel, minder voorspelbaar.” Dat heeft enerzijds te maken met het steeds gevarieerdere aanbod in hbo-landschap (denk aan AD’s bijvoorbeeld), maar ook met de politieke onzekerheid als het gaat over bijvoorbeeld internationals. Mulder: “We hebben moeten knobbelen.’
Dat Saxion komend jaar financieel de min induikt, betekent niet dat er niet bezuinigd hoeft te worden. In totaal wordt er 19 miljoen bezuinigd in 2025, afgelopen jaar was dat nog 11 miljoen. Van die 19 miljoen komt 7,7 miljoen voort uit besparingen bij de diensten, het andere deel (11,8 miljoen) is gekoppeld aan de prognoses voor studentaantallen bij de academies.
Dat er een negatief resultaat is begroot voor mogelijk meerdere jaren, is er geen reden voor acute financiële paniek, blijkt uit de voorgestelde meerjarenbegroting, die gisteren ter advies aan de CMR voorlag. De solvabiliteit - de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen, blijft de komende jaren ruim boven de signaleringswaarden van het ministerie, ook in de nu voorgelegde plannen. Wel teert Saxion fors in op het eigen vermogen, naar 81 miljoen in 2029.
Meer in lijn
De CMR gaf gisteren bij monde van Nico Kerssens aan dat hen ook was opgevallen dat er een ‘forse minbegroting’ was opgesteld. “Maar we hadden al eerder aangegeven, het mag best een tandje minder. Fijn dat we ook de ruimte hebben om dat te kunnen doen.”
De afgelopen jaren hield Saxion telkens geld over en dat was lastig uit te leggen aan het personeel in tijden van bezuinigingen, zag de CMR eerder ook al. Kerssens herhaalde daar graag aandacht voor te zien in de communicatie. “Ook omdat het soms lastig te bevatten is voor sommigen hoe het precies werkt.”
RvT-lid en CEO van Tauw Henrike Branderhorst gaf als lid van de auditcommissie van de Raad van Toezicht aan dat de auditcommissie een positief advies aan de RvT zal uitbrengen over de opgestelde begroting.
Over de meerjarenbegroting zei ze: “Dit is wel heel anders, fors negatief. We zouden bijvoorbeeld graag zien dat over drie jaar in plaats van vijf jaar de kosten en baten weer dichter bij elkaar uitkomen.”
Verschillende oorzaken
De min op de begroting heeft volgens het CvB met verschillende zaken te maken. Enerzijds met investeringen, zoals de uitbreidingen van het aanbod in Apeldoorn, ICT, gebouwen en in deeltijdonderwijs. Maar ook met de verhoging van CAO-lonen, prijsstijgingen en geld voor ‘flankerend beleid’, aanvullend beleid om negatieve effecten van onder meer de bezuinigingen weg te nemen.
Uit de voorgelegde begrotingen wordt ook duidelijk dat in 2025 vier academies een tekort verwachten: SFIB, AGZ, LED en ABRR. Bij de diensten wordt in 2025 alleen bij OSS een tekort begroot, dat heeft een technische reden: daar staan de middelen voor de krimpsectoren geadministreerd.
SFIB kampt met tegenvallende internationale instroom, AGZ heeft last van dalende studentaantallen en LED kent veel kleine opleidingen. ABRR heeft de komende jaren een besparingsopdracht om break-even te halen, de toegenomen kosten daar hebben met name te maken met de CAO-loonstijging in 2024, die in 2025 eenmalig werd gecompenseerd, maar waarvoor in 2026 geen compensatie wordt gegeven.
Gerelateerde artikelen
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.