Saxion hoeft de juridische kosten van een HBO Rechten-studente niet te betalen, zo blijkt uit een uitspraak van de Raad van State vandaag. Daar had de student wel om gevraagd bij de hoogste rechter voor studentenzaken, maar die ziet daar geen reden voor.
De zaak draait om een verzoek voor een extra toetskans die de student vorig jaar in de zomer aanvroeg voor de modulen ‘Strafrecht’ en ‘Nederland in de Wereld’. Die kreeg ze niet van haar examencommissie. De student ging daarop in beroep bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van Saxion en dat betaalde zich uit: er kwam een schikking. Daarin werd besloten dat ze voorwaardelijk mocht deelnemen aan een extra toetskans voor beide modules.
De studente trok daarop haar beroep bij het CBE in, maar zij vond dat Saxion nog wel haar proceskosten diende te betalen. Daar was het CBE het niet mee eens. De studente stapte daarom naar de Raad van State om alsnog voor elkaar te krijgen dat Saxion die kosten zou betalen. De hoogte daarvan wordt in de uitspraak niet vermeld.
Coulance
Duidelijk is wel dat de studente haar kosten niet vergoed hoeft te krijgen van de Raad van State. In de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) staat namelijk dat de kosten die een belanghebbende (in dit geval de studente) moet maken voor een beroep, alleen vergoed worden als die voortkomen uit een onrechtmatigheid die te wijten is aan het bestuursorgaan (in dit geval de examencommissie).
Dat is hier niet het geval, zegt de Raad van State. De uitkomst van de schikking is wel een herroeping van de beslissing van de examencommissie eerder om geen extra toetskans toe te kennen, maar die beslissing werd volgens de rechter door de examencommissie uit coulance gemaakt, met daarbij vooral de studievoortgang van studente in het achterhoofd. En omdat het hier gaat om een beslissing uit coulance en niet om het rechtzetten van een onrechtmatigheid, hoeft Saxion haar juridische kosten ook niet te betalen.
Gerelateerde artikelen
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.