Salade, sandwich of een sapje? Misschien wel een poké bowl, en dat voor maar 2,99. Eurest, de cateraar van Saxion, werkt sinds deze maand samen met Too Good To Go, een app waar je eten kunt redden van de prullenbak voor een klein prijsje. Redacteur Linde Verschoor heeft het allereerste verrassingspakket weten te bemachtigen.
Volgens Too Good To Go wordt er jaarlijks 2,5 miljard ton eten weggegooid, daarom zetten zij zich in tegen voedselverspilling. Ook ik mag wat voedsel redden vandaag, want ik heb een verrassingspakket besteld via de app voor 2,99. Deze mag ik ophalen tussen 18 en 18:30 uur. ‘Wat er precies in het Verrassingspakket zit, zie je bij het ophalen’, vertelt de app me.
Netjes om 18:05 stap ik de kantine in Ko Wierenga binnen, waar menig student in de rij staat voor een warm avondmaal. Ik word hartelijk ontvangen door de kantinejuffrouwen, die een pakket voor me gaan samenstellen. “In de boxen zitten dagverse producten of producten die de houdbaarheidsdatum hebben bereikt, maar nog steeds goed zijn voor consumptie”, vertelt woordvoerder Karin Effing. Zoals bijvoorbeeld sandwiches, fruit of zuivel.
De waarde van het pakket is van tevoren vastgezet op 8,99, dus voor ongeveer dat bedrag mogen ze me eten meegeven. Stiekem hoop ik op avondmaaltijd, dat scheelt me weer een avond kokkerellen. Maar Edwin van der Ven, vestigingsmanager Compass Group, vertelt me dat warm eten niet in het pakket mag. “Alleen dingen die nog niet eerder zijn opgewarmd.”
Dus word ik meegenomen naar de belegde baguettes, waar er nog zo’n dertig van liggen. Ik mag er twee uitzoeken: gerookte zalm en carpaccio. Samen met een Innocent smoothie en een Optimel drinkyoghurt met de datum van vandaag is mijn verrassingspakket klaar.
Baguette gerookte zalm: 4,95
Baguette carpaccio: 4,95
Innocent smoothie: 3,29
Optimel drinkyoghurt: 1,80
Totaal: 14,99
Betaald: 2,99
Er worden dagelijks vier pakketten aangeboden, en wat er daarna overblijft moet alsnog de prullenbak in. Effing: “Ondanks dat we met dit concept een stap zetten in het tegengaan van voedselverspilling, ontkomen we er helaas niet aan om producten weg te moeten gooien.” Dit komt omdat Saxion volgens de HACCP-wetgeving bepaalde producten niet meer mogen aanbieden, legt Effing uit.
Dat geldt dus ook voor de smoothie en drinkyoghurt met de THT-datum van vandaag. Maar dat een product over de datum is, wil volgens Voedingscentrum niet zeggen dat het niet meer te eten of drinken is, alleen dat de kwaliteit achteruit kan zijn gegaan. Gelukkig maar, dan hoef ik niet nog alles vanavond op te drinken.
Gerelateerde artikelen
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.